Trwa ładowanie...

10 powodów, dla których warto włączyć do diety olej rzepakowy – jeden z najzdrowszych na świecie

Istnieje przekonanie, że tłuszcze są niezdrowe i należy je maksymalnie ograniczać w swojej diecie. Tymczasem wcale nie jest to prawda. Tłuszcze razem z węglowodanami są konieczne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Codzienne zapotrzebowanie na ten składnik to od 25 do 30 proc. wartości kalorycznej naszych posiłków. Nie należy więc bać się tłuszczów. Wystarczy dobierać te wartościowe, czyli np. olej rzepakowy.

Partnerem treści jest PSPO
10 powodów, dla których warto włączyć do diety olej rzepakowy – jeden z najzdrowszych na świecieŹródło: Pixabay
d1l3kkt
d1l3kkt

Funkcje tłuszczów

Tłuszcze dzielimy na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Te pierwsze powinniśmy ograniczać. Są pochodzenia zwierzęcego i w nadmiarze rzeczywiście mogą być szkodliwe i np. powodować miażdżycę. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą już stanowić do 15 proc. wartości kalorycznej, jaką spożywamy w ciągu dnia. Znajdują się one m.in. w orzechach.

Z kolei wielonienasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej pożądane przez nasz organizm. Dzielimy je na rodzinę kwasów omega-3 i omega-6. To przede wszystkim one umożliwiają rozpuszczanie się witamin, takich jak A, D, E i K. Dzięki temu organizm może je przyswoić i wykorzystać.

Brak tłuszczów w naszej diecie może prowadzić m.in. do osteoporozy, niepłodności, kurzej ślepoty czy zaburzeń krzepnięcia. To waśnie tłuszcze biorą udział w transporcie składników odżywczych między płynem tkankowym a komórkami. Wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi oraz na działanie układu nerwowego.

d1l3kkt

Widzimy więc, że tłuszcze są niezbędne w naszej codziennej diecie. Należy tylko pamiętać, by wybierać te najbardziej wartościowe zarówno do spożywania na zimno, jak i do smażenia. Niekwestionowaną przewagę ma tutaj olej rzepakowy.

Dlaczego olej rzepakowy warto włączyć do codziennej diety?

Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Jakie ma działanie i dlaczego powinien być obecny w naszej diecie?

1.      Charakteryzuje się wysokim poziomem (ok. 90 proc.) nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli obecnością omega-6 i omega-3, które są bardzo wartościowe dla zdrowia człowieka. Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, dlatego musi przyjmować je wraz z pokarmem. Wystarczą 2 łyżki oleju rzepakowego w ciągu dnia, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy należący do rodziny omega-3.

d1l3kkt

2.      Zawiera 10 razy więcej kwasów omega-3 niż popularna oliwa z oliwek. Olej słonecznikowy z kolei ma tych kwasów 13 razy mniej, a olej z pestek winogron aż 40 razy mniej.

3.      Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i mózgu.

4.      Dzięki zawartości kwasów omega-3 stosowanie oleju rzepakowego pomaga w leczeniu i zapobieganiu chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy.

d1l3kkt

5.      Tłuszcze oleju rzepakowego mają działanie przeciwzapalne, pozwalają utrzymać piękny wygląd skóry.

6.      W oleju rzepakowym są najlepsze proporcje między kwasami omega-6 a omega-3, czyli 2:1. W oliwie z oliwek proporcja ta wynosi 9:1, a w oleju słonecznikowym aż 136:1. Proporcje te są więc mocno zaburzone.

7.      Olej rzepakowy jest bogaty w witaminy E i K. Tym samym pełni funkcję przeciwutleniacza oraz ochrania nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wspomaga też proces krzepnięcia krwi i utrzymuje w zdrowiu nasze kości. Już 2 łyżki tego oleju dziennie zapewniają 50 proc. zapotrzebowania na witaminę E oraz 20 proc. na witaminę K.

d1l3kkt

8.      Rafinowany olej rzepakowy świetnie sprawdza się jako tłuszcz do smażenia. Ma wysoką temperaturę dymienia i nie traci swoich właściwości wraz z ogrzewaniem.

9.      Olej rzepakowy ma neutralny smak. Nie ma w nim charakterystycznej goryczki oliwy, więc z pewnością poprawi smak sałatek.

10.  Olej rzepakowy powinien być regularnie przez nas spożywany również ze względu na strefę klimatyczną, w której mieszkamy. U nas nie jemy zbyt dużo ryb i owoców morza, więc trudno nam uzupełnić dietę w kwasy omega-3. Olej rzepakowy doskonale się do tego nadaje i nie musi być importowany.

d1l3kkt

Widzimy więc, że stosowanie oleju rzepakowego w kuchni, a nawet zastąpienie nim innych tłuszczów, korzystnie wpłynie na zdrowie nasze i naszej rodziny. Jeśli chcemy więc zadbać o to, by dieta była zdrowa i smaczna, nie zapominajmy o oleju rzepakowym i jego korzystnych właściwościach. 

Autor: Halina Basek

Działanie realizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Partnerem treści jest PSPO
d1l3kkt

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l3kkt
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj