Agar zamiast żelatyny?

Oto naturalny środek żelujący pochodzenia roślinnego, którym zachwycają się weganie. A i osoby spożywające produkty odzwierzęce docenią agar, bo żeluje mocniej od żelatyny i zawiera ważne dla zdrowia witaminy oraz minerały. Można go powtórnie zagotować i nie wymaga trzymania w lodówce. Warto wprowadzić agar do swojej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Agar-agar lub po prostu agar jako dodatek do żywności ma kod E406. To substancja żelująca, która w znacznej części składa się z galaktozy, cukru prostego (wchodzi w skład dwucukru laktozy, czyli tzw. cukru mlekowego). Agar otrzymuje się z krasnorostów wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. Po podgrzaniu tworzy rodzaj żelu, dzięki czemu znalazł zastosowanie jako zamiennik żelatyny.

- Agar-agar to dobry zamiennik żelatyny; przede wszystkim jest polecany wegetarianom ze względu na jego roślinne pochodzenie. Również osoby, które z innych powodów nie chcą korzystać z żelatyny, nie muszą rezygnować z jedzenia galaretek czy innych tego typu wyrobów - tłumaczy Justyna Szafirowska, dietetyczka Naturhouse.

Żelatyna jest bowiem produktem odzwierzęcym, który pozyskuje się w drodze częściowej hydrolizy kolagenu znajdującego się w skórze, chrząstkach i kościach zwierząt. W sklepach najczęściej dostępna jest żelatyna wieprzowa. Agar jest więc idealnym produktem dla osób, które nie chcą lub nie mogą jej spożywać.

Dietetyczna Justyna Szafirowska tłumaczy, że agar-agar to substancja bez smaku, zapachu (po dokładnym rozpuszczeniu), która nadaje potrawom błyszczący kolor. A przede wszystkim jest naturalna.

- Warto zwrócić uwagę również na to, że w agarze znajdują się cenne składniki odżywcze takie jak kwasy omega-3, kwas foliowy oraz witaminy K, E i B6 (pirydoksyna), co czyni go dodatkowo zdrowym składnikiem diety - podkreśla specjalistka. W agarze obecny jest też mangan, magnez, cynk, żelazo, sód, jod.

Agar przygotowuje się tak samo jak żelatynę w proszku. Najpierw mieszamy go z zimną wodą i odstawiamy na parę minut do napęcznienia. Następnie agar trzeba przełożyć do małego rondelka i lekko rozgrzewając, doprowadzić do rozpuszczenia.

Uwaga: agar doprowadzamy do zagotowania i trzymamy na ogniu przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Można też umieścić go na 20-30 sekund w kuchence mikrofalowej (najsłabsza lub średnia moc urządzenia). Gotowanie agaru sprawi, że pozbędziemy się z niego "morskiego" zapachu.

Zaletą agaru-agaru jest fakt, że w przeciwieństwie do żelatyny można go ponownie zagotować. Ponadto, tężeje szybciej od niej i nie ma tego specyficznego zapachu, który czasem przeszkadza nam w żelatynie.

- Smakołyki przy udziale agaru można dużo łatwiej przygotować - zauważa Justyna Szafirowska.

- Dań i przekąsek przygotowanych w ten sposób nie trzeba wkładać do lodówki, żeby stężały, a w przypadku dodania zbyt dużej lub małej jego ilości, przykładowo do galaretki, można ją podgrzać i rozcieńczyć lub dodać więcej proszku - dodaje dietetyczka.

- Na półkach sklepowych agar znajdziemy miedzy innym w ptasim mleczku - mówi Justyna Szafirowska z Naturhouse. Dodawany jest też do wegańskich dżemów i galaretek. Pasuje do deserów typu panna cotta, lodów, jogurtów, serników na zimno. Agar bez problemu zetnie desery z alkoholem. Bardzo łatwo można przygotować też sos owocowy, np. do naleśników czy gofrów (tzw. wegańską frużelinę). W tym celu wystarczy zmiksować dowolne owoce, dosłodzić do smaku, ewentualnie dodać niewielką ilość wody i agar (bez wcześniejszego namaczania). Teraz mus wystarczy zagotować i odstawić do stężenia. Agar możemy także rozpuszczać w wywarach warzywnych czy sokach. Można nim zagęszczać sosy.

Pamiętajmy, że agar można poddawać wielokrotnemu podgrzewaniu, jeśli więc okaże się, że użyliśmy złych proporcji, dając go w zbyt małej ilości, zawsze można dosypać więcej agaru i raz jeszcze zagotować. Ciekawostką może być fakt, że Japończycy dodają agar-agar do herbaty - ponieważ pęcznieje w żołądku, zapewnia uczucie sytości, co jest pomocne u osób walczących z nadwagą i dbających o sylwetkę.

Przyjmuje się, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada 1-2 łyżeczkom agaru, zawsze jednak powinniśmy trzymać się proporcji podanych na opakowaniu produktu. Agar dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. To produkt oficjalnie dopuszczony do użycia przez Unię Europejską.

EPN/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀