Proste pomysły na letnie przekąski
Najczęściej jemy arbuzy bez żadnych dodatków - pokrojone w trójkątne plastry lub łyżeczką. Warto jednak zaszaleć i stworzyć coś znacznie ciekawszego. Jesteśmy w środku sezonu na te pyszne i zdrowe owoce. Zainspirujcie się i przygotujcie arbuza inaczej.
Na początek coś prostego – arbuzowe lody. Przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy, że zmiksujesz miąższ arbuza, a otrzymany mus przelejesz do foremek i włożysz do zamrażalnika. To wszystko. Arbuz z natury jest słodki, dlatego, kiedy chcemy przygotować z niego lody, nie musimy dodać do nich cukru. Jeżeli chcesz, by lody arbuzowe były mniej wodniste, dodaj po zmiksowaniu odrobinę śmietany kremówki.
Grillowany arbuz
Składniki: 1 średni arbuz, 3 cytryny, miód, pieprz cayenne.
Przygotowanie: pokrój arbuza na trójkątne plastry o grubości ok. 3 cm. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. W miseczce wymieszaj sok, skórkę, 4 łyżki miodu oraz pieprz cayenne. Powstałym sosem posmaruj każdy z plastrów arbuza i połóż na grillowym ruszcie i piecz przez 2-3 minuty z każdej strony.
Pizza na arbuzie
Składniki: 1 plaster arbuza, kilka truskawek, garść borówek, banan, 1 kiwi, 2 mandarynki, listki mięty lub melisy, 2 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie: plaster arbuza pokrój na trójkąty. Banana, kiwi i mandarynki obierz i pokrój. Na każdym kawałku ananasa układaj borówki, plastry banana, truskawek i kiwi oraz cząstki mandarynek. Całość udekoruj zielonymi listkami i posyp wiórkami kokosowymi.
Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki: pół arbuza, 200 g sera feta, 3 łyżki ziaren słonecznika, rukola, garść czarnych oliwek, sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: miąższ arbuza pokrój w kostkę, rukolę opłucz i osusz. Ser pokrusz. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Na talerzach porozkładaj rukolę. Na wierch arbuz, oliwki, pokruszony ser i pestki słonecznika. Całość oprósz solą i pieprzem. Każdą porcję skrop oliwą i octem. Podawaj z bagietką.
Orzeźwiający chłodnik
Składniki: mały arbuz, 3 szalotki, 2 duże pomidory, awokado, ogórek, ząbek czosnku, sok z limonki, oliwa z oliwek, ocet winy, sól morska, pieprz.
Przygotowanie: arbuza pokrój w kostkę i usuń pestki, szalotki posiekaj. Ogórka i pomidory obierz ze skórki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki (poza awokado i sokiem z limonki) zblenduj na gładki krem. Wstaw zupę do lodówki i schłódź. Przed podaniem rozlej do miseczek, skrop sokiem z limonki i udekoruj plastrami awokado.