6 ciekawych pomysłów na wykorzystanie syropu klonowego

Produkt powstający w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu szczególnie ceni się w Ameryce Północnej, choć i Polacy sięgają po niego coraz chętniej. Syrop klonowy wykorzystujemy zwykle jako dodatek do lodów czy naleśników, jednak ten specjał jest znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy z niego przygotować?

Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań Syrop klonowy to fantastyczny dodatek do dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michelle Lee Arnold

Klonowy sos do grillowanych mięs

Syrop klonowy, bogate źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, z powodzeniem wykorzystamy jako bazę sosu, który wzbogaci smak grillowanych mięs – kurzych udek albo żeberek. Jak go przyrządzić? Zadanie jest banalnie proste – syrop klonowy (4 łyżki) wystarczy dobrze wymieszać z sosem sojowym (2 łyżki), sokiem pomarańczowym (2 łyżki) i keczupem pomidorowym (2 łyżki). Sos doprawiamy wędzoną papryką, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą suszonego tymianku.

Klonowa marynata do karkówki lub kurczaka

Pieczone lub grillowane mięso zyska niepowtarzalnego smaku i aromatu, jeśli przed obróbką posmarujemy je emulsją przygotowaną z syropu klonowego (2 łyżki), wymieszanego z musztardą Dijon (2 łyżeczki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (łyżka), sosem sojowym (łyżka), czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 ząbki), a na koniec doprawioną solą, pieprzem oraz słodką papryką. W takiej marynacie mięso powinno spędzić przynajmniej godzinę, oczywiście w chłodnym miejscu.

Łosoś z klonową nutą

Choć może wydawać się to zaskakujące, syrop klonowy lubi też towarzystwo ryb, choćby łososia. By przygotować prostą, smaczną i zdrową potrawę, rybnego fileta skrapiamy oliwą, oprószamy solą i odstawiamy. W tym czasie w miseczce mieszamy syrop klonowy (1/4 szklanki), ocet balsamiczny (1/4 szklanki), sok pomarańczowy (2 łyżki), świeżo starty imbir (łyżeczka), drobno posiekany czosnek (ząbek) oraz sól (pół łyżeczki). Połową powstałego sosu polewamy łososia i odstawiamy na kwadrans. Resztę podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Łososia wyjmujemy z zalewy i podsmażamy na patelni 8-10 minut, przed podaniem skrapiamy zredukowanym sosem.

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Krem dyniowo-klonowy

Pyszne i aromatyczne smarowidło do pieczywa, grzanek czy ciasta drożdżowego. Do dużego rondla dodajemy odcedzoną z zalewy dynię marynowaną (słoik), syrop klonowy (szklanka), cydr jabłkowy (pół szklanki), mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), gałkę muszkatołową (pół łyżeczki), goździki i ziele angielskie (po szczypcie) oraz sól (niepełną łyżkę). Wszystko mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając, przez około pół godziny. Masa powinna zgęstnieć i ściemnieć. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na przynajmniej godzinę.

Świeże owoce z sosem klonowym

Szukasz pomysłu na prosty i pyszny letni deser? Wykorzystaj walory syropu klonowego, który znakomicie komponuje się z… kwaśną śmietaną, tworząc z nią znakomity sos pasujący choćby do świeżych owoców. Syrop (1/4 szklanki) wystarczy zmiksować lub ubić trzepaczką ze schłodzoną śmietaną (3/4 szklanki), a następnie dodać do pucharków, w których wymieszaliśmy jagody, borówki amerykańskie i maliny.

Shake klonowo-bananowy

Smaczny, orzeźwiający i pożywny napój – czy może być lepszy pomysł na gorący dzień? By przygotować pysznego shake’a potrzebujemy syropu klonowego (3 łyżki), dojrzałego banana, schłodzonego mleka, najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2 proc. (szklanka) oraz 2-3 gałek lodów śmietankowych, które warto wyjąć z zamrażalnika trochę wcześniej, by były miękkie, ale nie całkowicie rozpuszczone. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy, dodając na koniec świeżo wyciśnięty sok z cytryny (łyżka). Powstały napój przelewamy do zmrożonej szklanki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami.

Syrop klonowy
Syrop klonowy © Adobe Stock | Marek Uliasz
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯