Zapomniane owoce. Wykorzystaj na domowe przetwory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Zdrowe i smaczne

Obraz
© 123RF

Coraz częściej sięgamy po mango, papaję, limonkę oraz inne egzotyczne produkty, zapominając, że smaczne i zdrowe owoce rosną wokół nas, w ogródku, parku czy nawet przydrożnych krzakach. Warto je wykorzystać do przygotowania konfitury, soku albo pysznej nalewki.

/ 11Rokitnik

Obraz
© 123RF

Rozłożyste krzewy, które zdobią pomarańczowe jagody, często możemy spotkać na nadbałtyckich wydmach, choć rokitnik pojawia się również w ogrodach, zwykle jako roślina ozdobna. Tymczasem jego owoce to prawdziwi rekordziści pod względem zawartości witamin, przede wszystkim A, C, E i K. Z ich zbiorem warto poczekać do pierwszych przymrozków, kiedy tracą cierpkość i goryczkę. Należy też pamiętać, by od razu je przetwarzać, gdyż szybko wysychają. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na dżemy, konfitury przy przeciery.

/ 11Morwa

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Pochodząca z Chin roślina kojarzy się przede wszystkim z jedwabiem – liście tego niewielkiego drzewka są pożywieniem dla gąsienic jedwabnika morwowego, wytwarzających niezwykle cenne włókno wykorzystywane do produkcji tkaniny. Jednak także owoce morwy zasługują na uwagę, gdyż kryją w sobie bogactwo cennych składników odżywczych, które docenią osoby zmagające się z cukrzycą czy walczące z otyłością. Mają słodki, lekko mdły smak, dlatego w przetworach, np. dżemach czy konfiturach warto łączyć je z kwaśnymi dodatkami, chociażby sokiem z cytryny.

/ 11Aronia

Obraz
© Shutterstock.com

Polska jest jednym z największych producentów tych owoców na świecie – każdego roku wyjeżdża z naszego kraju tysiące ton tych drobnych, ciemnych jagód o cierpkim smaku. Także dlatego, że sami niespecjalnie cenimy aronię, choć naukowcy podkreślają, że stanowi ona jedno z najbogatszych owocowych źródeł przeciwutleniaczy, zwłaszcza fenoli, chroniących przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu oraz spowalniających procesy starzenia organizmu. Aronia niespecjalnie nadaje się do jedzenia na surowo, natomiast znakomicie sprawdza się jako baza dżemów, konfitur, galaretek lub powideł.

/ 11Mirabelka

Obraz
© 123RF

Niewielkie, żółte owoce, aromatyczne i lekko kwaskowate, zalegają późnym latem na wielu skwerach i chodnikach. Mirabelkę traktujemy lekceważąco, tymczasem jest znakomitym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, pektyn i soli mineralnych. Można ją jeść na surowo lub wykorzystać do przygotowania dżemów, powideł, kompotów i nalewek.

/ 11Berberys

Obraz
© 123RF

Popularny w Polsce krzew, rosnący dziko lub w ogrodach, jesienią pokrywają urocze, jajowate w kształcie czerwone jagody. Są bardzo bogate w cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Zawarta w nich rutyna poprawa samopoczucie. Berberysowe "korale", lekko kwaskowate w smaku, sprawdzą się w syropach, sokach, dżemach, winach, nalewkach oraz likierach.

/ 11Jarzębina

Obraz
© Shutterstock.com

Kiście pomarańczowo-czerwonych jagód są ozdobą wielu skwerów, parków i lasów. Owoce jarzębiny nie tylko pięknie się prezentują, ale również stanowią bogate źródło witamin A i C, kwasów organicznych, garbników oraz antocyjanów, dzięki czemu stanowią remedium na problemy z nerkami czy pęcherzem moczowym, a także nadciśnieniem. Najlepiej zrywać je po pierwszych przymrozkach, ewentualnie po zbiorze włożyć na 1-2 dni do zamrażalnika, co pozwoli zneutralizować goryczkę. Mogą być stosowane do wyrobu marmolad, dżemów, nalewek i popularnej wódki, czyli jarzębiaka.

/ 11Głóg

Obraz
© Shutterstock.com

Soczyście czerwone owoce krzewu, który rośnie zazwyczaj na skraju lasu i w przydrożnych zaroślach, to skarbnica wzmacniającej odporność witaminy C oraz flawonoidów – związków charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Duża zawartość olejków eterycznych czyni z nich również skuteczny środek uspakajający i ułatwiający zasypianie. Owoce głogu najlepiej zbierać jesienią, gdy są dojrzałe, ale jeszcze twarde. Możemy przygotować z nich konfitury, syropy, nalewki, a także wino.

/ 11Czarny bez

Obraz
© 123RF

Czarno-fioletowe owoce, niewielkie i zebrane w kiście, zdobią jesienią przydrożne zarośla, bo tam zwykle rośnie czarny bez. Przed wiekami medycyna ludowa bardzo ceniła ich prozdrowotne właściwości, wynikające z dużego stężenia witamin (szczególnie A, C, B1, B2), minerałów (potasu, magnezu, wapnia), przeciwutleniaczy, pektyn czy kwasów organicznych. Owoce zawierają jednak także trującą substancję – glikozyd sambunigryna, dlatego nie należy spożywać ich na surowo. Bez obaw można natomiast przyrządzić z nich pyszne soki, konfitury, wina czy nalewki.

10 / 11Dereń

Obraz
© 123RF

Rozłożysty krzew, niekiedy przybierający formę małego drzewka, jest w Polsce uprawiany przede wszystkim jako roślina ozdobna. Warto jednak zainteresować się także jego niewielkimi, podłużnymi owocami o wiśniowej barwie, które wykazują właściwości przeciwgorączkowe, są także remedium na niedokrwistość, problemy z przemianą materii czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Można z nich przygotowywać galaretki, soki, dżemy, syropy, konfitury czy nalewki (słynną dereniówkę).

11 / 11Dzika róża

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Owoce krzewu rosnącego na obrzeżach lasów czy poboczach dróg to prawdziwa bomba witaminowa – już 2-3 mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Zaleca się je rekonwalescentom oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia i stresu. Po owoce dzikiej róży warto sięgać podczas przeziębień i infekcji układu oddechowego. Najlepiej zbierać je jesienią, gdy są w pełni dojrzałe. Świetnie nadają się wówczas na dżemy czy konfitury.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru