28 kwietnia – dzień sera camembert. Ser pleśniowy na cztery sposoby

Camembert, czyli delikatny ser pleśniowy, który pod skórką kryje lejący , aromatyczny środek, to jeden z najszlachetniejszych serów. Przez jednych jest uwielbiany, przez innych, ze względu na ostry i charakterystyczny zapach, znienawidzony. Zazwyczaj jemy go na surowo, w towarzystwie owoców, które idealnie do camemberta pasują. Możemy jednak przygotować z niego wiele bardzo ciekawych dań. Oto kilka propozycji.

Camembert
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Bułeczki z serem camembert

Camembert może być składnikiem zwykłej kanapki, albo i takiej zupełnie niezwykłej. Do jej przygotowania potrzebujemy: cztery świeże bułki razowe, opakowanie sera camembert, kilka świeżych fig, świeży tymianek, cukier. Z kawałka sera ścinamy wierzch. Bułki kroimy na pół. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Wstawiamy do niego ser i bułki, pieczemy 5 minut, wyłączamy piekarnik. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cukier, a gdy się rozpuści, wkładamy połówki fig i smażymy minutę. Wyjmujemy bułki, smarujemy je roztopionym serem, układamy na wierzchu figi i posypujemy tymiankiem.

Smażony camembert z brzoskwiniami

Camembert idealnie nadaje się do smażenia. Skórka utrzymuje delikatne wnętrze, które po usmażeniu rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje takiego sera, będzie chciał go jeść przy każdej okazji. Składniki: opakowanie sera, kilka brzoskwiń, konfitura z żurawiny lub porzeczek, masło, natka kolendry. Na patelni rozgrzewamy masło, zmniejszamy temperaturę do minimum i smażymy ser, obracając co chwilę. Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy je w plasterki, układamy na talerzu, na to kładziemy ser, na nim konfiturę i posypujemy natką kolendry.

Camembert z burakami

Nie tylko owoce pasują do tego znakomitego, francuskiego sera. Słodkie buraki również pozwolą nam na przygotowanie znakomitego dania. Składniki: kilka ugotowanych w skórce buraków, opakowanie camemberta, śmietana 18 proc., musztarda, miód, sól i pieprz. Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ze śmietany, musztardy, miodu, soli i pieprzu robimy sos. Ser kroimy na plastry. Na talerzu układamy buraki, na tym ser i polewamy sosem. Schładzamy i podajemy.

Panierowany camembert

Camembert świetnie smakuje, gdy usmażymy go w panierce. Zamiast zwykłem bułki tartej możemy użyć posiekanych orzechów. Potrzebujemy: opakowanie sera, kilka migdałów, kilka orzechów włoskich, mąkę, jajko, olej, sól i pieprz. Orzechy i migdały mielimy drobno, ser kroimy na trójkąty. Kawałki sera obtaczamy dwa razy w mące, jajku doprawionym solą i pieprzem, a na końcu w mieszance orzechów. Smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią. Podajemy z żurawiną lub sosem tatarskim.

Co można jeść po upływie terminu ważności?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀