Zastosowanie folii aluminiowej
Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w każdej kuchni. Dzięki niej możemy przygotować pyszne dania i przetrzymać temperaturę oraz świeżość posiłków. Jest świetnym materiałem do pakowania takich produktów jak np. sery, mięso i warzywa, ponieważ nie przepuszcza powietrza, światła oraz wody. Dzięki niej produkty te dłużej zatrzymują swój smak i aromat, a także nie przejmują innych zapachów z lodówki. Jakie ma zastosowanie i jak jeszcze możemy ją wykorzystać w kuchni?
Zastosowanie folii aluminiowej w kuchni
Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w każdej kuchni. Dzięki niej możemy przygotować pyszne dania i przetrzymać temperaturę oraz świeżość posiłków. Jest świetnym materiałem do pakowania takich produktów jak np. sery, mięso i warzywa, ponieważ nie przepuszcza powietrza, światła oraz wody. Dzięki niej produkty te dłużej zatrzymują swój smak i aromat, a także nie przejmują innych zapachów z lodówki.
Jakie ma zastosowanie i jak jeszcze możemy ją wykorzystać w kuchni?
POLECAMY:
Pieczenie
Dwie strony folii przysparzają wiele problemów. Często zapominamy, którą lepiej zawinąć, aby osiągnąć zamierzony efekt. Jeśli chcemy upiec potrawę w piekarniku, zawijamy produkt w folię lśniącą stroną do wewnątrz. Produkt kładziemy na lśniącej stronie, ponieważ nie przepuszcza ona ciepła i zostaje ono skumulowane wewnątrz, przez co potrawa szybciej się upiecze.
POLECAMY:
Przechowywanie potraw
Jeśli chcemy przechować żywność, aby dłużej zachowała świeżość, owińmy ją matową stroną do wewnątrz. Matowa powłoka nie przepuści ciepła do wewnątrz, co zapobiegnie szybszemu psuciu. Zabezpieczenie jedzenia folią chroni także przed obeschnięciem i przenikaniem zapachów. Jednak trzeba uważać, aby nie przedobrzyć i nie ścisnąć za mocno. Produkty muszą mieć trochę dostępu do tlenu, ponieważ w przeciwnym razie ulegną nadpsuciu i nadgniciu.
POLECAMY:
Wyczyści garnki i patelnie
Kiedy nie masz w domu druciaka, a twoja patelnia lub garnek wymagają mocniejszych środków, możesz śmiało wykorzystać folię. Wystarczy zwinąć ją w kulkę i szorować tak, jak tradycyjną myjką. Dzięki temu, że łatwo się odkształca, nie zarysuje powierzchni. Jednak zaleca się uważność przy powierzchniach teflonowych i ceramicznych.
Ochroni piekarnik przed paskudnym zabrudzeniem
Folia przyda się podczas pieczenia czegoś pryskającego. Aby zapobiec paskudnemu zabrudzeniu, można wyłożyć nią blachę lub ruszt. Po zakończeniu pracy piekarnika należy ją wyrzucić. Jednak pamiętaj, aby zachować ostrożność i nie kłaść jej nigdy na dnie urządzenia, bo może dojść do pożaru.