Trochę egzotyki

Dziś zachęcamy do wypróbowania potraw o egzotycznie brzmiących nazwach. Są to najczęściej jednogarnkowe dania przygotowane na bazie mięsa, dużej ilości warzyw z ewentualnym dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dziś zachęcamy do wypróbowania potraw o egzotycznie brzmiących nazwach. Są to najczęściej jednogarnkowe dania przygotowane na bazie mięsa, dużej ilości warzyw z ewentualnym dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków.

MULAH z kuchni arabskiej

Podstawę tej sudańskiej potrawy stanowi cebula, mięso (Arabowie preferują baraninę), pomidory i czosnek.
5-6 cebul po obraniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Mięso (ok. 30-40 dag), niekoniecznie baraninę, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na podsmażoną cebulę wraz z 3-4 ząbkami czosnku drobno posiekanego lub wyciśniętego w wyciskarce. Wszystko to smażymy na dość silnym ogniu, po czym wrzucamy pokrojonego pomidora obranego ze skórki lub dodajemy 1-2 łyżki koncentratu. Zmniejszamy ogień i dusimy, w razie potrzeby wlewamy trochę wody. Obieramy 3-4 ziemniaki, kroimy w kostkę lub plastry i dodajemy do potrawy. Solimy, oprószamy pieprzem. Gdy ziemniaki są miękkie (mogą nawet się rozgotować), dodajemy szczyptę mielonego cynamonu. Arabowie mulah jedzą z chlebem, nabierając nim potrawę. Zamiast ziemniaków można też dodawać fasolkę szparagową, cukinię, dynię, kabaczek lub zielony groszek albo namoczoną wcześniej soczewicę.

BANNI z kuchni indonezyjskiej

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy ok. pół kilograma makaronu spaghetti, 2-3 cebule, główkę kapusty i ok. pół kilograma mięsa wieprzowego (niekoniecznie najlepszego gatunku)
.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - może być lekko niedogotowany - i odcedzamy. W czasie jego gotowania kroimy w kostkę mięso i odsmażamy je na gorącym tłuszczu (wieprzowina „lubi" smalec). Solimy i oprószamy pieprzem. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Do przesmażonego mięsa dodajemy połowę skrojonej kapusty, ciepły odsączony makaron i cebulę. Mieszamy, skrapiamy obficie przyprawą maggi i wstawiamy do gorącego piekarnika - najlepiej w szczelnie przykrytym rondlu (gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym). Po 20 minutach rondel wyjmujemy - dodajemy resztę surowej kapusty, znowu wszystko mieszamy, przykrywamy i po paru minutach podajemy na gorąco. Gdy potrawy nam zostanie, można w dniu następnym ją odgrzać, dodając trochę świeżej kapusty oraz cebuli i ponownie skrapiając przyprawą do zup.

ŁAGMAN z kuchni azjatyckiej

Łagman jest bardzo gęstym sosem-zupą, który podajemy z makaronem (wstążki) lub z ryżem ugotowanym na sypko. Podstawą potrawy jest mięso (baranina, wołowina lub wieprzowina), ok. 15-20 dag na osobę.
W głębokim rondlu odsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Gdy się zrumieni, wsypujemy drobno pokrojoną cebulę (2 duże na pół kg mięsa). Chwilę smażymy, po czym dodajemy ok. pół kilograma pomidorów obranych ze skórki (mogą być mrożone, ew. przecier pomidorowy), kilka ząbków posiekanego drobno czosnku i 3-4 marynowane papryki pokrojone w paseczki. Dodajemy sól do smaku i oprószamy pieprzem. Całość zalewamy rosołem lub bulionem (np. z kostki rosołowej) i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie - oddzielnie gotujemy makaron lub ryż na sypko.

GIUWECZ z kuchni bułgarskiej

„Jest to rodzaj dania mięsno-warzywnego, które stwarza okazję do komponowania zależnie od posiadanych składników i fantazji. Na przykład jadłem giuwecz złożony z duszonego mięsa i pokrojonych warzyw (papryka, fasolka szparagowa, pomidory, ziemniaki) polany sosem beszamelowym i zapieczony w kamionce" - pisał w korespondencji własnej z Bułgarii redaktor JD - Jan Kalkowski, podając przepis na klasyczny giuwecz tracki.
Jakiekolwiek mięso kroimy na kawałki ok. 15-20 dag - jeden kawałek to jedna porcja. Obsmażamy je na gorącym tłuszczu, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (cebulę, marchew i seler) i również obsmażamy. Dorzucamy pokrojone pomidory i zielona paprykę oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i mielona papryką. Posypujemy pokrojonymi liśćmi selera, zalewamy wywarem z kości, rosołem lub po prostu wodą i dusimy na niedużym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dosypujemy trochę ryżu i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i tzw. czubricą, aromatycznym ziołem bułgarskim lub naszym polskim cząbrem ogrodowym.

mwmedia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce