Zupa koperkowa. Banalnie prosty przepis
Zupa koperkowa to klasyk wiosennego i letniego menu. Świetnie smakuje zarówno z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami, pulpecikami, grzankami. A w jakiej wersji wy ją najbardziej lubicie?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Przygotować bulion warzywny. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki.
- W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty.
- Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji. Zalać bulionem i gotować przez 5 minut, a następnie wlać sok z połówki cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić, stopniowo dodawać wymieszaną z zupą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z jajkiem na twardo.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl