Aksamitny deser z borówkami. W środku czeka niespodzianka
Aksamitny deser czekoladowy z borówkami. Nie można przejść obok niego obojętnie. Wygląda bardzo skromnie, ale to tylko pozory. Po włożeniu łyżeczki do środka naszym oczom ukazuje się płynna czekolada. Rozkosz dla podniebienia. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
1. W dużym garnku zagotować wodę, na nim ustawić mniejszy rondelek. Włożyć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone masło. Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, wystudzić.
2. Jajka ubić na sztywno z cukrem. Następnie wolno wlewać czekoladę z masłem, powoli mieszając. Na koniec porcjami, dosypywać mąkę i mieszać ręcznie.
3. Ciasto przelać do żaroodpornych miseczek, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 2 godz.
4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć deser z zamrażarki, pozostawić na 5 min. w temp pokojowej, następnie wstawić do piekarnika i zapiekać 18 minut.
5. Podawać gorący, nie wyjmować z foremek, udekorować świeżymi owocami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze