5 rad od mistrzów kuchni jak przygotować grilla

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agata Porażka

/ 5Włóż mięso wcześniej do piekarnika

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na grillowanie ruszył pełną parą! Jednak odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest wcale takie proste. Poniżej znajdziecie kilka rad od amerykańskich szefów kuchni jak je przygotować, żeby miało jak najlepszy smak.

Najpierw włóż mięso do piekarnika - poczekaj z położeniem go na grila do ostatnich 10 minut. Mięso się nie wysuszy, a dzięki temu na pewno będzie dobrze zrobione. Ważne jest również to, żeby po zdjęciu mięsa z ognia pozwolić mu odpocząć przez kolejne 10 minut.

/ 5Użyj najlepszych przypraw

Obraz
© 123RF

„Używanie najlepszych jakościowo przypraw jest co najmniej tak samo ważne jak techniki gotowania” powiedział gazecie Independent David McIntyre, szef kuchni w 45 Park Lane w Mayfair. Przyprawy: wysokiej jakości sól morska - to ona wydobywa najlepszy smak z mięsa. Warto też pamiętać o zamarynowaniu mięsa odpowiednio wcześniej.

/ 5Dodaj drewno do węgla

Obraz
© 123RF

Grill trzeba rozpalić co najmniej godzinę przed położeniem na nim mięsa. Warto też rozważyć dodanie drewna do węgla. Według Andrew Wonga z A Wong dodanie wiśniowego drewna nadaje mięsu kaczki niezwykły, owocowy aromat. Inny szef kuchni, Rob Roy Cameron, dodaje whisky do kawałków drewna, które dorzuca do węgla. Dzięki temu mięso ma szczególny smak.

/ 5Zmieniaj temperaturę

Obraz
© iStock.com

Rozłóż węgiel tak, żeby po lewej stronie temperatura była najwyższa i stopniowo malała w kierunku prawej strony aż do słabego lub średniego poziomu. Zacznij od położenia mięsa po lewej stronie grilla, tak żeby wszystkie soki wyparowały, a mięso zaczęło się karmelizować. Gdy mięso stanie się suche, przesuń je do prawej strony.

/ 5Wcześniej wyjmij mięso z lodówki

Obraz
© Shutterstock.com

Inną ważną sprawą jest wyjęcie mięsa z lodówki odpowiednio wcześniej, tak, aby przed położeniem na grilla miało temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne, gdy zabieramy się za robienie steka - położenie zimnego steka na grillu będzie skutkowało nadmiernym wysuszeniem zewnętrznej warstwy.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki