W prawdziwej kuchni nie może go zabraknąć. Jak wybrać najlepszy blender?

Musi radzić sobie z siekaniem i kruszeniem. Długotrwałe używanie nie powinno go przegrzewać. Dobrze też, by stylowo wyglądał.

Czasami wcale nie trzeba dokładać pieniędzy, by zyskać więcej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Patryk Skrzat

Jak radzono sobie dawniej bez blenderów? Dziś nie sposób sobie wyobrazić kuchni bez tego urządzenia. W mig posieka, rozkruszy i wymiesza wszystko, co potrzebne nam do przygotowania pysznych potrzeb. Przynajmniej takie jest założenie. Nieodpowiednio dobrany blender szybko się zużyje. Ostrza stracą na jakości, a długotrwała praca może sprawić, że obecna w nim elektronika po prostu nie wytrzyma.

Wybierając blender pamiętajmy więc, żeby sprawdzić jego moc oraz solidność wykonania. Dobrze zapoznać się z opiniami osób, które już urządzenie posiadaja. Im więcej wpisów, tym większa szansa, że są one zamieszczone uczciwie, a nie jedynie w celu reklamy lub zdyskredytowania produktu.

Podstawowe urządzenie to po prostu silniczek z ostrzami. Decydując się na zakup blendera warto jednak wybrać taką ofertę, która dodatkowo posiada zintegrowany pojemnik. Wcale nie trzeba szczególnie dopłacać, by w zestawie znalazły się także alternatywne końcówki, które przydadzą się chociażby przy ubijaniu czy mieszaniu.

Jeśli mamy w zapasie nieco więcej pieniędzy, warto kupic od razu cały zestaw w postaci robota kuchennego, który wyposażony jest nawet w 15 części. Wśród nich: naczynie robocze o poj. 2,5l, szklany blender o poj. 2l z miarką, szklany młynek do kawy, ziół, orzechów o poj. 0,5l, 5 tarcz tnących z różnymi oczkami, trzepaczka do jaj i mieszania ciast, mieszadło do ugniatania ciasta, wyciskarka do cytrusów łopatka do mieszania i pokrywa z dodatkową miarką do przypraw.

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce