Trwa ładowanie...

6 przepisów z selerem korzeniowym

Zima i wczesna wiosna to najlepszy czas, by się zaprzyjaźnić z selerem. Niepozorna bulwa odpowiednio przygotowana może zaskoczyć niejednego smakosza. Szara, ogromniasta bulwa nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale kryje w sobie olbrzymi potencjał. Niskokaloryczny seler wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm z toksyn, a do tego zawiera wiele witamin. Niewyględny korzeń dodajcie do zupy, przygotujcie z niego wegańską wersję ryby lub zapieczcie pod beszamelem. Z końcem zimy wykorzystujemy do ostatka sezon na warzywa korzeniowe.

6 przepisów z selerem korzeniowymŹródło: KUKBUK
d2ifyep
d2ifyep

Seler pod wegańskim beszamelem
Pesto, beszamel i mleczko kokosowe to przepis na sycący obiad.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Tak aromatyczna zupa najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

d2ifyep
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Niebanalna, warzywna zupa z dodatkiem zielonej pietruszki.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Smażoną selerybę podajemy na ciepło ze świeżą bułką lub z pieczonymi ziemniakami.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Wystarczy chwila smażenia, ogórek, majonez, dymka i sałatka selerowa gotowa!

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Takie talarki z powodzeniem mogą zastąpić frytki.

Tekst: Maja Wójcik

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ifyep
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ifyep
Więcej tematów