5 rad od mistrzów kuchni jak przygotować grilla
Włóż mięso wcześniej do piekarnika
Sezon na grillowanie ruszył pełną parą! Jednak odpowiednie przygotowanie mięsa nie jest wcale takie proste. Poniżej znajdziecie kilka rad od amerykańskich szefów kuchni jak je przygotować, żeby miało jak najlepszy smak.
Najpierw włóż mięso do piekarnika - poczekaj z położeniem go na grila do ostatnich 10 minut. Mięso się nie wysuszy, a dzięki temu na pewno będzie dobrze zrobione. Ważne jest również to, żeby po zdjęciu mięsa z ognia pozwolić mu odpocząć przez kolejne 10 minut.
Użyj najlepszych przypraw
„Używanie najlepszych jakościowo przypraw jest co najmniej tak samo ważne jak techniki gotowania” powiedział gazecie Independent David McIntyre, szef kuchni w 45 Park Lane w Mayfair. Przyprawy: wysokiej jakości sól morska - to ona wydobywa najlepszy smak z mięsa. Warto też pamiętać o zamarynowaniu mięsa odpowiednio wcześniej.
Dodaj drewno do węgla
Grill trzeba rozpalić co najmniej godzinę przed położeniem na nim mięsa. Warto też rozważyć dodanie drewna do węgla. Według Andrew Wonga z A Wong dodanie wiśniowego drewna nadaje mięsu kaczki niezwykły, owocowy aromat. Inny szef kuchni, Rob Roy Cameron, dodaje whisky do kawałków drewna, które dorzuca do węgla. Dzięki temu mięso ma szczególny smak.
Zmieniaj temperaturę
Rozłóż węgiel tak, żeby po lewej stronie temperatura była najwyższa i stopniowo malała w kierunku prawej strony aż do słabego lub średniego poziomu. Zacznij od położenia mięsa po lewej stronie grilla, tak żeby wszystkie soki wyparowały, a mięso zaczęło się karmelizować. Gdy mięso stanie się suche, przesuń je do prawej strony.
Wcześniej wyjmij mięso z lodówki
Inną ważną sprawą jest wyjęcie mięsa z lodówki odpowiednio wcześniej, tak, aby przed położeniem na grilla miało temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne, gdy zabieramy się za robienie steka - położenie zimnego steka na grillu będzie skutkowało nadmiernym wysuszeniem zewnętrznej warstwy.