Wigilijny sos grzybowy
Dodaj go do pierogów lub ziemniaków. Smakuje bajecznie!
Składniki na sos grzybowy:
2 spore garście najlepszych suszonych grzybów
1 średnia cebula
500 ml dobrej kwaśnej śmietany
2 średnie liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
3-4 łyżki masła
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Namoczone odciskamy z wody (wypłukując drobinki piasku czy liści), drobno siekamy. Cebulę obieramy i również bardzo drobno siekamy. Masło roztapiamy w rondelku i szklimy cebulę - powinna nabrać ładnego złotego koloru. Dorzucamy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie i podsmażamy przez kilka minut często mieszając. Podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Do podduszonych grzybów wlewamy śmietanę i zagotowujemy, cały czas mieszając - aby się nie zważyła, można połączyć ją z wodą i łyżeczką mąki pszennej. Grzyby ze śmietaną dusimy na minimalnym ogniu przez 8-12 minut. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz także: tatar śledziowy pod pierzynką