Ugotuj makaron jak prawdziwy Włoch
Uważasz, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie makaronu z sosem? Jesteś w błędzie. Prawdopodobnie całe życie źle przygotowywałeś makaron. Większość z nas odcedza go na durszlaku, a potem polewa zimną wodą. Zdaniem Włochów to profanacja. W ten sposób wypłukujemy cały smak z makaronu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Włoski szef kuchni, Andrew Carmellini zdradza jak prawidłowo przygotować makaron. Przede wszystkim wybierzmy odpowiednio duży garnek. Na 100 g suchego penne czy spaghetti powinien bowiem przypadać 1 litr wody. Po zagotowaniu wodę solimy i wrzucamy odmierzoną porcję makaronu.
W trakcie gotowania mieszamy co jakiś czas, by się nie posklejał. Musimy też pilnować czasu podanego na opakowaniu, by nie dopuścić do rozgotowania. Na minutę przed końcem, wyłówmy jeden makaronik i sprawdźmy, czy jest już odpowiedni.
Teraz przechodzimy do najważniejszego punktu. Zapomnij o durszlaku.
Wylewanie do niego wody z makaronem to największa zbrodnia. Zestaw garnek z ognia i wyławiaj kluski łyżką cedzakową do miski. W żadnym wypadku nie przelewaj go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie straci aromatu i smaku. Kolejny błąd, jaki popełnia wielu z nas, to polewanie dania sosem już na talerzu. Włosi wrzucają ugotowany makaron do garnka z sosem i mieszają, by składniki się połączyły.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.