WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Ugotuj makaron jak prawdziwy Włoch

Uważasz, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie makaronu z sosem? Jesteś w błędzie. Prawdopodobnie całe życie źle przygotowywałeś makaron. Większość z nas odcedza go na durszlaku, a potem polewa zimną wodą. Zdaniem Włochów to profanacja. W ten sposób wypłukujemy cały smak z makaronu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Włoski szef kuchni, Andrew Carmellini zdradza jak prawidłowo przygotować makaron. Przede wszystkim wybierzmy odpowiednio duży garnek. Na 100 g suchego penne czy spaghetti powinien bowiem przypadać 1 litr wody. Po zagotowaniu wodę solimy i wrzucamy odmierzoną porcję makaronu.
W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas, by się nie posklejał. Musimy też pilnować czasu podanego na opakowaniu, by nie dopuścić do rozgotowania. Na minutę przed końcem, wyłówmy jeden makaronik i sprawdźmy, czy jest już odpowiedni.
Teraz przechodzimy do najważniejszego punktu. Zapomnij o durszlaku.

Obraz
© 123RF.COM

Wylewanie do niego wody z makaronem to największa zbrodnia. Zestaw garnek z ognia i wyławiaj kluski łyżką cedzakową do miski. W żadnym wypadku nie przelewaj go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie straci aromatu i smaku. Kolejny błąd, jaki popełnia wielu z nas, to polewanie dania sosem już na talerzu. Włosi wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i mieszają, by składniki się połączyły.

Obraz
© 123RF.COM

Aby jeszcze bardziej poprawić smak dania, dodaj do niego łyżkę wody z gotowania, trochę masła lub oliwy i odrobinę tartego parmezanu. Tak przygotowany makaron będzie pyszny i kremowy. Obiad we włoskim stylu gotowy!
Zobacz wideo: *Jak najłatwiej jeść spaghetti *

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru