Zupa z chorizo i jarmużem. Klasyk portugalskiej kuchni
Zupa z kiełbasą chorizo z jarmużem to słynna portugalska caldo verde. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Doskonale rozgrzewa i syci. Nie potrzebuje drugiego dania czy dodatków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g chorizo
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg jarmużu
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- tłuszcz do smażenia
- Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na tłuszczu przez około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
- Do garnka dolać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
- Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze