5 przepisów na aromatyczne napoje chłodzące
Podczas upałów musimy przyjmować jak najwięcej płynów. Nie wystarczy jedynie woda, która choć najlepiej nawadnia, w nadmiarze wypłukuje z naszego organizmu cenne minerały. Poza tym wiele osób nie przepada za jej smakiem, czy raczej brakiem smaku. Dlatego podczas upałów, kiedy mamy duże zapotrzebowanie na płyny, poza wodą warto też sięgać po pełne wartościowych składników napoje chłodzące. Takie napoje są bardzo smaczne, aromatyczne i pije się je z ogromną przyjemnością. Oto pięć naszych przepisów.
Lemoniada z cytrusów
Lemoniady, czyli napoje na bazie soku z cytryny możemy przygotować nie tylko z wielu owoców, ale i z warzyw. Zacznijmy jednak od jednego z najprostszych przepisów. Potrzebujemy: dwie cytryny, jednego dużego grejpfruta, kilka łyżek miodu, świeżą miętę, bardzo schłodzoną wodę. Cytryny i grejpfruta obieramy, usuwając białą warstwę pod skórką. Kroimy je na cienkie plastry, wrzucamy do dzbanka i dodajemy miód. Ostawiamy na godzinę, po tym czasie zalewamy wodą i podajemy z listkami mięty.
Lemoniada owocowa z ogórkami
Ogórki to jedno z tych warzyw, które są wyjątkowo orzeźwiające w każdej praktycznie postaci. Ich smak smak wpływa dobrze się też komponuje z aromatem owoców. Składnikami naszej lemoniady są: pomarańcza, cytryna, ogórek, kiwi, garść malin, garść poziomek, woda. Pomarańczę i cytrynę parzymy i kroimy w cienkie plasterki, ogórka i kiwi obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego słoika, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wstawiamy do lodówki, schładzamy i podajemy z kostkami lodu.
Lemoniada malinowa
Maliny to idealny składnik orzeźwiających napojów. Świetnie komponują się z cytrynami. Składniki: dwie cytryny, szklanka malin, kilka łyżek cukru, woda. Cytryny kroimy w plasterki, wrzucamy do dzbanka, dodajemy maliny i zasypujemy owoce cukrem. Gdy puszczą sok, wlewamy wodę i schładzamy.
Koktajl arbuzowy
Arbuzy należą do najbardziej orzeźwiających owoców, bo zawierają bardzo dużo wody. Wykorzystajmy je więc do przygotowania pysznego napoju. Potrzebujemy: pół arbuza bez pestek, cytrynę, miętę i trochę wody. Arbuza obieramy i kroimy w kostkę. Z cytryny wyciskamy sok. Owoce miksujemy, w razie potrzeby dodając trochę zimnej wody. Podajemy udekorowane listkami mięty.
Koktajl truskawkowy
I na koniec napój, który będzie smakował wszystkim, a w dodatku może nam zastąpić jeden z posiłków. Składniki: pół kilograma truskawek, banan, dwie szklanki chudego mleka, trochę miodu. Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki. Banana kroimy w kostkę. Owoce miksujemy, wlewamy do nich mleko, ewentualnie dodajemy miód. Wszystko schładzamy, podajemy z lodem.