Ugotuj makaron jak prawdziwy Włoch

Uważasz, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie makaronu z sosem? Jesteś w błędzie. Prawdopodobnie całe życie źle przygotowywałeś makaron. Większość z nas odcedza go na durszlaku, a potem polewa zimną wodą. Zdaniem Włochów to profanacja. W ten sposób wypłukujemy cały smak z makaronu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Włoski szef kuchni, Andrew Carmellini zdradza jak prawidłowo przygotować makaron. Przede wszystkim wybierzmy odpowiednio duży garnek. Na 100 g suchego penne czy spaghetti powinien bowiem przypadać 1 litr wody. Po zagotowaniu wodę solimy i wrzucamy odmierzoną porcję makaronu.
W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas, by się nie posklejał. Musimy też pilnować czasu podanego na opakowaniu, by nie dopuścić do rozgotowania. Na minutę przed końcem, wyłówmy jeden makaronik i sprawdźmy, czy jest już odpowiedni.
Teraz przechodzimy do najważniejszego punktu. Zapomnij o durszlaku.

Obraz
© 123RF.COM

Wylewanie do niego wody z makaronem to największa zbrodnia. Zestaw garnek z ognia i wyławiaj kluski łyżką cedzakową do miski. W żadnym wypadku nie przelewaj go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie straci aromatu i smaku. Kolejny błąd, jaki popełnia wielu z nas, to polewanie dania sosem już na talerzu. Włosi wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i mieszają, by składniki się połączyły.

Obraz
© 123RF.COM

Aby jeszcze bardziej poprawić smak dania, dodaj do niego łyżkę wody z gotowania, trochę masła lub oliwy i odrobinę tartego parmezanu. Tak przygotowany makaron będzie pyszny i kremowy. Obiad we włoskim stylu gotowy!
Zobacz wideo: *Jak najłatwiej jeść spaghetti *

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥