Arbuzowe inspiracje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Proste pomysły na letnie przekąski

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej jemy arbuzy bez żadnych dodatków - pokrojone w trójkątne plastry lub łyżeczką. Warto jednak zaszaleć i stworzyć coś znacznie ciekawszego. Jesteśmy w środku sezonu na te pyszne i zdrowe owoce. Zainspirujcie się i przygotujcie arbuza inaczej.

Na początek coś prostego – arbuzowe lody. Przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy, że zmiksujesz miąższ arbuza, a otrzymany mus przelejesz do foremek i włożysz do zamrażalnika. To wszystko. Arbuz z natury jest słodki, dlatego, kiedy chcemy przygotować z niego lody, nie musimy dodać do nich cukru. Jeżeli chcesz, by lody arbuzowe były mniej wodniste, dodaj po zmiksowaniu odrobinę śmietany kremówki.

/ 5Grillowany arbuz

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średni arbuz, 3 cytryny, miód, pieprz cayenne.
Przygotowanie: pokrój arbuza na trójkątne plastry o grubości ok. 3 cm. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. W miseczce wymieszaj sok, skórkę, 4 łyżki miodu oraz pieprz cayenne. Powstałym sosem posmaruj każdy z plastrów arbuza i połóż na grillowym ruszcie i piecz przez 2-3 minuty z każdej strony.

/ 5Pizza na arbuzie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 plaster arbuza, kilka truskawek, garść borówek, banan, 1 kiwi, 2 mandarynki, listki mięty lub melisy, 2 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie: plaster arbuza pokrój na trójkąty. Banana, kiwi i mandarynki obierz i pokrój. Na każdym kawałku ananasa układaj borówki, plastry banana, truskawek i kiwi oraz cząstki mandarynek. Całość udekoruj zielonymi listkami i posyp wiórkami kokosowymi.

/ 5Sałatka z arbuzem i fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pół arbuza, 200 g sera feta, 3 łyżki ziaren słonecznika, rukola, garść czarnych oliwek, sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: miąższ arbuza pokrój w kostkę, rukolę opłucz i osusz. Ser pokrusz. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Na talerzach porozkładaj rukolę. Na wierch arbuz, oliwki, pokruszony ser i pestki słonecznika. Całość oprósz solą i pieprzem. Każdą porcję skrop oliwą i octem. Podawaj z bagietką.

/ 5Orzeźwiający chłodnik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: mały arbuz, 3 szalotki, 2 duże pomidory, awokado, ogórek, ząbek czosnku, sok z limonki, oliwa z oliwek, ocet winy, sól morska, pieprz.
Przygotowanie: arbuza pokrój w kostkę i usuń pestki, szalotki posiekaj. Ogórka i pomidory obierz ze skórki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki (poza awokado i sokiem z limonki) zblenduj na gładki krem. Wstaw zupę do lodówki i schłódź. Przed podaniem rozlej do miseczek, skrop sokiem z limonki i udekoruj plastrami awokado.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany