Wiosną wielu z nas zajada te pyszne listki. Niestety dla niektórych mogą być groźne

Szczaw często kojarzymy tylko z charakterystyczną w smaku wiosenną zupą. Gotowały ją nasze babcie, była tania, a zielone listki można było zerwać na łące. Teraz szczaw kupimy także na straganach, a o tej roślinie wypowiadają się dietetycy. Jest bardzo zdrowa, ale nie służy każdemu.

Sezon na szczaw jest krótkiSezon na szczaw jest krótki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
1

Szczaw to roślina, która od wieków cieszy się uznaniem. Wykorzystywali ją już pradawni Słowianie. Z jej znalezieniem w naszej części Europy nie było najmniejszych problemów. To roślina wieloletnia, która należy do rodziny rdestowatych i występuje głównie w strefie klimatu umiarkowanego. Teraz nie rośnie tylko dziko, ale także w ogródkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Co wyróżnia szczaw?

Te zielone listki są przede wszystkim bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie. Zawiera również witaminy z grupy B, dobroczynne dla układu nerwowego. Ma żelazo, dlatego jest polecany dla osób z niedokrwistością. W składzie szczawiu jest też błonnik. Jego wpływ na trawienie można określić jako zbawienny. Dodatkową korzyścią są związki polifenolowe, w tym flawonoidy i antocyjany. Neutralizują one wolne rodniki, wspierając w ten sposób ochronę przed nowotworami. Jest więc wiele powodów, by szczaw stosować nie tylko do zupy, ale dodawać także do koktajli, sałatek czy sosów.

Czy szczaw jest dla każdego?

Jednak mimo licznych korzyści zdrowotnych, szczaw nie jest dla każdego. Ma na to wpływ kwas szczawiowy, który w nadmiarze może przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Dlatego szczaw nie jest wskazany dla osób z rozpoznanymi problemami nerkowymi lub wymagających szczególnej diety niskoszczawianowej.

Pamiętajmy, że te ograniczania nie dotyczą zdrowych osób. Wtedy jedzenie szczawiu jako składnika sezonowej diety nie stanowi żadnego zagrożenia. Zwłaszcza że obróbka termiczna redukuje zawartość szczawianów nawet o połowę. Ważne jest także to, by szczaw serwować z produktami bogatymi w wapń, jak śmietana albo jajka. Wapń wiąże kwas szczawiowy, co redukuje jego negatywny wpływ na organizm.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie