Trufle kokosowo-różane
Wilgotne, aromatyczne, bardzo smaczne trufle z konfiturą z płatków róży i wiórkami kokosowymi. Proste i szybie w przygotowaniu, do tego bez glutenu i wegańskie. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" smaku i zapachu dodają również suszone płatki róży kupione w sklepie herbacianym.
Wilgotne, aromatyczne, bardzo smaczne trufle z konfiturą z płatków róży i wiórkami kokosowymi. Proste i szybie w przygotowaniu, do tego bez glutenu i wegańskie. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" smaku i zapachu dodają również suszone płatki róży kupione w sklepie herbacianym.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
3 łyżki suszonych, jadalnych płatków róży
100-120 ml mleczka kokosowego
3 łyżki marmolady lub konfitury z płatków róży (około 120 g)
szczypta kardamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
Do obtoczenia:
1-2 łyżki suszonych, jadalnych płatków róży
3-4 łyżki wiórków kokosowych
- Do blendera wsypać płatki róży i wiórki kokosowe, zmiksować. Przełożyć do miski i dodać mleczko kokosowe, konfiturę z płatków róży, kardamon i cukier z prawdziwą wanilią, wymieszać.
- Zmiksować płatki róży i wiórki kokosowe, przesypać do miseczki.
- Z gotowej masy na trufle formować w rękach kulki i obtaczać je w zmielonych wiórkach kokosowych z różą. Gotowe trufle wstawić do lodówki na parę godzin (jeśli masa na trufle będzie za gęsta, proszę dodać jeszcze mleczka kokosowego lub konfitury, jak za rzadka, to jeszcze zmielonych wiórków kokosowych).
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: prosty przepis na biszkopt z musem truskawkowym.