10 zaskakujących rzeczy, które wyśmienicie smakują z czekoladą

Znacie coś lepszego niż czekolada? Raczej nie. Smakuje wyjątkowo, gdy na zewnątrz chłód, a na niebie brakuje słońca. Czekolada poprawia nastrój, ponieważ powoduje zwiększone wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Obraz

/ 10Te receptury was zaskoczą

Obraz
© archiwum

Znacie coś lepszego niż czekolada? Raczej nie. Smakuje wyjątkowo, gdy na zewnątrz chłód, a na niebie brakuje słońca. Czekolada poprawia nastrój, ponieważ powoduje zwiększone wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Zawiera też mnóstwo wartościowych składników. Można ją jeść i pić. Jak kto lubi. Z jej udziałem można tworzyć dania o zadziwiających smakach. Jak to możliwe? Dzięki połączeniom z przedziwnymi składnikami. Sprawdzamy, z czym podają ją kucharze i cukiernicy.

Amerykanie połączenie czekolady i awokado od lat uważają za zupełnie normalne. W wielu domach piecze się ciasto, w którym są one głównymi składnikami. My polecamy prosty mus. Wystarczy pół tabliczki mlecznej czekolady, dojrzałe awokado, 10 suszonych daktyli i pół filiżanki mleka. Czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Kto z was stanie się fanem tego dania?

ml/mmch
Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Bakłażan

Obraz
© archiwum

Bakłażan z czekoladą - czy ktoś z was ma ochotę na taką przystawkę? Nie? Szkoda. Smakosze są zdania, że soczyste warzywo z grilla - zwane też gruszką miłosną - polane gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie. Warto uwierzyć i spróbować, bo tak naprawdę bakłażan na słodko to nic niezwykłego. Tego typu dania od wieków są przygotowywane w kuchniach Dalekiego Wschodu. Jeśli tylko lubicie eksperymentować i nie boicie się nowych smaków, do dzieła.
Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Cukinia

Obraz
© archiwum

Czekolada i cukinia? Dlaczego nie! Choć te składniki na pierwszy rzut oka wydają się do siebie nie pasować, w rzeczywistości jest odwrotnie. Jak w większości ciast z dodatkiem warzyw, smak cukinii w takim wypieku jest naprawdę niewyczuwalny, natomiast jej dodatek wpływa wyjątkowo dobrze na samą strukturę ciasta. Poza tym korzyści są podwójne. Potraktować je można jako deser lub jako pożywne danie pełne witamin pochodzących z cukinii. Dla tych, którzy chcą zachować jeszcze nieco świątecznej atmosfery, proponujemy piernik cukiniowo-kakaowy.

Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Kozi ser

Obraz
© archiwum

Pełen czekolady sernik z koziego sera? Brzmi zaskakująco, prawda? Tymczasem danie takie podawane jest w wielu restauracjach na całym świecie. Niektóre z nich zachęcają prostymi hasłami: "jeśli dotąd nie lubiłeś sernika, teraz polubisz". Niektórym ciasto z kozim serem przypomina z wyglądu znane na całym świecie amerykańskie czekoladowe ciastka "brownies". Rzeczywiście wygląd może być zbliżony, jednak smaku nie da się porównać.
Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Buraki

Obraz
© archiwum

Jak wiele innych nieco "udziwnionych" przepisów, również ten dotarł do nas ze Stanów Zjednoczonych. Jak piecze się smakołyk z czekolady i buraków mogliśmy się przekonać oglądając m.in. program o zdrowym żywieniu "Gotuj i chudnij", gdzie cztery specjalistki uczą Amerykanów, jak jeść i nie tyć. Czyli wypiek nie tylko smaczny, ale też dietetyczny! Ciasto czekoladowe zawierające buraki jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Na dodatek, choć wydaje się to mało prawdopodobne, nie wyczuwamy w nim nieco ziemistego smaku tych warzyw.
Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Boczek

Obraz
© archiwum

Prawdopodobnie o takim zestawieniu nie słyszeliście, chociaż tabliczki czekolady z boczkiem są już w sprzedaży, chociaż do Polski jeszcze nie dotarły. Zresztą wizja boczku w czekoladzie może nieco przerażać, ale uwielbiających poznawać nowe smaki, nic nie zaskoczy. Bo czekoladę i boczek można łączyć w różnych daniach. Cukiernicy nie boją się podawać swym gościom np. słodkiego czekoladowego ciasta ozdobionego plasterkami przypieczonego boczku. Jak smakuje? Możecie spróbować poeksperymentować we własnej kuchni.
Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Komosa

Obraz
© archiwum

Komosa pochodzi z Peru, ale popularna jest także w innych rejonach Ameryki Południowej. Ostatnio staje się też elementem modnej diety bio czy eko. Komosa jest bezglutenowa i sprawdza się jako doskonały substytut ryżu, kaszy gryczanej lub kuskusu. Mimo, że przez większość uważana jest za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest. Jej "owoce" to tak naprawdę malutkie orzeszki. Młode liście również są jadalne, nadają się na surówki i sałatki. Z komosy można wyczarować wyśmienite desery, również z dodatkiem czekolady. Najprostszy sposób to wylanie gorącej czekolady ze śmietaną na pergamin i posypanie takiej masy komosą. Kiedy się ochłodzi, kroimy lub łamiemy ją na kawałki dowolnej wielkości.
Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Ziemniaki

Obraz
© archiwum

Może niektórzy będą się wzdrygać, ale wiele osób naprawdę to jada. Nie chodzi jednak o ziemniaki, jakie znamy w zestawie ze schabowym i surówką, a o słodkie ziemniaki - bataty. Są słodkawe i bardzo dobrze sprawdzają się jako składnik deserów. Wyśmienicie smakuje ciasto z ich dodatkiem. Niektórzy porównują je do popularnego ciasta marchewkowego. Ziemniaki sprawiają, że konsystencja deseru jest kremowa, natomiast czekolada dodaje aromatu i wyjątkowego smaku.

Jeśli taka wersja nie przypada wam do gustu, proponujemy chipsy ziemniaczane z czekoladą. Wystarczy zanurzyć je w roztopionym płynie!
Najzdrowsze kuchnie świata

/ 10Pomidory

Obraz
© archiwum

Co takiego można zrobić z pomidora i czekolady? Należy dodać pokrojone w kostkę pomidory do mieszaniny ciasta czekoladowego i zaufać, że zestaw ten całkowicie działa. Jedno jest pewne, składniki zagwarantują nam, że wyjdzie z tego zdrowe danie. Bardziej ostrożnym polecamy niewielkie muffinki z dodatkiem gorzkiej czekolady i suszonych pomidorów.
Najzdrowsze kuchnie świata

10 / 10Piwo

Obraz
© Thinkstock

Piekąc czekoladowe ciasta często dodajemy rum, spirytus lub likier. Dlaczego więc nie piwo? Robią to z powodzeniem kucharze na całym świecie. Czekoladowe ciasto z dodatkiem tego złocistego trunku będzie puszyste i rozpływające się w ustach. Trik z dodawaniem piwa do potraw znany jest od dawna. Wytrawne gospodynie dolewają piwo do ciasta naleśnikowego zamiast mleka, dodają też do wypieków, np. precli czy pierników i oczywiście do czekoladowego ciasta.

ml/mmch
Najzdrowsze kuchnie świata

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości