Zakwas na barszcz biały

Barszcz biały to jedna z potraw, które najbardziej kojarzą się z wielkanocnym śniadaniem. Jednak biały barszcz możemy również przygotować na co dzień. Ta zupa doskonale rozgrzewa i syci. Podstawą białego barszczu jest zakwas. Jak go przygotować?

Zakwas na barszcz białyZakwas na barszcz biały

Składniki

  • 6-7 łyżek żytniej mąki
  • 2 szklanki letniej wody

Do gotowania:

Przepis

  • Mąkę rozprowadzamy w letniej wodzie w garnku glinianym (kamiennym), odstawiamy w ciepłe miejsce np. piec kaflowy na około 48 godz.(im dłużej, tym kwaśniejszy będzie barszcz.
  • Pierwszy zakwas wylewamy,zostawiamy tylko to, co na dnie garnka pozostanie. Drugi zakwas nadaje się do spożycia.
  • Do gotowania używamy osolonego mleka (aby zapobiec zważeniu), dodajemy czosnek, majeranek, kwasek cytrynowy i śmietanę.
  • Można podawać z ziemniakami i skwarkami lub z jajkiem, boczkiem,szynką i chlebem (wszystko pokrojone w kostkę).
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości