5 faktów, których nie wiecie o papryczce chilli

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 63 lipca obchodzimy Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli

Obraz
© 123RF

Wykorzystywana w wielu kuchniach świata, uwielbiana od wieków, niewielka papryka chilli obchodzi dziś swoje święto. Za co cenili ją Aztekowie? Dlaczego została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa? Czy jest naturalnym afrodyzjakiem? Zajrzyjcie do naszej galerii i przekonajcie się, czego nie wiecie o papryczce chilli.

/ 6Skąd się wzięło chili?

Obraz
© 123RF

Chociaż papryka chilli obecnie jest stosowana w niemal wszystkich kuchniach świata, pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb podczas jednej ze swoich wypraw. Występuje wiele nazw tej rośliny. Chilli określane jest m.in. jako "pieprz turecki" i "pieprz gwinejski". Geneza samej nazwy też nie jest jednoznaczna. Jedna z teorii mówi, że nazwa tej papryki pochodzi od azteckiego słowa "tchili". Inna zaś twierdzi, że jej nazwę zawdzięczamy hiszpańskich konkwistadorom, którzy sądzili, że to roślina pochodząca z Chile.

/ 6Naturalny afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Już Indianie w Ameryce Południowej wiedzieli, że ta niewielka, czerwona papryczka jest naturalnym afrodyzjakiem. Dzięki chilli tętno przyspiesza. Organizm wytwarza też endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. Warto dodać, że gorąca czekolada ze szczyptą chilli, uwielbiana już przez Majów, jest wciąż przez wielu uznawana za eliksir miłości.

/ 6Skala ostrości Scoville'a (SHU)

Obraz
© 123RF

Obecnie mamy bardzo dużo gatunków papryki chilli. W samym Meksyku hodowanych jest ponad 140 odmian. Ich ostrość (poziom kapsaicyny) od 1912 r. określana jest w skali stworzonej przez pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych Wilbura Scoville'a. Przez długi czas uznawana na najostrzejszą paprykę na świecie, papryczka Carolina Reaper (1.569.300 SHU), została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.

/ 6Jak poradzić sobie z ostrością chilli?

Obraz
© 123RF

Co zrobić, gdy zjemy zbyt dużo chilli? Ostrości, którą wywołuje zawarta w papryczce kapsaicyna, nie ugasimy wodą. Jedynym sprawdzonym sposobem jest... tłuszcz. Wynika to z właściwości chemicznych kapsaicyny, która rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Po zjedzeniu ostrej papryczki możemy więc wypić mleko, jogurt lub oliwę.

/ 6Chilli w deserach

Obraz
© 123RF

Chilli ma szerokie zastosowanie w kuchni. Szczypta chilli odmieni smak klasycznego deseru. Najczęściej łączone jest z czekoladą m.in. z czekoladowym musem, lodami, gorącą czekoladą, a także w brownie.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki