Warto spróbować: golasek z Lubelszczyzny
Mikołaj Rey znów na szlaku odkrywcy smaków. Tym razem wraz z kamerami "Dzień Dobry TVN" odwiedził Lubelszczyznę, gdzie poznał przepis na golasa. Skąd wziął się pomysł na takie danie? Dlaczego najczęściej pieczono go na przednówku?
Mikołaj Rey znów na szlaku odkrywcy smaków. Tym razem wraz z kamerami "Dzień Dobry TVN" odwiedził Lubelszczyznę, gdzie poznał przepis na golasa. Danie to wywodzi się z prostej kuchni chłopskiej i jadano je głównie w okresie zimowo-wiosennym, kiedy brakowało świeżych produktów lub mąki na wyrabianie pierogów, zapiekano sam farsz. Stąd nazwa - golas, czyli bez dodatkowej oprawy. To rodzaj wegetariańskiego, bardzo zdrowego pasztetu, ponieważ łączy w sobie m.in. cebulę, ser, lniany olej i kaszę gryczaną.