Został ci schab po świętach? Przygotuj z niego danie na Sylwestra
Pyszny, pieczony schab nie może się zmarnować! Jeśli nie udało ci się go skonsumować przez święta, przygotuj z niego zapiekankę. Ta potrawa idealnie nada się na Sylwestra. Będziesz mieć siłę i energię, aby przetańczyć całą noc!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Sylwester
 - Kategoria przepisów: Zapiekanki
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1/2 kg schabu
 - 1 kg ziemniaków
 - 1/2 pomarańczy
 - 700 g brukselki
 - 2 cykorie
 - oregano
 - oliwa
 - sól
 - biały pieprz
 - 1 ząbek czosnku
 
Składniki
Sos:
Składniki
- 2 łyżki ostrej musztardy
 - 2 łyżki miodu
 - 100 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
 - 50 ml soku z wyciśniętej cytryny
 - świeżo posiekany koperek
 
Przepis
Brukselki ugotować na półtwardo. Natłuścić brytfankę oliwą, po czym wstawić na ok. 8 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Schab pokroić w grubą kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Następnie obrać ziemniaki, przekroić na połówki i dodać do brytfanki z mięsem. Gdy mięso i ziemniaki zarumienią się, dodać przekrojoną na pół brukselkę, połówki cykorii oraz plasterki pomarańczy. Posypać solą i białym pieprzem. Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polać nim zapiekankę. Piec przez 20 min w 180 stopniach.