5 powodów, dla których warto jeść pestki słonecznika
Można zmieszać je z ulubionymi płatkami, dodać do sałatki czy na wierzch domowego chleba. To również prosta i zdrowa przekąska do chrupania między głównymi posiłkami. Mimo małych rozmiarów to skarbnica cennych dla zdrowia witamin, soli mineralnych, olejków eterycznych i przeciwutleniaczy. Podpowiadamy, jak regularne spożywanie pestek słonecznika wpływa na nasz organizm oraz kilka prostych przepisów.
Niepozorne źródło zdrowia
Można zmieszać je z ulubionymi płatkami, dodać do sałatki czy na wierzch domowego chleba. To również prosta i zdrowa przekąska do chrupania między głównymi posiłkami. Mimo małych rozmiarów to skarbnica cennych dla zdrowia witamin, soli mineralnych, olejków eterycznych i przeciwutleniaczy. Podpowiadamy, jak regularne spożywanie pestek słonecznika wpływa na nasz organizm oraz kilka prostych przepisów.
Ochrona dla układu sercowo-naczyniowego
W pestkach słonecznika znajdziemy spore dawki witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki, a tym samym spowalnia procesy starzenia się komórek, dlatego często nazywana jest "witaminą młodości". Wspomaga również transport składników odżywczych do komórek i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych. Dzięki tym właściwościom znacznie zmniejsza ryzyko miażdżycy, ataku serca czy udaru mózgu.
Obniżają ciśnienie i cholesterol
Innym cennym składnikiem, który znajdziemy w pestkach słonecznika jest potas. Naukowo dowiedziono, że pierwiastek ten to naturalny sposób na walkę z wysokim ciśnieniem. Dużą rolę odgrywają także kwasy omega-6, które zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, czyli tak zwanego "złego" cholesterolu, a podwyższają ten "dobry" HDL.
Korzystnie działają na układ nerwowy i pracę mózgu
Te małe ziarenka to bogactwo witamin z grupy B. Już 100 gramów w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także gojenie się ran i odczuwanie bólu. Oprócz niej, spożywając pestki słonecznika uzupełniamy niedobory witaminy B3,B6 i B9 (kwas foliowy poleca się szczególnie kobietom w ciąży, gdyż jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu), a także magnezu. Taką przekąskę powinni mieć przy sobie również uczniowie i studenci oraz pracownicy biurowi, ponieważ wspomaga koncentrację i dobrą pamięć.
Zmniejszają ryzyko nowotworów
Niepozorny słonecznik to znakomite źródło selenu, czyli pierwiastka, który odgrywa kluczową rolę w profilaktyce raka. Amerykańscy badacze dowiedli, że korzystnie wpływa na kondycję komórek - naprawiając te uszkodzone i umacniając zdrowe.
Wzmacniają kości, mięsnie i odporność
Mało kto wie, ale pestki to produkt bogaty w białko, dlatego powinny po niego sięgać osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto w ich składzie znajduje się wapń wzmacniający kości i zęby. Z kolei dzięki zawartości selenu (a także kwasów omega-6), pestki słonecznika to dobry sposób na podniesienie odporności. Zwłaszcza w pierwszych dniach jesieni, kiedy mogą pojawić się spadki nastrojów. Wspomaga również pracę tarczycy i działa relaksująco.
Jak wykorzystać je w kuchni?
Pestki słonecznika doskonale nadają się do lekkich sałatek, deserów, pieczywa czy dań obiadowych - np. jako chrupiący dodatek do zupy krem. Słonecznik można łuskać własnoręcznie lub zaoszczędzić sobie czasu i wybrać już gotowy do użycia, najlepiej w paczkowanych opakowaniach.
Sałatka Bambini z rukolą i pestkami słonecznika
*Składniki: *2 opakowania pomidorków cherry, 2 opakowania sera mozzarella małe kulki, 1/2 opakowania rukoli, 2 łyżki słonecznika łuskanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano.
*Przygotowanie: *na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Ser odsącz z zalewy. Składniki ułóż na talerzu, skrop oliwą i dopraw do smaku. Delikatnie wymieszaj i dodaj pestki słonecznika.
Pieczone jabłka z miodem i ze słonecznikiem
Składniki: 4 jabłka półtwarde, opakowanie łuskanego słonecznika, 4 łyżeczki miodu, cynamon (opcjonalnie).
Przygotowanie: umyte jabłka ułóż na blasze posmarowanej cienko tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Na każdy owoc nałóż miód, dopraw cynamonem i posyp pestkami słonecznika. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, na 15 minut.
Na podstawie: healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia