Szybkie ciasto kawowe na zimno
Doskonały deser z orzechami, ekspandowanymi ziarnami orkiszu i amarantusa. Mocno wyczuwalna nuta kawy i pyszny krem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub całej nocy w lodówce. Przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 750 ml śmietany 30 proc.
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kawy zbożowej
- 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu
- 70 g posiekanych orzechów nerkowca
- 40 g amarantusa ekspandowanego
- 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu + 20 g do posypania na wierzch
- garść płatków migdałów do posypania na wierzchu ciasta
- 160 g herbatników
- 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
Tortownicę smarujemy masłem (średnica 26 cm). Wykładamy na spód część herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę i wszystko razem miksujemy, tak długo, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodajemy pokrojone orzechy nerkowca, amarantus i orkisz, mieszamy. Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników i wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu orkiszem i płatkami migdałów. Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.
Zobacz także: wyśmienity sernik z rodzynkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze