28 kwietnia – dzień sera camembert. Ser pleśniowy na cztery sposoby
Camembert, czyli delikatny ser pleśniowy, który pod skórką kryje lejący , aromatyczny środek, to jeden z najszlachetniejszych serów. Przez jednych jest uwielbiany, przez innych, ze względu na ostry i charakterystyczny zapach, znienawidzony. Zazwyczaj jemy go na surowo, w towarzystwie owoców, które idealnie do camemberta pasują. Możemy jednak przygotować z niego wiele bardzo ciekawych dań. Oto kilka propozycji.
Bułeczki z serem camembert
Camembert może być składnikiem zwykłej kanapki, albo i takiej zupełnie niezwykłej. Do jej przygotowania potrzebujemy: cztery świeże bułki razowe, opakowanie sera camembert, kilka świeżych fig, świeży tymianek, cukier. Z kawałka sera ścinamy wierzch. Bułki kroimy na pół. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Wstawiamy do niego ser i bułki, pieczemy 5 minut, wyłączamy piekarnik. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cukier, a gdy się rozpuści, wkładamy połówki fig i smażymy minutę. Wyjmujemy bułki, smarujemy je roztopionym serem, układamy na wierzchu figi i posypujemy tymiankiem.
Smażony camembert z brzoskwiniami
Camembert idealnie nadaje się do smażenia. Skórka utrzymuje delikatne wnętrze, które po usmażeniu rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje takiego sera, będzie chciał go jeść przy każdej okazji. Składniki: opakowanie sera, kilka brzoskwiń, konfitura z żurawiny lub porzeczek, masło, natka kolendry. Na patelni rozgrzewamy masło, zmniejszamy temperaturę do minimum i smażymy ser, obracając co chwilę. Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy je w plasterki, układamy na talerzu, na to kładziemy ser, na nim konfiturę i posypujemy natką kolendry.
Camembert z burakami
Nie tylko owoce pasują do tego znakomitego, francuskiego sera. Słodkie buraki również pozwolą nam na przygotowanie znakomitego dania. Składniki: kilka ugotowanych w skórce buraków, opakowanie camemberta, śmietana 18 proc., musztarda, miód, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ze śmietany, musztardy, miodu, soli i pieprzu robimy sos. Ser kroimy na plastry. Na talerzu układamy buraki, na tym ser i polewamy sosem. Schładzamy i podajemy.
Panierowany camembert
Camembert świetnie smakuje, gdy usmażymy go w panierce. Zamiast zwykłem bułki tartej możemy użyć posiekanych orzechów. Potrzebujemy: opakowanie sera, kilka migdałów, kilka orzechów włoskich, mąkę, jajko, olej, sól i pieprz. Orzechy i migdały mielimy drobno, ser kroimy na trójkąty. Kawałki sera obtaczamy dwa razy w mące, jajku doprawionym solą i pieprzem, a na końcu w mieszance orzechów. Smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią. Podajemy z żurawiną lub sosem tatarskim.