6 ciekawych pomysłów na wykorzystanie syropu klonowego

Produkt powstający w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu szczególnie ceni się w Ameryce Północnej, choć i Polacy sięgają po niego coraz chętniej. Syrop klonowy wykorzystujemy zwykle jako dodatek do lodów czy naleśników, jednak ten specjał jest znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy z niego przygotować?

Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michelle Lee Arnold

Klonowy sos do grillowanych mięs

Syrop klonowy, bogate źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, z powodzeniem wykorzystamy jako bazę sosu, który wzbogaci smak grillowanych mięs – kurzych udek albo żeberek. Jak go przyrządzić? Zadanie jest banalnie proste – syrop klonowy (4 łyżki) wystarczy dobrze wymieszać z sosem sojowym (2 łyżki), sokiem pomarańczowym (2 łyżki) i keczupem pomidorowym (2 łyżki). Sos doprawiamy wędzoną papryką, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą suszonego tymianku.

Klonowa marynata do karkówki lub kurczaka

Pieczone lub grillowane mięso zyska niepowtarzalnego smaku i aromatu, jeśli przed obróbką posmarujemy je emulsją przygotowaną z syropu klonowego (2 łyżki), wymieszanego z musztardą Dijon (2 łyżeczki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (łyżka), sosem sojowym (łyżka), czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 ząbki), a na koniec doprawioną solą, pieprzem oraz słodką papryką. W takiej marynacie mięso powinno spędzić przynajmniej godzinę, oczywiście w chłodnym miejscu.

Łosoś z klonową nutą

Choć może wydawać się to zaskakujące, syrop klonowy lubi też towarzystwo ryb, choćby łososia. By przygotować prostą, smaczną i zdrową potrawę, rybnego fileta skrapiamy oliwą, oprószamy solą i odstawiamy. W tym czasie w miseczce mieszamy syrop klonowy (1/4 szklanki), ocet balsamiczny (1/4 szklanki), sok pomarańczowy (2 łyżki), świeżo starty imbir (łyżeczka), drobno posiekany czosnek (ząbek) oraz sól (pół łyżeczki). Połową powstałego sosu polewamy łososia i odstawiamy na kwadrans. Resztę podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Łososia wyjmujemy z zalewy i podsmażamy na patelni 8-10 minut, przed podaniem skrapiamy zredukowanym sosem.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Krem dyniowo-klonowy

Pyszne i aromatyczne smarowidło do pieczywa, grzanek czy ciasta drożdżowego. Do dużego rondla dodajemy odcedzoną z zalewy dynię marynowaną (słoik), syrop klonowy (szklanka), cydr jabłkowy (pół szklanki), mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), gałkę muszkatołową (pół łyżeczki), goździki i ziele angielskie (po szczypcie) oraz sól (niepełną łyżkę). Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając, przez około pół godziny. Masa powinna zgęstnieć i ściemnieć. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Świeże owoce z sosem klonowym

Szukasz pomysłu na prosty i pyszny letni deser? Wykorzystaj walory syropu klonowego, który znakomicie komponuje się z… kwaśną śmietaną, tworząc z nią znakomity sos pasujący choćby do świeżych owoców. Syrop (1/4 szklanki) wystarczy zmiksować lub ubić trzepaczką ze schłodzoną śmietaną (3/4 szklanki), a następnie dodać do pucharków, w których wymieszaliśmy jagody, borówki amerykańskie i maliny.

Shake klonowo-bananowy

Smaczny, orzeźwiający i pożywny napój – czy może być lepszy pomysł na gorący dzień? By przygotować pysznego shake’a potrzebujemy syropu klonowego (3 łyżki), dojrzałego banana, schłodzonego mleka, najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2 proc. (szklanka) oraz 2-3 gałek lodów śmietankowych, które warto wyjąć z zamrażalnika trochę wcześniej, by były miękkie, ale nie całkowicie rozpuszczone. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy, dodając na koniec świeżo wyciśnięty sok z cytryny (łyżka). Powstały napój przelewamy do zmrożonej szklanki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami.

Syrop klonowy
Syrop klonowy © Adobe Stock | Marek Uliasz

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm