Trwa ładowanie...

Aromatyczne marynaty do mięs na grilla. 4 proste przepisy

Długi weekend dla wielu z nas oznacza otwarcie sezonu grillowego. Majówka to doskonała okazja do zorganizowania uczty w gronie przyjaciół i znajomych. Przygotowując mięso na grilla, nie możemy zapomnieć o aromatycznej marynacie, która nie tylko podkreśli smak dań, ale także sprawi, że nasze mięso będzie wyjątkowo soczyste. Poznaj cztery wyjątkowe marynaty do mięs na grilla, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil!

Grillowanie Grillowanie Źródło: Materiały prasowe
d3s1w7t
d3s1w7t

Marynata miodowo-musztardowa do skrzydełek 

Marynata z dodatkiem musztardy oraz miodu na grilla to propozycja dla osób, które gustują w słodkich dodatkach do mięs. 

Składniki: 

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: 

  1. Wszystkie składniki należy połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  2. Następnie dokładnie wsmarować marynatę w skrzydełka i schłodzić je w lodówce przez kilkanaście godzin.
  3. Przed grillowaniem zdjąć ze skrzydełek nadmiar marynaty.

Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze

Marynata z białego wina do indyka

Delikatny smak mięsa drobiowego podkreśli marynata z dodatkiem białego portugalskiego wina Ponte Portugal. Doskonale pasuje ono także do ryb oraz owoców morza.

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka białego wina półsłodkiego Ponte Portugal,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • świeży tymianek,
  • sól, pieprz. 

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i umieść w głębokim naczyniu. W oddzielnej misce wymieszaj wino, oliwę i przyprawy.
  2. Pokrojone w plastry piersi z indyka przełóż do naczynia z cebulą i całość zalej marynatą. Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Grilluj na tacce aluminiowej.
Grillowane żeberka Materiały prasowe
Grillowane żeberka Źródło: Materiały prasowe

Marynata z czerwonego wina do karkówki 

Czerwone wino wytrawne świetnie podkreśli smak nie tylko karkówki, ale także steków wołowych, polędwiczek czy antrykotów. 

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina Ponte Portugal.

Wykonanie: 

  1. Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
  2. Oliwę, miód oraz czerwone wino połącz w osobnym naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj do powstałej marynaty przyprawy.
  3. Pokrojoną w plastry karkówkę posmaruj marynatą, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.
d3s1w7t

Pikantna marynata do żeberek 

Żeberka z grilla świetnie komponują się z pikantnymi marynatami, a nuta słodyczy doskonale przełamuje ten ostry, intensywny smak. Kluczem do uzyskania doskonałego smaku mięsa będzie dodatek miodu.

Składniki: 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: 

  1. Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w szklance płynne.
  2. Przelej zawartość szklanki do miski, dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dokładnie natrzyj marynatą każdą porcję żeberek i odstaw do lodówki na około 3 godziny. Przed ugrillowaniem zdejmij nadmiar marynaty z żeberek. 

Mamy nadzieję, że nasze proste przepisy zainspirują cię do przygotowania aromatycznego mięsa na grilla, które zachwyci podniebienia wszystkich gości. Dla podkreślenia smaku i aromatu potraw polecamy serwować je w towarzystwie kieliszka schłodzonego wina. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3s1w7t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
Więcej tematów