Z czym to się je?
Na pewno wiele osób nieraz zadaje sobie podobne pytanie. Czym przyprawić mięso pieczone, albo ryby? Z czym najlepiej smakować będą ziemniaki lub surówka z pomidorów?
Jeśli odpowiedzi na te pytania wydają ci się proste, to gratulujemy, bo prawdopodobnie masz spore doświadczenie kulinarne. Nie wszyscy wiedzą jednak, jakie składniki łączyć, aby odpowiednio przyprawić swoje danie. To ważna sztuka, a więc podpowiadamy.
Jarzyny
Dynia idealnie skomponuje się z czerwoną papryką i koprem. Do fasoli pasuje bazylia, cebula, czosnek, czerwona papryka, cząber, estragon, korzeń pietruszki, koper, liść laurowy, za to smak zielonego groszku podkreśli cebula, czosnek, koper oraz nać pietruszki. Kapustę dobrze jest doprawić cebulą, mielonym czarnym pieprzem, czerwoną papryką, cząbrem, kminkiem i tymiankiem, a do włoskiej: cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, kminek, mielony pieprz czarny i majeranek. Kapustę kwaszoną najlepiej jest podawać z bazylią, czerwoną papryką, cebulą i koprem. Soczewicę możesz łączyć z cząbrem, cebulką, czerwoną papryką, czosnkiem, cytryną i liściem laurowym. Natomiast ziemniaki doskonale smakują z cebulą, liściem laurowym, majerankiem, papryką i pieprzem.
Mięsa
Do baraniny zawsze pasuje cebula, cząber, czosnek, czerwona papryka, estragon, koper, kminek, majeranek, natka pietruszki, pieprz czarny, szałwia, ziele angielskie, a także chili i curry. Cielęcinę możesz doprawić bazylią, czerwoną papryką, czarnym pieprzem, cebulą, gałką muszkatołową, kaparami, majerankiem, natką pietruszki, rozmarynem, szałwią, selerem oraz curry. Drób możesz łączyć z czosnkiem, cebulą, czarnym pieprzem, estragonem, kminkiem, majerankiem, papryką, rozmarynem, selerem, tymiankiem i curry. Natomiast smak dziczyzny na pewno podkreślą: czarny pieprz, estragon, goździki, jałowiec, kapary, liść laurowy, rozmaryn, tymianek oraz ziele angielskie.
Jeśli zamierzasz upiec mięso na ruszcie przypraw je odpowiednio białym lub czarnym pieprzem, czosnkiem, cebulą, gałką muszkatołową, majerankiem, oregano, rozmarynem, tymiankiem, papryką, curry i chili. Wszelkie rodzaje ryby doskonale skomponują się z odrobiną bazylii, cebuli, cząbru, kopru, lubczyku, liścia laurowego, papryki, pieprzu, selera i tymianku. Do wieprzowiny pasuje czosnek, cebula, czerwona papryka, czarny pieprz, kminek, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szałwia, tymianek, lubczyk i curry, a do wołowiny: czosnek, czerwona papryka, czarny pieprz, cebula, jałowiec, koper, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, nać pietruszki, oregano, rozmaryn, a także chili oraz curry.
Surówki
Przygotowując surówkę z kapusty zawsze dodawaj kminek. Do ogórków idealnie pasuje czosnek, koper, mielony pieprz czarny, nać pietruszki, papryka i sok cytrynowy. Pomidory podawać możesz z bazylią, cytryną, mielonym pieprzem czarnym, natką pietruszki i szczypiorkiem. Surówka z rzodkiewki powinna zawierać dodatek cytryny, kminku, mielonego pieprzu czarnego i szczypioru. Ziemniaki idealnie skomponują się z cebulą, czarnym pieprzem, estragonem, nacią pietruszki, czy selerem.
Oczywiście nie musisz używać wszystkich dodatków. Wystarczy część. Składniki dobieraj wedle uznania i pamiętaj, aby dodawać je z umiarem. Przecież nie każdy lubi pieprzne mięso lub kwaśną surówkę.
qk