Aromatyczne marynaty do mięs na grilla. 4 proste przepisy

Długi weekend dla wielu z nas oznacza otwarcie sezonu grillowego. Majówka to doskonała okazja do zorganizowania uczty w gronie przyjaciół i znajomych. Przygotowując mięso na grilla, nie możemy zapomnieć o aromatycznej marynacie, która nie tylko podkreśli smak dań, ale także sprawi, że nasze mięso będzie wyjątkowo soczyste. Poznaj cztery wyjątkowe marynaty do mięs na grilla, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil!

GrillowanieGrillowanie
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
oprac.  KGD

Marynata miodowo-musztardowa do skrzydełek

Marynata z dodatkiem musztardy oraz miodu na grilla to propozycja dla osób, które gustują w słodkich dodatkach do mięs. 

Składniki: 

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: 

  1. Wszystkie składniki należy połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  2. Następnie dokładnie wsmarować marynatę w skrzydełka i schłodzić je w lodówce przez kilkanaście godzin.
  3. Przed grillowaniem zdjąć ze skrzydełek nadmiar marynaty.

Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze

Marynata z białego wina do indyka

Delikatny smak mięsa drobiowego podkreśli marynata z dodatkiem białego portugalskiego wina Ponte Portugal. Doskonale pasuje ono także do ryb oraz owoców morza.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka białego wina półsłodkiego Ponte Portugal,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • świeży tymianek,
  • sól, pieprz. 

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i umieść w głębokim naczyniu. W oddzielnej misce wymieszaj wino, oliwę i przyprawy.
  2. Pokrojone w plastry piersi z indyka przełóż do naczynia z cebulą i całość zalej marynatą. Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Grilluj na tacce aluminiowej.
Grillowane żeberka
Grillowane żeberka © Materiały prasowe

Marynata z czerwonego wina do karkówki

Czerwone wino wytrawne świetnie podkreśli smak nie tylko karkówki, ale także steków wołowych, polędwiczek czy antrykotów. 

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: 

  1. Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
  2. Oliwę, miód oraz czerwone wino połącz w osobnym naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj do powstałej marynaty przyprawy.
  3. Pokrojoną w plastry karkówkę posmaruj marynatą, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.

Pikantna marynata do żeberek

Żeberka z grilla świetnie komponują się z pikantnymi marynatami, a nuta słodyczy doskonale przełamuje ten ostry, intensywny smak. Kluczem do uzyskania doskonałego smaku mięsa będzie dodatek miodu.

Składniki: 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: 

  1. Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w szklance płynne.
  2. Przelej zawartość szklanki do miski, dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dokładnie natrzyj marynatą każdą porcję żeberek i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Przed ugrillowaniem zdejmij nadmiar marynaty z żeberek. 

Mamy nadzieję, że nasze proste przepisy zainspirują cię do przygotowania aromatycznego mięsa na grilla, które zachwyci podniebienia wszystkich gości. Dla podkreślenia smaku i aromatu potraw polecamy serwować je w towarzystwie kieliszka schłodzonego wina. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm