5 powodów, dlaczego warto jeść granaty. Owoc idealny dla każdego
Prawdziwa bomba witaminowa
Granat i jego prozdrowotne właściwości są znane już od wieków. W starożytności chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem. Natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło długowieczności. Ze względu na to, że granat w ponad połowie składa się z samych ziaren, od zawsze był uznawany za symbol płodności. Dziś zaliczany jest do superfoods. To tylko kilka ciekawostek na temat granatu. Poznaj więcej powodów, dlaczego warto jeść te owoce.
W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń, potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, owoce granatowca zaliczane są do superfoods.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce?
(( video_player https://wp.tv/i,jak-myc-warzywa-i-owoce,mid,2000396,cid,5050,klip.html?ticaid=519af1 false #adv=1# )
Jest źródłem przeciwutleniaczy
W nasionach granatu odnajdziemy bardzo pokaźną dawkę przeciwutleniaczy pomagających organizmowi pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają i niszczą komórki naszego ciała. To właśnie granaty posiadają najwięcej spośród wszystkich owoców substancji antyoksydacyjnych, które usuwają wolne rodniki. Dlatego granat powinien znaleźć się w jadłospisie osób, które mało się ruszają, dużo pracują, są narażone na silny stres, źle jedzą albo palą. To oni są bardziej podatni na działanie wolnych rodników.
Pomagają dbać o serce
Warto także wiedzieć, że zawarte w owocach granatowca substancje posiadają dobroczynny wpływ na serce i układ krwionośny. To dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Poprawiają także przepływ krwi i są doskonałe w walce z miażdżycą. Jedzenie granatów powinno wejść w nawyk osobom ze zbyt wysokim ciśnieniem.
Są źródłem młodości
Zamiast stosować suplementy diety, lepiej sięgnąć po owoce granatu. Regularne spożywanie ich spowalnia procesy starzenia się nie tylko skóry, ale całego organizmu, a nawet spowalnia postęp demencji. Polifenole zawarte w granatach nie tylko dbają o młody wygląd, ale też przyspieszają gojenie się drobnych ran, likwidują trądzik i stany zapalne skóry.
Są pyszne!
Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal.
Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie odznacza się w potrawach.