Apetyczna kuchnia w wiosennym klimacie

Wiosna to czas zmian. Nie tylko tych zachodzących w przyrodzie czy dostrzeganych w naszej garderobie, ale również tych w naszym sposobie odżywiania. Zrzucając kolejne warstwy swetrów, z większą ochotą sięgamy po dania bardziej lekkostrawne i pełne witamin. Miejsce ciężkich, kalorycznych posiłków zajmują te z dużym udziałem nowalijek i dodatkiem świeżych ziół.

Apetyczna kuchnia w wiosennym klimacie
Źródło zdjęć: © Apetina

Egipcjanka na polskiej ziemi

Najczęściej intensywnie różowa, bywa również czarna lub biała - rzodkiewka. Z pochodzenia Egipcjanka, w naszej kuchni zadomowiła się na stałe. Wykorzystujemy ją jako dodatek do kanapek lub sałatek, często zapominając o innych kryjących się w niej możliwościach.

Tacos ze stekiem i z salsą z rzodkiewek

Składniki: 4 rzodkiewki, 2 dymki lub szalotki, 1/2 szklanki świeżej kolendry, 1/2 papryczki chili, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 kg wołowiny na stek, sól, świeżo zmielony pieprz, 8 tortilli kukurydzianych, 60 g serka kremowego Apetina Tapas.

|

Obraz

|
| --- |

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej. Stek doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na średnim ogniu, przez ok. 5 minut z każdej strony. Usmażony stek pozostawiamy na 5 minut na patelni. Serek kremowy przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i sok z limonki. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Do drugiego naczynia wrzucamy posiekaną kolendrę, rzodkiewki, posiekaną papryczkę chili i cebulki. Zalewamy składniki sosem z serka kremowego, doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy. Na suchej patelni podgrzewamy tortille. Kroimy stek. Pokrojone mięso polewamy salsą z rzodkiewek, posypujemy kolendrą i podajemy na tortilli.

Szparagowe królestwo

Szparagi to dla wielu niezastąpiony składnik wiosennej diety, który sprawdza się zarówno w daniach na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do mięs lub oddzielne danie. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych a także kwasu foliowego.

Grillowane szparagi z dzikim ryżem i fetą

Składniki: 1/2 szklanki (90 g) dzikiego ryżu, pęczek zielonych szparagów, 100 g sera feta Apetina CLASSIC, oliwa z oliwek, garść zielonych oliwek, garść świeżej kolendry, sól, dressing:1 łyżeczka oliwa z oliwek, 4 łyżeczki sosu sojowego, sok z połówki cytryny, łyżeczka kminku rzymskiego.

|

Obraz

|
| --- |

Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny i kminek. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki. Nacieramy szparagi oliwą z oliwek, solimy i układami na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 min. Mieszamy ryż, dressing, oliwki, fetę i kolendrę. Przekładamy ryż na talerz, układamy na nim szparagi i posypujemy danie świeżą kolendrą.

Wiosna to także kuszące aromatem zioła. Czerpmy z nich całymi garściami. Odpowiednio dobrane kompozycje dopełnią smak wiosennych przekąsek.

Tagliolini z wędzonym łososiem i serkiem kremowym

Składniki: 100 g makaronu tagliolini, 100 g wędzonego łososia, 100 g serka Apetina TAPAS, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, oliwa z oliwek, garść rukoli, szklanka wody.

|

Obraz

|
| --- |

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Siekamy drobno czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i skropione sosem z cytryny plastry łososia. Wlewamy szklankę wody i dusimy na małym ogniu. Gdy łosoś zmieni kolor, przekładamy go do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucamy makaron, a następnie dodajemy serek kremowy. Całość mieszkamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Łososia podajemy na makaronie wymieszanym z liśćmi rukoli.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera