Arbuzowe inspiracje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Proste pomysły na letnie przekąski

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej jemy arbuzy bez żadnych dodatków - pokrojone w trójkątne plastry lub łyżeczką. Warto jednak zaszaleć i stworzyć coś znacznie ciekawszego. Jesteśmy w środku sezonu na te pyszne i zdrowe owoce. Zainspirujcie się i przygotujcie arbuza inaczej.

Na początek coś prostego – arbuzowe lody. Przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy, że zmiksujesz miąższ arbuza, a otrzymany mus przelejesz do foremek i włożysz do zamrażalnika. To wszystko. Arbuz z natury jest słodki, dlatego, kiedy chcemy przygotować z niego lody, nie musimy dodać do nich cukru. Jeżeli chcesz, by lody arbuzowe były mniej wodniste, dodaj po zmiksowaniu odrobinę śmietany kremówki.

/ 5Grillowany arbuz

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średni arbuz, 3 cytryny, miód, pieprz cayenne.
Przygotowanie: pokrój arbuza na trójkątne plastry o grubości ok. 3 cm. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. W miseczce wymieszaj sok, skórkę, 4 łyżki miodu oraz pieprz cayenne. Powstałym sosem posmaruj każdy z plastrów arbuza i połóż na grillowym ruszcie i piecz przez 2-3 minuty z każdej strony.

/ 5Pizza na arbuzie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 plaster arbuza, kilka truskawek, garść borówek, banan, 1 kiwi, 2 mandarynki, listki mięty lub melisy, 2 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie: plaster arbuza pokrój na trójkąty. Banana, kiwi i mandarynki obierz i pokrój. Na każdym kawałku ananasa układaj borówki, plastry banana, truskawek i kiwi oraz cząstki mandarynek. Całość udekoruj zielonymi listkami i posyp wiórkami kokosowymi.

/ 5Sałatka z arbuzem i fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pół arbuza, 200 g sera feta, 3 łyżki ziaren słonecznika, rukola, garść czarnych oliwek, sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: miąższ arbuza pokrój w kostkę, rukolę opłucz i osusz. Ser pokrusz. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Na talerzach porozkładaj rukolę. Na wierch arbuz, oliwki, pokruszony ser i pestki słonecznika. Całość oprósz solą i pieprzem. Każdą porcję skrop oliwą i octem. Podawaj z bagietką.

/ 5Orzeźwiający chłodnik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: mały arbuz, 3 szalotki, 2 duże pomidory, awokado, ogórek, ząbek czosnku, sok z limonki, oliwa z oliwek, ocet winy, sól morska, pieprz.
Przygotowanie: arbuza pokrój w kostkę i usuń pestki, szalotki posiekaj. Ogórka i pomidory obierz ze skórki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki (poza awokado i sokiem z limonki) zblenduj na gładki krem. Wstaw zupę do lodówki i schłódź. Przed podaniem rozlej do miseczek, skrop sokiem z limonki i udekoruj plastrami awokado.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości