5 faktów, których nie wiecie o papryczce chilli

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 63 lipca obchodzimy Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli

Obraz
© 123RF

Wykorzystywana w wielu kuchniach świata, uwielbiana od wieków, niewielka papryka chilli obchodzi dziś swoje święto. Za co cenili ją Aztekowie? Dlaczego została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa? Czy jest naturalnym afrodyzjakiem? Zajrzyjcie do naszej galerii i przekonajcie się, czego nie wiecie o papryczce chilli.

/ 6Skąd się wzięło chili?

Obraz
© 123RF

Chociaż papryka chilli obecnie jest stosowana w niemal wszystkich kuchniach świata, pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb podczas jednej ze swoich wypraw. Występuje wiele nazw tej rośliny. Chilli określane jest m.in. jako "pieprz turecki" i "pieprz gwinejski". Geneza samej nazwy też nie jest jednoznaczna. Jedna z teorii mówi, że nazwa tej papryki pochodzi od azteckiego słowa "tchili". Inna zaś twierdzi, że jej nazwę zawdzięczamy hiszpańskich konkwistadorom, którzy sądzili, że to roślina pochodząca z Chile.

/ 6Naturalny afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Już Indianie w Ameryce Południowej wiedzieli, że ta niewielka, czerwona papryczka jest naturalnym afrodyzjakiem. Dzięki chilli tętno przyspiesza. Organizm wytwarza też endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia. Warto dodać, że gorąca czekolada ze szczyptą chilli, uwielbiana już przez Majów, jest wciąż przez wielu uznawana za eliksir miłości.

/ 6Skala ostrości Scoville'a (SHU)

Obraz
© 123RF

Obecnie mamy bardzo dużo gatunków papryki chilli. W samym Meksyku hodowanych jest ponad 140 odmian. Ich ostrość (poziom kapsaicyny) od 1912 r. określana jest w skali stworzonej przez pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych Wilbura Scoville'a. Przez długi czas uznawana na najostrzejszą paprykę na świecie, papryczka Carolina Reaper (1.569.300 SHU), została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.

/ 6Jak poradzić sobie z ostrością chilli?

Obraz
© 123RF

Co zrobić, gdy zjemy zbyt dużo chilli? Ostrości, którą wywołuje zawarta w papryczce kapsaicyna, nie ugasimy wodą. Jedynym sprawdzonym sposobem jest... tłuszcz. Wynika to z właściwości chemicznych kapsaicyny, która rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Po zjedzeniu ostrej papryczki możemy więc wypić mleko, jogurt lub oliwę.

/ 6Chilli w deserach

Obraz
© 123RF

Chilli ma szerokie zastosowanie w kuchni. Szczypta chilli odmieni smak klasycznego deseru. Najczęściej łączone jest z czekoladą m.in. z czekoladowym musem, lodami, gorącą czekoladą, a także w brownie.

Wybrane dla Ciebie
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne