Trwa ładowanie...
d68iw7e
d68iw7e

Szybkie ciasto kawowe na zimno

Przepis

Doskonały deser z orzechami, ekspandowanymi ziarnami orkiszu i amarantusa. Mocno wyczuwalna nuta kawy i pyszny krem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub całej nocy w lodówce. Przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

3.8
(38 głosów)
Oceń:
d68iw7e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Szybkie ciasto kawowe na zimno
Składniki
  • 750 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu
  • 70 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 40 g amarantusa ekspandowanego
  • 70 g ekspandowanego ziarna orkiszu + 20 g do posypania na wierzch
  • garść płatków migdałów do posypania na wierzchu ciasta
  • 160 g herbatników
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
Przepis

Tortownicę smarujemy masłem (średnica 26 cm). Wykładamy na spód część herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę i wszystko razem miksujemy, tak długo, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodajemy pokrojone orzechy nerkowca, amarantus i orkisz, mieszamy. Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników i wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu orkiszem i płatkami migdałów. Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.
Zobacz także: wyśmienity sernik z rodzynkami

Szybkie ciasto kawowe na zimno
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d68iw7e

Podziel się opinią

74
15
Share
d68iw7e
d68iw7e

d68iw7e
d68iw7e
d68iw7e