Wigilijny sos grzybowy

Dodaj go do pierogów lub ziemniaków. Smakuje bajecznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Wigilijna kolacja pachnie barszczem, karpiem i grzybami. Specjalnością w wielu polskich domach jest sos z suszonych grzybów. Sos sprawi, że nawet zwykłe puree ziemniaczane będzie smakować wyjątkowo. Przepis na taki specjał poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".

Składniki na sos grzybowy:

2 spore garście najlepszych suszonych grzybów
1 średnia cebula
500 ml dobrej kwaśnej śmietany
2 średnie liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
3-4 łyżki masła

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Namoczone odciskamy z wody (wypłukując drobinki piasku czy liści), drobno siekamy. Cebulę obieramy i również bardzo drobno siekamy. Masło roztapiamy w rondelku i szklimy cebulę - powinna nabrać ładnego złotego koloru. Dorzucamy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie i podsmażamy przez kilka minut często mieszając. Podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Do podduszonych grzybów wlewamy śmietanę i zagotowujemy, cały czas mieszając - aby się nie zważyła, można połączyć ją z wodą i łyżeczką mąki pszennej. Grzyby ze śmietaną dusimy na minimalnym ogniu przez 8-12 minut. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja