6 ciekawych pomysłów na wykorzystanie syropu klonowego

Produkt powstający w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu szczególnie ceni się w Ameryce Północnej, choć i Polacy sięgają po niego coraz chętniej. Syrop klonowy wykorzystujemy zwykle jako dodatek do lodów czy naleśników, jednak ten specjał jest znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy z niego przygotować?

Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michelle Lee Arnold

Klonowy sos do grillowanych mięs

Syrop klonowy, bogate źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, z powodzeniem wykorzystamy jako bazę sosu, który wzbogaci smak grillowanych mięs – kurzych udek albo żeberek. Jak go przyrządzić? Zadanie jest banalnie proste – syrop klonowy (4 łyżki) wystarczy dobrze wymieszać z sosem sojowym (2 łyżki), sokiem pomarańczowym (2 łyżki) i keczupem pomidorowym (2 łyżki). Sos doprawiamy wędzoną papryką, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą suszonego tymianku.

Klonowa marynata do karkówki lub kurczaka

Pieczone lub grillowane mięso zyska niepowtarzalnego smaku i aromatu, jeśli przed obróbką posmarujemy je emulsją przygotowaną z syropu klonowego (2 łyżki), wymieszanego z musztardą Dijon (2 łyżeczki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (łyżka), sosem sojowym (łyżka), czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 ząbki), a na koniec doprawioną solą, pieprzem oraz słodką papryką. W takiej marynacie mięso powinno spędzić przynajmniej godzinę, oczywiście w chłodnym miejscu.

Łosoś z klonową nutą

Choć może wydawać się to zaskakujące, syrop klonowy lubi też towarzystwo ryb, choćby łososia. By przygotować prostą, smaczną i zdrową potrawę, rybnego fileta skrapiamy oliwą, oprószamy solą i odstawiamy. W tym czasie w miseczce mieszamy syrop klonowy (1/4 szklanki), ocet balsamiczny (1/4 szklanki), sok pomarańczowy (2 łyżki), świeżo starty imbir (łyżeczka), drobno posiekany czosnek (ząbek) oraz sól (pół łyżeczki). Połową powstałego sosu polewamy łososia i odstawiamy na kwadrans. Resztę podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Łososia wyjmujemy z zalewy i podsmażamy na patelni 8-10 minut, przed podaniem skrapiamy zredukowanym sosem.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Krem dyniowo-klonowy

Pyszne i aromatyczne smarowidło do pieczywa, grzanek czy ciasta drożdżowego. Do dużego rondla dodajemy odcedzoną z zalewy dynię marynowaną (słoik), syrop klonowy (szklanka), cydr jabłkowy (pół szklanki), mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), gałkę muszkatołową (pół łyżeczki), goździki i ziele angielskie (po szczypcie) oraz sól (niepełną łyżkę). Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając, przez około pół godziny. Masa powinna zgęstnieć i ściemnieć. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Świeże owoce z sosem klonowym

Szukasz pomysłu na prosty i pyszny letni deser? Wykorzystaj walory syropu klonowego, który znakomicie komponuje się z… kwaśną śmietaną, tworząc z nią znakomity sos pasujący choćby do świeżych owoców. Syrop (1/4 szklanki) wystarczy zmiksować lub ubić trzepaczką ze schłodzoną śmietaną (3/4 szklanki), a następnie dodać do pucharków, w których wymieszaliśmy jagody, borówki amerykańskie i maliny.

Shake klonowo-bananowy

Smaczny, orzeźwiający i pożywny napój – czy może być lepszy pomysł na gorący dzień? By przygotować pysznego shake’a potrzebujemy syropu klonowego (3 łyżki), dojrzałego banana, schłodzonego mleka, najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2 proc. (szklanka) oraz 2-3 gałek lodów śmietankowych, które warto wyjąć z zamrażalnika trochę wcześniej, by były miękkie, ale nie całkowicie rozpuszczone. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy, dodając na koniec świeżo wyciśnięty sok z cytryny (łyżka). Powstały napój przelewamy do zmrożonej szklanki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami.

Syrop klonowy
Syrop klonowy © Adobe Stock | Marek Uliasz
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki