W prawdziwej kuchni nie może go zabraknąć. Jak wybrać najlepszy blender?

Musi radzić sobie z siekaniem i kruszeniem. Długotrwałe używanie nie powinno go przegrzewać. Dobrze też, by stylowo wyglądał.

Czasami wcale nie trzeba dokładać pieniędzy, by zyskać więcej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Patryk Skrzat

Jak radzono sobie dawniej bez blenderów? Dziś nie sposób sobie wyobrazić kuchni bez tego urządzenia. W mig posieka, rozkruszy i wymiesza wszystko, co potrzebne nam do przygotowania pysznych potrzeb. Przynajmniej takie jest założenie. Nieodpowiednio dobrany blender szybko się zużyje. Ostrza stracą na jakości, a długotrwała praca może sprawić, że obecna w nim elektronika po prostu nie wytrzyma.

Wybierając blender pamiętajmy więc, żeby sprawdzić jego moc oraz solidność wykonania. Dobrze zapoznać się z opiniami osób, które już urządzenie posiadaja. Im więcej wpisów, tym większa szansa, że są one zamieszczone uczciwie, a nie jedynie w celu reklamy lub zdyskredytowania produktu.

Podstawowe urządzenie to po prostu silniczek z ostrzami. Decydując się na zakup blendera warto jednak wybrać taką ofertę, która dodatkowo posiada zintegrowany pojemnik. Wcale nie trzeba szczególnie dopłacać, by w zestawie znalazły się także alternatywne końcówki, które przydadzą się chociażby przy ubijaniu czy mieszaniu.

Jeśli mamy w zapasie nieco więcej pieniędzy, warto kupic od razu cały zestaw w postaci robota kuchennego, który wyposażony jest nawet w 15 części. Wśród nich: naczynie robocze o poj. 2,5l, szklany blender o poj. 2l z miarką, szklany młynek do kawy, ziół, orzechów o poj. 0,5l, 5 tarcz tnących z różnymi oczkami, trzepaczka do jaj i mieszania ciast, mieszadło do ugniatania ciasta, wyciskarka do cytrusów łopatka do mieszania i pokrywa z dodatkową miarką do przypraw.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji