Wigilijny sos grzybowy

Dodaj go do pierogów lub ziemniaków. Smakuje bajecznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Wigilijna kolacja pachnie barszczem, karpiem i grzybami. Specjalnością w wielu polskich domach jest sos z suszonych grzybów. Sos sprawi, że nawet zwykłe puree ziemniaczane będzie smakować wyjątkowo. Przepis na taki specjał poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".

Składniki na sos grzybowy:

2 spore garście najlepszych suszonych grzybów
1 średnia cebula
500 ml dobrej kwaśnej śmietany
2 średnie liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
3-4 łyżki masła

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Namoczone odciskamy z wody (wypłukując drobinki piasku czy liści), drobno siekamy. Cebulę obieramy i również bardzo drobno siekamy. Masło roztapiamy w rondelku i szklimy cebulę - powinna nabrać ładnego złotego koloru. Dorzucamy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie i podsmażamy przez kilka minut często mieszając. Podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Do podduszonych grzybów wlewamy śmietanę i zagotowujemy, cały czas mieszając - aby się nie zważyła, można połączyć ją z wodą i łyżeczką mąki pszennej. Grzyby ze śmietaną dusimy na minimalnym ogniu przez 8-12 minut. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza