6 przepisów z selerem korzeniowym
Zima i wczesna wiosna to najlepszy czas, by się zaprzyjaźnić z selerem. Niepozorna bulwa odpowiednio przygotowana może zaskoczyć niejednego smakosza. Szara, ogromniasta bulwa nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale kryje w sobie olbrzymi potencjał. Niskokaloryczny seler wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm z toksyn, a do tego zawiera wiele witamin. Niewyględny korzeń dodajcie do zupy, przygotujcie z niego wegańską wersję ryby lub zapieczcie pod beszamelem. Z końcem zimy wykorzystujemy do ostatka sezon na warzywa korzeniowe.
Seler pod wegańskim beszamelem
Pesto, beszamel i mleczko kokosowe to przepis na sycący obiad.
Tak aromatyczna zupa najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Niebanalna, warzywna zupa z dodatkiem zielonej pietruszki.
Smażoną selerybę podajemy na ciepło ze świeżą bułką lub z pieczonymi ziemniakami.
Wystarczy chwila smażenia, ogórek, majonez, dymka i sałatka selerowa gotowa!
Takie talarki z powodzeniem mogą zastąpić frytki.
Tekst: Maja Wójcik
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl