Tymiankowy kurczak pieczony z warzywami
Aromatyczny cytrynowo-tymiankowy kurczak z sezonowymi warzywami to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Z zewnątrz jest złocisty i chrupiący, a w środku soczysty. Przygotowanie go nie sprawi nikomu żadnego problemu. Poradzą sobie nawet mniej wytrawni kucharze.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- kurczak w całości (ok. 1,5-2 kg),
- cebula,
- cukinia,
- 3 gałązki pomidorków koktajlowych,
- 200 g pieczarek,
- cytryna,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżka suszonego tymianku,
- łyżka suszonego oregano,
- pęczek świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- olej.
Przepis
Kurczaka oczyść, umyj na zewnątrz i w środku. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Do środka włóż pokrojoną cytrynę i świeży tymianek. Warzywa opłucz. Cukinię pokrój w plastry. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj olejem. Poukładaj warzywa. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytapiającym się tłuszczem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a mięso soczyste.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl