Zupa rybna z makaronem

Zupa rybna to specjał z nadmorskich kurortów. Dobrze przygotowana kusi już samym zapachem i kojarzy się z wakacyjnymi momentami. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", podpowiada prosty przepis na tę potrawę i serwuje ją z makaronem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Zupa rybna to specjał z nadmorskich kurortów. Dobrze przygotowana kusi już samym zapachem i kojarzy się z wakacyjnymi momentami. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", podpowiada prosty przepis na tę potrawę i serwuje ją z makaronem.

Składniki (ok. 4-6 porcji):

2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
200 g pora
1 łyżka oliwy
800 ml bulionu warzywnego
pieprz czarny do smaku
300 g świeżego łososia
1 łyżeczka octu winnego
50 g makaronu typu kolanka
100 g gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ziół prowansalskich
suszone płatki chilli do smaku

Czosnek, paprykę i pora zblenduj na mniejsze cząstki. Podduś je na oliwie przez kilka minut. Zalej bulionem, dodaj pieprz, pokrojoną w dowolną kostkę rybę i ocet. Gotuj przez około 20-30 minut do czasu, aż całość będzie aromatyczna, a ryba ugotowana. Dodaj ugotowany makaron, śmietanę, zioła oraz chilli. Pogotuj jeszcze przez kilka minut i podawaj.

Sugestie autorki: możesz użyć dowolnych warzyw, łososia możesz zastąpić dorszem lub mintajem albo inną rybą o dość twardym mięsie. W wersji light do smażenia użyj oleju kokosowego. Nie zabielaj zupy lub wybierz śmietanę z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji