6 przepisów z selerem korzeniowym

Zima i wczesna wiosna to najlepszy czas, by się zaprzyjaźnić z selerem. Niepozorna bulwa odpowiednio przygotowana może zaskoczyć niejednego smakosza. Szara, ogromniasta bulwa nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale kryje w sobie olbrzymi potencjał. Niskokaloryczny seler wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm z toksyn, a do tego zawiera wiele witamin. Niewyględny korzeń dodajcie do zupy, przygotujcie z niego wegańską wersję ryby lub zapieczcie pod beszamelem. Z końcem zimy wykorzystujemy do ostatka sezon na warzywa korzeniowe.

Seler zapiekany z pesto i sosem beszamelowym
Źródło zdjęć: © KUKBUK
Katarzyna Gileta

Seler pod wegańskim beszamelem
Pesto, beszamel i mleczko kokosowe to przepis na sycący obiad.

Obraz
© KUKBUK

Tak aromatyczna zupa najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Obraz
© KUKBUK

Niebanalna, warzywna zupa z dodatkiem zielonej pietruszki.

Obraz
© KUKBUK

Smażoną selerybę podajemy na ciepło ze świeżą bułką lub z pieczonymi ziemniakami.

Obraz
© KUKBUK

Wystarczy chwila smażenia, ogórek, majonez, dymka i sałatka selerowa gotowa!

Obraz
© KUKBUK

Takie talarki z powodzeniem mogą zastąpić frytki.

Tekst: Maja Wójcik

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów