28 kwietnia – dzień sera camembert. Ser pleśniowy na cztery sposoby

Camembert, czyli delikatny ser pleśniowy, który pod skórką kryje lejący , aromatyczny środek, to jeden z najszlachetniejszych serów. Przez jednych jest uwielbiany, przez innych, ze względu na ostry i charakterystyczny zapach, znienawidzony. Zazwyczaj jemy go na surowo, w towarzystwie owoców, które idealnie do camemberta pasują. Możemy jednak przygotować z niego wiele bardzo ciekawych dań. Oto kilka propozycji.

Camembert
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska
SKOMENTUJ

Bułeczki z serem camembert

Camembert może być składnikiem zwykłej kanapki, albo i takiej zupełnie niezwykłej. Do jej przygotowania potrzebujemy: cztery świeże bułki razowe, opakowanie sera camembert, kilka świeżych fig, świeży tymianek, cukier. Z kawałka sera ścinamy wierzch. Bułki kroimy na pół. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Wstawiamy do niego ser i bułki, pieczemy 5 minut, wyłączamy piekarnik. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cukier, a gdy się rozpuści, wkładamy połówki fig i smażymy minutę. Wyjmujemy bułki, smarujemy je roztopionym serem, układamy na wierzchu figi i posypujemy tymiankiem.

Smażony camembert z brzoskwiniami

Camembert idealnie nadaje się do smażenia. Skórka utrzymuje delikatne wnętrze, które po usmażeniu rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje takiego sera, będzie chciał go jeść przy każdej okazji. Składniki: opakowanie sera, kilka brzoskwiń, konfitura z żurawiny lub porzeczek, masło, natka kolendry. Na patelni rozgrzewamy masło, zmniejszamy temperaturę do minimum i smażymy ser, obracając co chwilę. Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy je w plasterki, układamy na talerzu, na to kładziemy ser, na nim konfiturę i posypujemy natką kolendry.

Camembert z burakami

Nie tylko owoce pasują do tego znakomitego, francuskiego sera. Słodkie buraki również pozwolą nam na przygotowanie znakomitego dania. Składniki: kilka ugotowanych w skórce buraków, opakowanie camemberta, śmietana 18 proc., musztarda, miód, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ze śmietany, musztardy, miodu, soli i pieprzu robimy sos. Ser kroimy na plastry. Na talerzu układamy buraki, na tym ser i polewamy sosem. Schładzamy i podajemy.

Panierowany camembert

Camembert świetnie smakuje, gdy usmażymy go w panierce. Zamiast zwykłem bułki tartej możemy użyć posiekanych orzechów. Potrzebujemy: opakowanie sera, kilka migdałów, kilka orzechów włoskich, mąkę, jajko, olej, sól i pieprz. Orzechy i migdały mielimy drobno, ser kroimy na trójkąty. Kawałki sera obtaczamy dwa razy w mące, jajku doprawionym solą i pieprzem, a na końcu w mieszance orzechów. Smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią. Podajemy z żurawiną lub sosem tatarskim.

Co można jeść po upływie terminu ważności?

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie