Agar zamiast żelatyny?

Oto naturalny środek żelujący pochodzenia roślinnego, którym zachwycają się weganie. A i osoby spożywające produkty odzwierzęce docenią agar, bo żeluje mocniej od żelatyny i zawiera ważne dla zdrowia witaminy oraz minerały. Można go powtórnie zagotować i nie wymaga trzymania w lodówce. Warto wprowadzić agar do swojej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Agar-agar lub po prostu agar jako dodatek do żywności ma kod E406. To substancja żelująca, która w znacznej części składa się z galaktozy, cukru prostego (wchodzi w skład dwucukru laktozy, czyli tzw. cukru mlekowego). Agar otrzymuje się z krasnorostów wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. Po podgrzaniu tworzy rodzaj żelu, dzięki czemu znalazł zastosowanie jako zamiennik żelatyny.

- Agar-agar to dobry zamiennik żelatyny; przede wszystkim jest polecany wegetarianom ze względu na jego roślinne pochodzenie. Również osoby, które z innych powodów nie chcą korzystać z żelatyny, nie muszą rezygnować z jedzenia galaretek czy innych tego typu wyrobów - tłumaczy Justyna Szafirowska, dietetyczka Naturhouse.

Żelatyna jest bowiem produktem odzwierzęcym, który pozyskuje się w drodze częściowej hydrolizy kolagenu znajdującego się w skórze, chrząstkach i kościach zwierząt. W sklepach najczęściej dostępna jest żelatyna wieprzowa. Agar jest więc idealnym produktem dla osób, które nie chcą lub nie mogą jej spożywać.

Dietetyczna Justyna Szafirowska tłumaczy, że agar-agar to substancja bez smaku, zapachu (po dokładnym rozpuszczeniu), która nadaje potrawom błyszczący kolor. A przede wszystkim jest naturalna.

- Warto zwrócić uwagę również na to, że w agarze znajdują się cenne składniki odżywcze takie jak kwasy omega-3, kwas foliowy oraz witaminy K, E i B6 (pirydoksyna), co czyni go dodatkowo zdrowym składnikiem diety - podkreśla specjalistka. W agarze obecny jest też mangan, magnez, cynk, żelazo, sód, jod.

Agar przygotowuje się tak samo jak żelatynę w proszku. Najpierw mieszamy go z zimną wodą i odstawiamy na parę minut do napęcznienia. Następnie agar trzeba przełożyć do małego rondelka i lekko rozgrzewając, doprowadzić do rozpuszczenia.

Uwaga: agar doprowadzamy do zagotowania i trzymamy na ogniu przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Można też umieścić go na 20-30 sekund w kuchence mikrofalowej (najsłabsza lub średnia moc urządzenia). Gotowanie agaru sprawi, że pozbędziemy się z niego "morskiego" zapachu.

Zaletą agaru-agaru jest fakt, że w przeciwieństwie do żelatyny można go ponownie zagotować. Ponadto, tężeje szybciej od niej i nie ma tego specyficznego zapachu, który czasem przeszkadza nam w żelatynie.

- Smakołyki przy udziale agaru można dużo łatwiej przygotować - zauważa Justyna Szafirowska.

- Dań i przekąsek przygotowanych w ten sposób nie trzeba wkładać do lodówki, żeby stężały, a w przypadku dodania zbyt dużej lub małej jego ilości, przykładowo do galaretki, można ją podgrzać i rozcieńczyć lub dodać więcej proszku - dodaje dietetyczka.

- Na półkach sklepowych agar znajdziemy miedzy innym w ptasim mleczku - mówi Justyna Szafirowska z Naturhouse. Dodawany jest też do wegańskich dżemów i galaretek. Pasuje do deserów typu panna cotta, lodów, jogurtów, serników na zimno. Agar bez problemu zetnie desery z alkoholem. Bardzo łatwo można przygotować też sos owocowy, np. do naleśników czy gofrów (tzw. wegańską frużelinę). W tym celu wystarczy zmiksować dowolne owoce, dosłodzić do smaku, ewentualnie dodać niewielką ilość wody i agar (bez wcześniejszego namaczania). Teraz mus wystarczy zagotować i odstawić do stężenia. Agar możemy także rozpuszczać w wywarach warzywnych czy sokach. Można nim zagęszczać sosy.

Pamiętajmy, że agar można poddawać wielokrotnemu podgrzewaniu, jeśli więc okaże się, że użyliśmy złych proporcji, dając go w zbyt małej ilości, zawsze można dosypać więcej agaru i raz jeszcze zagotować. Ciekawostką może być fakt, że Japończycy dodają agar-agar do herbaty - ponieważ pęcznieje w żołądku, zapewnia uczucie sytości, co jest pomocne u osób walczących z nadwagą i dbających o sylwetkę.

Przyjmuje się, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada 1-2 łyżeczkom agaru, zawsze jednak powinniśmy trzymać się proporcji podanych na opakowaniu produktu. Agar dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. To produkt oficjalnie dopuszczony do użycia przez Unię Europejską.

EPN/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇