Ugotuj makaron jak prawdziwy Włoch

Uważasz, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie makaronu z sosem? Jesteś w błędzie. Prawdopodobnie całe życie źle przygotowywałeś makaron. Większość z nas odcedza go na durszlaku, a potem polewa zimną wodą. Zdaniem Włochów to profanacja. W ten sposób wypłukujemy cały smak z makaronu.

Ugotuj makaron jak prawdziwy Włoch
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
80

Włoski szef kuchni, Andrew Carmellini zdradza jak prawidłowo przygotować makaron. Przede wszystkim wybierzmy odpowiednio duży garnek. Na 100 g suchego penne czy spaghetti powinien bowiem przypadać 1 litr wody. Po zagotowaniu wodę solimy i wrzucamy odmierzoną porcję makaronu.
W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas, by się nie posklejał. Musimy też pilnować czasu podanego na opakowaniu, by nie dopuścić do rozgotowania. Na minutę przed końcem, wyłówmy jeden makaronik i sprawdźmy, czy jest już odpowiedni.
Teraz przechodzimy do najważniejszego punktu. Zapomnij o durszlaku.

Obraz
© 123RF.COM

Wylewanie do niego wody z makaronem to największa zbrodnia. Zestaw garnek z ognia i wyławiaj kluski łyżką cedzakową do miski. W żadnym wypadku nie przelewaj go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie straci aromatu i smaku. Kolejny błąd, jaki popełnia wielu z nas, to polewanie dania sosem już na talerzu. Włosi wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i mieszają, by składniki się połączyły.

Obraz
© 123RF.COM

Aby jeszcze bardziej poprawić smak dania, dodaj do niego łyżkę wody z gotowania, trochę masła lub oliwy i odrobinę tartego parmezanu. Tak przygotowany makaron będzie pyszny i kremowy. Obiad we włoskim stylu gotowy!
Zobacz wideo: *Jak najłatwiej jeść spaghetti *

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok