Wiosną wielu z nas zajada te pyszne listki. Niestety dla niektórych mogą być groźne
Szczaw często kojarzymy tylko z charakterystyczną w smaku wiosenną zupą. Gotowały ją nasze babcie, była tania, a zielone listki można było zerwać na łące. Teraz szczaw kupimy także na straganach, a o tej roślinie wypowiadają się dietetycy. Jest bardzo zdrowa, ale nie służy każdemu.
Szczaw to roślina, która od wieków cieszy się uznaniem. Wykorzystywali ją już pradawni Słowianie. Z jej znalezieniem w naszej części Europy nie było najmniejszych problemów. To roślina wieloletnia, która należy do rodziny rdestowatych i występuje głównie w strefie klimatu umiarkowanego. Teraz nie rośnie tylko dziko, ale także w ogródkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Co wyróżnia szczaw?
Te zielone listki są przede wszystkim bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie. Zawiera również witaminy z grupy B, dobroczynne dla układu nerwowego. Ma żelazo, dlatego jest polecany dla osób z niedokrwistością. W składzie szczawiu jest też błonnik. Jego wpływ na trawienie można określić jako zbawienny. Dodatkową korzyścią są związki polifenolowe, w tym flawonoidy i antocyjany. Neutralizują one wolne rodniki, wspierając w ten sposób ochronę przed nowotworami. Jest więc wiele powodów, by szczaw stosować nie tylko do zupy, ale dodawać także do koktajli, sałatek czy sosów.
Czy szczaw jest dla każdego?
Jednak mimo licznych korzyści zdrowotnych, szczaw nie jest dla każdego. Ma na to wpływ kwas szczawiowy, który w nadmiarze może przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Dlatego szczaw nie jest wskazany dla osób z rozpoznanymi problemami nerkowymi lub wymagających szczególnej diety niskoszczawianowej.
Pamiętajmy, że te ograniczania nie dotyczą zdrowych osób. Wtedy jedzenie szczawiu jako składnika sezonowej diety nie stanowi żadnego zagrożenia. Zwłaszcza że obróbka termiczna redukuje zawartość szczawianów nawet o połowę. Ważne jest także to, by szczaw serwować z produktami bogatymi w wapń, jak śmietana albo jajka. Wapń wiąże kwas szczawiowy, co redukuje jego negatywny wpływ na organizm.