5 rad od mistrzów kuchni jak przygotować grilla

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agata Porażka

/ 5Włóż mięso wcześniej do piekarnika

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na grillowanie ruszył pełną parą! Jednak odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest wcale takie proste. Poniżej znajdziecie kilka rad od amerykańskich szefów kuchni jak je przygotować, żeby miało jak najlepszy smak.

Najpierw włóż mięso do piekarnika - poczekaj z położeniem go na grila do ostatnich 10 minut. Mięso się nie wysuszy, a dzięki temu na pewno będzie dobrze zrobione. Ważne jest również to, żeby po zdjęciu mięsa z ognia pozwolić mu odpocząć przez kolejne 10 minut.

/ 5Użyj najlepszych przypraw

Obraz
© 123RF

„Używanie najlepszych jakościowo przypraw jest co najmniej tak samo ważne jak techniki gotowania” powiedział gazecie Independent David McIntyre, szef kuchni w 45 Park Lane w Mayfair. Przyprawy: wysokiej jakości sól morska - to ona wydobywa najlepszy smak z mięsa. Warto też pamiętać o zamarynowaniu mięsa odpowiednio wcześniej.

/ 5Dodaj drewno do węgla

Obraz
© 123RF

Grill trzeba rozpalić co najmniej godzinę przed położeniem na nim mięsa. Warto też rozważyć dodanie drewna do węgla. Według Andrew Wonga z A Wong dodanie wiśniowego drewna nadaje mięsu kaczki niezwykły, owocowy aromat. Inny szef kuchni, Rob Roy Cameron, dodaje whisky do kawałków drewna, które dorzuca do węgla. Dzięki temu mięso ma szczególny smak.

/ 5Zmieniaj temperaturę

Obraz
© iStock.com

Rozłóż węgiel tak, żeby po lewej stronie temperatura była najwyższa i stopniowo malała w kierunku prawej strony aż do słabego lub średniego poziomu. Zacznij od położenia mięsa po lewej stronie grilla, tak żeby wszystkie soki wyparowały, a mięso zaczęło się karmelizować. Gdy mięso stanie się suche, przesuń je do prawej strony.

/ 5Wcześniej wyjmij mięso z lodówki

Obraz
© Shutterstock.com

Inną ważną sprawą jest wyjęcie mięsa z lodówki odpowiednio wcześniej, tak, aby przed położeniem na grilla miało temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne, gdy zabieramy się za robienie steka - położenie zimnego steka na grillu będzie skutkowało nadmiernym wysuszeniem zewnętrznej warstwy.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce