28 kwietnia – dzień sera camembert. Ser pleśniowy na cztery sposoby

Camembert, czyli delikatny ser pleśniowy, który pod skórką kryje lejący , aromatyczny środek, to jeden z najszlachetniejszych serów. Przez jednych jest uwielbiany, przez innych, ze względu na ostry i charakterystyczny zapach, znienawidzony. Zazwyczaj jemy go na surowo, w towarzystwie owoców, które idealnie do camemberta pasują. Możemy jednak przygotować z niego wiele bardzo ciekawych dań. Oto kilka propozycji.

Camembert
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Bułeczki z serem camembert

Camembert może być składnikiem zwykłej kanapki, albo i takiej zupełnie niezwykłej. Do jej przygotowania potrzebujemy: cztery świeże bułki razowe, opakowanie sera camembert, kilka świeżych fig, świeży tymianek, cukier. Z kawałka sera ścinamy wierzch. Bułki kroimy na pół. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Wstawiamy do niego ser i bułki, pieczemy 5 minut, wyłączamy piekarnik. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cukier, a gdy się rozpuści, wkładamy połówki fig i smażymy minutę. Wyjmujemy bułki, smarujemy je roztopionym serem, układamy na wierzchu figi i posypujemy tymiankiem.

Smażony camembert z brzoskwiniami

Camembert idealnie nadaje się do smażenia. Skórka utrzymuje delikatne wnętrze, które po usmażeniu rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje takiego sera, będzie chciał go jeść przy każdej okazji. Składniki: opakowanie sera, kilka brzoskwiń, konfitura z żurawiny lub porzeczek, masło, natka kolendry. Na patelni rozgrzewamy masło, zmniejszamy temperaturę do minimum i smażymy ser, obracając co chwilę. Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy je w plasterki, układamy na talerzu, na to kładziemy ser, na nim konfiturę i posypujemy natką kolendry.

Camembert z burakami

Nie tylko owoce pasują do tego znakomitego, francuskiego sera. Słodkie buraki również pozwolą nam na przygotowanie znakomitego dania. Składniki: kilka ugotowanych w skórce buraków, opakowanie camemberta, śmietana 18 proc., musztarda, miód, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ze śmietany, musztardy, miodu, soli i pieprzu robimy sos. Ser kroimy na plastry. Na talerzu układamy buraki, na tym ser i polewamy sosem. Schładzamy i podajemy.

Panierowany camembert

Camembert świetnie smakuje, gdy usmażymy go w panierce. Zamiast zwykłem bułki tartej możemy użyć posiekanych orzechów. Potrzebujemy: opakowanie sera, kilka migdałów, kilka orzechów włoskich, mąkę, jajko, olej, sól i pieprz. Orzechy i migdały mielimy drobno, ser kroimy na trójkąty. Kawałki sera obtaczamy dwa razy w mące, jajku doprawionym solą i pieprzem, a na końcu w mieszance orzechów. Smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią. Podajemy z żurawiną lub sosem tatarskim.

Co można jeść po upływie terminu ważności?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz