5 faktów, których nie wiecie o papryczce chilli

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 63 lipca obchodzimy Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli

Obraz
© 123RF

Wykorzystywana w wielu kuchniach świata, uwielbiana od wieków, niewielka papryka chilli obchodzi dziś swoje święto. Za co cenili ją Aztekowie? Dlaczego została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa? Czy jest naturalnym afrodyzjakiem? Zajrzyjcie do naszej galerii i przekonajcie się, czego nie wiecie o papryczce chilli.

/ 6Skąd się wzięło chili?

Obraz
© 123RF

Chociaż papryka chilli obecnie jest stosowana w niemal wszystkich kuchniach świata, pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb podczas jednej ze swoich wypraw. Występuje wiele nazw tej rośliny. Chilli określane jest m.in. jako "pieprz turecki" i "pieprz gwinejski". Geneza samej nazwy też nie jest jednoznaczna. Jedna z teorii mówi, że nazwa tej papryki pochodzi od azteckiego słowa "tchili". Inna zaś twierdzi, że jej nazwę zawdzięczamy hiszpańskich konkwistadorom, którzy sądzili, że to roślina pochodząca z Chile.

/ 6Naturalny afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Już Indianie w Ameryce Południowej wiedzieli, że ta niewielka, czerwona papryczka jest naturalnym afrodyzjakiem. Dzięki chilli tętno przyspiesza. Organizm wytwarza też endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. Warto dodać, że gorąca czekolada ze szczyptą chilli, uwielbiana już przez Majów, jest wciąż przez wielu uznawana za eliksir miłości.

/ 6Skala ostrości Scoville'a (SHU)

Obraz
© 123RF

Obecnie mamy bardzo dużo gatunków papryki chilli. W samym Meksyku hodowanych jest ponad 140 odmian. Ich ostrość (poziom kapsaicyny) od 1912 r. określana jest w skali stworzonej przez pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych Wilbura Scoville'a. Przez długi czas uznawana na najostrzejszą paprykę na świecie, papryczka Carolina Reaper (1.569.300 SHU), została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.

/ 6Jak poradzić sobie z ostrością chilli?

Obraz
© 123RF

Co zrobić, gdy zjemy zbyt dużo chilli? Ostrości, którą wywołuje zawarta w papryczce kapsaicyna, nie ugasimy wodą. Jedynym sprawdzonym sposobem jest... tłuszcz. Wynika to z właściwości chemicznych kapsaicyny, która rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Po zjedzeniu ostrej papryczki możemy więc wypić mleko, jogurt lub oliwę.

/ 6Chilli w deserach

Obraz
© 123RF

Chilli ma szerokie zastosowanie w kuchni. Szczypta chilli odmieni smak klasycznego deseru. Najczęściej łączone jest z czekoladą m.in. z czekoladowym musem, lodami, gorącą czekoladą, a także w brownie.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast