Apetyczna kuchnia w wiosennym klimacie

Wiosna to czas zmian. Nie tylko tych zachodzących w przyrodzie czy dostrzeganych w naszej garderobie, ale również tych w naszym sposobie odżywiania. Zrzucając kolejne warstwy swetrów, z większą ochotą sięgamy po dania bardziej lekkostrawne i pełne witamin. Miejsce ciężkich, kalorycznych posiłków zajmują te z dużym udziałem nowalijek i dodatkiem świeżych ziół.

Obraz
Źródło zdjęć: © Apetina

Egipcjanka na polskiej ziemi

Najczęściej intensywnie różowa, bywa również czarna lub biała - rzodkiewka. Z pochodzenia Egipcjanka, w naszej kuchni zadomowiła się na stałe. Wykorzystujemy ją jako dodatek do kanapek lub sałatek, często zapominając o innych kryjących się w niej możliwościach.

Tacos ze stekiem i z salsą z rzodkiewek

Składniki: 4 rzodkiewki, 2 dymki lub szalotki, 1/2 szklanki świeżej kolendry, 1/2 papryczki chili, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 kg wołowiny na stek, sól, świeżo zmielony pieprz, 8 tortilli kukurydzianych, 60 g serka kremowego Apetina Tapas.

|

Obraz

|
| --- |

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej. Stek doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na średnim ogniu, przez ok. 5 minut z każdej strony. Usmażony stek pozostawiamy na 5 minut na patelni. Serek kremowy przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i sok z limonki. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Do drugiego naczynia wrzucamy posiekaną kolendrę, rzodkiewki, posiekaną papryczkę chili i cebulki. Zalewamy składniki sosem z serka kremowego, doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy. Na suchej patelni podgrzewamy tortille. Kroimy stek. Pokrojone mięso polewamy salsą z rzodkiewek, posypujemy kolendrą i podajemy na tortilli.

Szparagowe królestwo

Szparagi to dla wielu niezastąpiony składnik wiosennej diety, który sprawdza się zarówno w daniach na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do mięs lub oddzielne danie. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych a także kwasu foliowego.

Grillowane szparagi z dzikim ryżem i fetą

Składniki: 1/2 szklanki (90 g) dzikiego ryżu, pęczek zielonych szparagów, 100 g sera feta Apetina CLASSIC, oliwa z oliwek, garść zielonych oliwek, garść świeżej kolendry, sól, dressing:1 łyżeczka oliwa z oliwek, 4 łyżeczki sosu sojowego, sok z połówki cytryny, łyżeczka kminku rzymskiego.

|

Obraz

|
| --- |

Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny i kminek. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki. Nacieramy szparagi oliwą z oliwek, solimy i układami na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 min. Mieszamy ryż, dressing, oliwki, fetę i kolendrę. Przekładamy ryż na talerz, układamy na nim szparagi i posypujemy danie świeżą kolendrą.

Wiosna to także kuszące aromatem zioła. Czerpmy z nich całymi garściami. Odpowiednio dobrane kompozycje dopełnią smak wiosennych przekąsek.

Tagliolini z wędzonym łososiem i serkiem kremowym

Składniki: 100 g makaronu tagliolini, 100 g wędzonego łososia, 100 g serka Apetina TAPAS, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, oliwa z oliwek, garść rukoli, szklanka wody.

|

Obraz

|
| --- |

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Siekamy drobno czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i skropione sosem z cytryny plastry łososia. Wlewamy szklankę wody i dusimy na małym ogniu. Gdy łosoś zmieni kolor, przekładamy go do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucamy makaron, a następnie dodajemy serek kremowy. Całość mieszkamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Łososia podajemy na makaronie wymieszanym z liśćmi rukoli.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości