6 ciekawych pomysłów na wykorzystanie syropu klonowego

Produkt powstający w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu szczególnie ceni się w Ameryce Północnej, choć i Polacy sięgają po niego coraz chętniej. Syrop klonowy wykorzystujemy zwykle jako dodatek do lodów czy naleśników, jednak ten specjał jest znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy z niego przygotować?

Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michelle Lee Arnold

Klonowy sos do grillowanych mięs

Syrop klonowy, bogate źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, z powodzeniem wykorzystamy jako bazę sosu, który wzbogaci smak grillowanych mięs – kurzych udek albo żeberek. Jak go przyrządzić? Zadanie jest banalnie proste – syrop klonowy (4 łyżki) wystarczy dobrze wymieszać z sosem sojowym (2 łyżki), sokiem pomarańczowym (2 łyżki) i keczupem pomidorowym (2 łyżki). Sos doprawiamy wędzoną papryką, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą suszonego tymianku.

Klonowa marynata do karkówki lub kurczaka

Pieczone lub grillowane mięso zyska niepowtarzalnego smaku i aromatu, jeśli przed obróbką posmarujemy je emulsją przygotowaną z syropu klonowego (2 łyżki), wymieszanego z musztardą Dijon (2 łyżeczki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (łyżka), sosem sojowym (łyżka), czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 ząbki), a na koniec doprawioną solą, pieprzem oraz słodką papryką. W takiej marynacie mięso powinno spędzić przynajmniej godzinę, oczywiście w chłodnym miejscu.

Łosoś z klonową nutą

Choć może wydawać się to zaskakujące, syrop klonowy lubi też towarzystwo ryb, choćby łososia. By przygotować prostą, smaczną i zdrową potrawę, rybnego fileta skrapiamy oliwą, oprószamy solą i odstawiamy. W tym czasie w miseczce mieszamy syrop klonowy (1/4 szklanki), ocet balsamiczny (1/4 szklanki), sok pomarańczowy (2 łyżki), świeżo starty imbir (łyżeczka), drobno posiekany czosnek (ząbek) oraz sól (pół łyżeczki). Połową powstałego sosu polewamy łososia i odstawiamy na kwadrans. Resztę podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Łososia wyjmujemy z zalewy i podsmażamy na patelni 8-10 minut, przed podaniem skrapiamy zredukowanym sosem.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Krem dyniowo-klonowy

Pyszne i aromatyczne smarowidło do pieczywa, grzanek czy ciasta drożdżowego. Do dużego rondla dodajemy odcedzoną z zalewy dynię marynowaną (słoik), syrop klonowy (szklanka), cydr jabłkowy (pół szklanki), mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), gałkę muszkatołową (pół łyżeczki), goździki i ziele angielskie (po szczypcie) oraz sól (niepełną łyżkę). Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając, przez około pół godziny. Masa powinna zgęstnieć i ściemnieć. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Świeże owoce z sosem klonowym

Szukasz pomysłu na prosty i pyszny letni deser? Wykorzystaj walory syropu klonowego, który znakomicie komponuje się z… kwaśną śmietaną, tworząc z nią znakomity sos pasujący choćby do świeżych owoców. Syrop (1/4 szklanki) wystarczy zmiksować lub ubić trzepaczką ze schłodzoną śmietaną (3/4 szklanki), a następnie dodać do pucharków, w których wymieszaliśmy jagody, borówki amerykańskie i maliny.

Shake klonowo-bananowy

Smaczny, orzeźwiający i pożywny napój – czy może być lepszy pomysł na gorący dzień? By przygotować pysznego shake’a potrzebujemy syropu klonowego (3 łyżki), dojrzałego banana, schłodzonego mleka, najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2 proc. (szklanka) oraz 2-3 gałek lodów śmietankowych, które warto wyjąć z zamrażalnika trochę wcześniej, by były miękkie, ale nie całkowicie rozpuszczone. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy, dodając na koniec świeżo wyciśnięty sok z cytryny (łyżka). Powstały napój przelewamy do zmrożonej szklanki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami.

Syrop klonowy
Syrop klonowy © Adobe Stock | Marek Uliasz
Wybrane dla Ciebie
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne