Aromatyczne marynaty do mięs na grilla. 4 proste przepisy

Długi weekend dla wielu z nas oznacza otwarcie sezonu grillowego. Majówka to doskonała okazja do zorganizowania uczty w gronie przyjaciół i znajomych. Przygotowując mięso na grilla, nie możemy zapomnieć o aromatycznej marynacie, która nie tylko podkreśli smak dań, ale także sprawi, że nasze mięso będzie wyjątkowo soczyste. Poznaj cztery wyjątkowe marynaty do mięs na grilla, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil!

GrillowanieGrillowanie
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
oprac.  KGD
1

Marynata miodowo-musztardowa do skrzydełek

Marynata z dodatkiem musztardy oraz miodu na grilla to propozycja dla osób, które gustują w słodkich dodatkach do mięs. 

Składniki: 

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: 

  1. Wszystkie składniki należy połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  2. Następnie dokładnie wsmarować marynatę w skrzydełka i schłodzić je w lodówce przez kilkanaście godzin.
  3. Przed grillowaniem zdjąć ze skrzydełek nadmiar marynaty.

Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze

Marynata z białego wina do indyka

Delikatny smak mięsa drobiowego podkreśli marynata z dodatkiem białego portugalskiego wina Ponte Portugal. Doskonale pasuje ono także do ryb oraz owoców morza.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka białego wina półsłodkiego Ponte Portugal,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • świeży tymianek,
  • sól, pieprz. 

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i umieść w głębokim naczyniu. W oddzielnej misce wymieszaj wino, oliwę i przyprawy.
  2. Pokrojone w plastry piersi z indyka przełóż do naczynia z cebulą i całość zalej marynatą. Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Grilluj na tacce aluminiowej.
Grillowane żeberka
Grillowane żeberka © Materiały prasowe

Marynata z czerwonego wina do karkówki

Czerwone wino wytrawne świetnie podkreśli smak nie tylko karkówki, ale także steków wołowych, polędwiczek czy antrykotów. 

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: 

  1. Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
  2. Oliwę, miód oraz czerwone wino połącz w osobnym naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj do powstałej marynaty przyprawy.
  3. Pokrojoną w plastry karkówkę posmaruj marynatą, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.

Pikantna marynata do żeberek

Żeberka z grilla świetnie komponują się z pikantnymi marynatami, a nuta słodyczy doskonale przełamuje ten ostry, intensywny smak. Kluczem do uzyskania doskonałego smaku mięsa będzie dodatek miodu.

Składniki: 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: 

  1. Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w szklance płynne.
  2. Przelej zawartość szklanki do miski, dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dokładnie natrzyj marynatą każdą porcję żeberek i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Przed ugrillowaniem zdejmij nadmiar marynaty z żeberek. 

Mamy nadzieję, że nasze proste przepisy zainspirują cię do przygotowania aromatycznego mięsa na grilla, które zachwyci podniebienia wszystkich gości. Dla podkreślenia smaku i aromatu potraw polecamy serwować je w towarzystwie kieliszka schłodzonego wina. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia