Trwa ładowanie...
d1uq0gi
Warto spróbować: golasek z Lubelszczyzny
x-news
abc gotowania

Warto spróbować: golasek z Lubelszczyzny

Mikołaj Rey znów na szlaku odkrywcy smaków. Tym razem wraz z kamerami "Dzień Dobry TVN" odwiedził Lubelszczyznę, gdzie poznał przepis na golasa. Skąd wziął się pomysł na takie danie? Dlaczego najczęściej pieczono go na przednówku?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1uq0gi

Mikołaj Rey znów na szlaku odkrywcy smaków. Tym razem wraz z kamerami "Dzień Dobry TVN" odwiedził Lubelszczyznę, gdzie poznał przepis na golasa. Danie to wywodzi się z prostej kuchni chłopskiej i jadano je głównie w okresie zimowo-wiosennym, kiedy brakowało świeżych produktów lub mąki na wyrabianie pierogów, zapiekano sam farsz. Stąd nazwa - golas, czyli bez dodatkowej oprawy. To rodzaj wegetariańskiego, bardzo zdrowego pasztetu, ponieważ łączy w sobie m.in. cebulę, ser, lniany olej i kaszę gryczaną.

d1uq0gi

Podziel się opinią

Share

d1uq0gi

d1uq0gi