W prawdziwej kuchni nie może go zabraknąć. Jak wybrać najlepszy blender?

Musi radzić sobie z siekaniem i kruszeniem. Długotrwałe używanie nie powinno go przegrzewać. Dobrze też, by stylowo wyglądał.

Czasami wcale nie trzeba dokładać pieniędzy, by zyskać więcej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Patryk Skrzat

Jak radzono sobie dawniej bez blenderów? Dziś nie sposób sobie wyobrazić kuchni bez tego urządzenia. W mig posieka, rozkruszy i wymiesza wszystko, co potrzebne nam do przygotowania pysznych potrzeb. Przynajmniej takie jest założenie. Nieodpowiednio dobrany blender szybko się zużyje. Ostrza stracą na jakości, a długotrwała praca może sprawić, że obecna w nim elektronika po prostu nie wytrzyma.

Wybierając blender pamiętajmy więc, żeby sprawdzić jego moc oraz solidność wykonania. Dobrze zapoznać się z opiniami osób, które już urządzenie posiadaja. Im więcej wpisów, tym większa szansa, że są one zamieszczone uczciwie, a nie jedynie w celu reklamy lub zdyskredytowania produktu.

Podstawowe urządzenie to po prostu silniczek z ostrzami. Decydując się na zakup blendera warto jednak wybrać taką ofertę, która dodatkowo posiada zintegrowany pojemnik. Wcale nie trzeba szczególnie dopłacać, by w zestawie znalazły się także alternatywne końcówki, które przydadzą się chociażby przy ubijaniu czy mieszaniu.

Jeśli mamy w zapasie nieco więcej pieniędzy, warto kupic od razu cały zestaw w postaci robota kuchennego, który wyposażony jest nawet w 15 części. Wśród nich: naczynie robocze o poj. 2,5l, szklany blender o poj. 2l z miarką, szklany młynek do kawy, ziół, orzechów o poj. 0,5l, 5 tarcz tnących z różnymi oczkami, trzepaczka do jaj i mieszania ciast, mieszadło do ugniatania ciasta, wyciskarka do cytrusów łopatka do mieszania i pokrywa z dodatkową miarką do przypraw.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny