Zastosowanie folii aluminiowej

Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w każdej kuchni. Dzięki niej możemy przygotować pyszne dania i przetrzymać temperaturę oraz świeżość posiłków. Jest świetnym materiałem do pakowania takich produktów jak np. sery, mięso i warzywa, ponieważ nie przepuszcza powietrza, światła oraz wody. Dzięki niej produkty te dłużej zatrzymują swój smak i aromat, a także nie przejmują innych zapachów z lodówki. Jakie ma zastosowanie i jak jeszcze możemy ją wykorzystać w kuchni?

Obraz

/ 5Zastosowanie folii aluminiowej w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w każdej kuchni. Dzięki niej możemy przygotować pyszne dania i przetrzymać temperaturę oraz świeżość posiłków. Jest świetnym materiałem do pakowania takich produktów jak np. sery, mięso i warzywa, ponieważ nie przepuszcza powietrza, światła oraz wody. Dzięki niej produkty te dłużej zatrzymują swój smak i aromat, a także nie przejmują innych zapachów z lodówki.

Jakie ma zastosowanie i jak jeszcze możemy ją wykorzystać w kuchni?

POLECAMY:

/ 5Przechowywanie potraw

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli chcemy przechować żywność, aby dłużej zachowała świeżość, owińmy ją matową stroną do wewnątrz. Matowa powłoka nie przepuści ciepła do wewnątrz, co zapobiegnie szybszemu psuciu. Zabezpieczenie jedzenia folią chroni także przed obeschnięciem i przenikaniem zapachów. Jednak trzeba uważać, aby nie przedobrzyć i nie ścisnąć za mocno. Produkty muszą mieć trochę dostępu do tlenu, ponieważ w przeciwnym razie ulegną nadpsuciu i nadgniciu.

POLECAMY:

/ 5Wyczyści garnki i patelnie

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy nie masz w domu druciaka, a twoja patelnia lub garnek wymagają mocniejszych środków, możesz śmiało wykorzystać folię. Wystarczy zwinąć ją w kulkę i szorować tak, jak tradycyjną myjką. Dzięki temu, że łatwo się odkształca, nie zarysuje powierzchni. Jednak zaleca się uważność przy powierzchniach teflonowych i ceramicznych.

/ 5Ochroni piekarnik przed paskudnym zabrudzeniem

Obraz
© 123RF.COM

Folia przyda się podczas pieczenia czegoś pryskającego. Aby zapobiec paskudnemu zabrudzeniu, można wyłożyć nią blachę lub ruszt. Po zakończeniu pracy piekarnika należy ją wyrzucić. Jednak pamiętaj, aby zachować ostrożność i nie kłaść jej nigdy na dnie urządzenia, bo może dojść do pożaru.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne