Ugotuj makaron jak prawdziwy Włoch

Uważasz, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie makaronu z sosem? Jesteś w błędzie. Prawdopodobnie całe życie źle przygotowywałeś makaron. Większość z nas odcedza go na durszlaku, a potem polewa zimną wodą. Zdaniem Włochów to profanacja. W ten sposób wypłukujemy cały smak z makaronu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Włoski szef kuchni, Andrew Carmellini zdradza jak prawidłowo przygotować makaron. Przede wszystkim wybierzmy odpowiednio duży garnek. Na 100 g suchego penne czy spaghetti powinien bowiem przypadać 1 litr wody. Po zagotowaniu wodę solimy i wrzucamy odmierzoną porcję makaronu.
W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas, by się nie posklejał. Musimy też pilnować czasu podanego na opakowaniu, by nie dopuścić do rozgotowania. Na minutę przed końcem, wyłówmy jeden makaronik i sprawdźmy, czy jest już odpowiedni.
Teraz przechodzimy do najważniejszego punktu. Zapomnij o durszlaku.

Obraz
© 123RF.COM

Wylewanie do niego wody z makaronem to największa zbrodnia. Zestaw garnek z ognia i wyławiaj kluski łyżką cedzakową do miski. W żadnym wypadku nie przelewaj go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie straci aromatu i smaku. Kolejny błąd, jaki popełnia wielu z nas, to polewanie dania sosem już na talerzu. Włosi wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i mieszają, by składniki się połączyły.

Obraz
© 123RF.COM

Aby jeszcze bardziej poprawić smak dania, dodaj do niego łyżkę wody z gotowania, trochę masła lub oliwy i odrobinę tartego parmezanu. Tak przygotowany makaron będzie pyszny i kremowy. Obiad we włoskim stylu gotowy!
Zobacz wideo: *Jak najłatwiej jeść spaghetti *

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść