Aromatyczne marynaty do mięs na grilla. 4 proste przepisy
Długi weekend dla wielu z nas oznacza otwarcie sezonu grillowego. Majówka to doskonała okazja do zorganizowania uczty w gronie przyjaciół i znajomych. Przygotowując mięso na grilla, nie możemy zapomnieć o aromatycznej marynacie, która nie tylko podkreśli smak dań, ale także sprawi, że nasze mięso będzie wyjątkowo soczyste. Poznaj cztery wyjątkowe marynaty do mięs na grilla, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil!
Marynata miodowo-musztardowa do skrzydełek
Marynata z dodatkiem musztardy oraz miodu na grilla to propozycja dla osób, które gustują w słodkich dodatkach do mięs.
Składniki:
- ok. 10 skrzydełek z kurczaka,
- 3 łyżki musztardy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki miodu,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki należy połączyć do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dokładnie wsmarować marynatę w skrzydełka i schłodzić je w lodówce przez kilkanaście godzin.
- Przed grillowaniem zdjąć ze skrzydełek nadmiar marynaty.
Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze
Marynata z białego wina do indyka
Delikatny smak mięsa drobiowego podkreśli marynata z dodatkiem białego portugalskiego wina Ponte Portugal. Doskonale pasuje ono także do ryb oraz owoców morza.
Składniki:
- 500 g piersi z indyka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szklanka białego wina półsłodkiego Ponte Portugal,
- 3 cebule,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- świeży tymianek,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w piórka i umieść w głębokim naczyniu. W oddzielnej misce wymieszaj wino, oliwę i przyprawy.
- Pokrojone w plastry piersi z indyka przełóż do naczynia z cebulą i całość zalej marynatą. Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Grilluj na tacce aluminiowej.
Marynata z czerwonego wina do karkówki
Czerwone wino wytrawne świetnie podkreśli smak nie tylko karkówki, ale także steków wołowych, polędwiczek czy antrykotów.
Składniki:
- ok. 1 kg karkówki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina Ponte Portugal.
Wykonanie:
- Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
- Oliwę, miód oraz czerwone wino połącz w osobnym naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj do powstałej marynaty przyprawy.
- Pokrojoną w plastry karkówkę posmaruj marynatą, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.
Pikantna marynata do żeberek
Żeberka z grilla świetnie komponują się z pikantnymi marynatami, a nuta słodyczy doskonale przełamuje ten ostry, intensywny smak. Kluczem do uzyskania doskonałego smaku mięsa będzie dodatek miodu.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w szklance płynne.
- Przelej zawartość szklanki do miski, dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
- Dokładnie natrzyj marynatą każdą porcję żeberek i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Przed ugrillowaniem zdejmij nadmiar marynaty z żeberek.
Mamy nadzieję, że nasze proste przepisy zainspirują cię do przygotowania aromatycznego mięsa na grilla, które zachwyci podniebienia wszystkich gości. Dla podkreślenia smaku i aromatu potraw polecamy serwować je w towarzystwie kieliszka schłodzonego wina.