Trendy kulinarne na 2019 rok: będziemy jeść zdrowo i etycznie!

Obraz
Źródło zdjęć: © KUKBUK
Katarzyna Gileta

/ 8Moda na jedzenie

Obraz
© KUKBUK

Zdrowo, etycznie i fotogenicznie. Oprócz tego piękne, pełne kolorowych składników i efektownie podane. Znamy trendy kulinarne na 2019 rok!

Obraz

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Zdrowe menu

Obraz
© 123RF

Z badań wynika, że aż 7 na 10 osób czuje się lepiej dokonując zdrowych wyborów żywieniowych. Zdrowe jedzenie jest dla nich sposobem na dbanie o ciało i ducha. Dlatego w nadchodzącym roku odejdziemy od restrykcyjnych diet na rzecz urozmaiconego jadłospisu.

/ 8Jadłospis oparty na roślinach

Obraz
© Shutterstock.com

W 2019 roku w końcu zaczniemy poważnie traktować apele dietetyków i coraz chętniej będziemy wzbogacać posiłki w duże ilości roślinnych składników. "Gourmet Insider" podaje, że nawet 87 proc. respondentów deklaruje, że chciałoby włączyć do jadłospisu więcej owoców i warzyw. Jednocześnie 82 proc. z nich nie planuje całkowicie eliminować mięsa.

/ 8Kiszonki

Obraz
© 123RF

W najlepsze trwać będzie moda na kiszonki, mające dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit. A kisić można niemal wszystko, od ogórków, przez kalafiora, aż po cytryny.

/ 8Etyczna żywność

Obraz
© Shutterstock.com

Wegetarianizm i weganizm nie stracą na popularności, etyczne jedzenie urośnie w siłę. Ta etyka wyrażać się będzie nie tylko w trosce o zwierzęta i środowisko naturalne, ale też w dbałości o ograniczanie śladu węglowego. Będziemy coraz chętniej jeść to, co jest produkowane lokalnie, najlepiej jak najbliżej miejsca naszego zamieszkania. Coraz bardziej interesować się będziemy również tym, czy to, co wyląduje na naszych talerzach. pozyskano z szacunkiem dla ludzi i przyrody.

Jeśli ciekawi was ten temat, przeczytajcie artykuł "Mroczne sekrety żywności. Są warte majątek".

/ 8Nic nie może się zmarnować

Obraz
© 123RF

Odpowiedzią na problem marnowania żywności jest trend zero waste, zakładający, że w kuchni można wykorzystać niemal każdą część warzywa czy zwierzęcia. Resztki z kolacji będziemy coraz bardziej kreatywnie wykorzystywać do przyrządzenia kolejnego posiłku. Już dziś zachęcają nas do tego znani szefowie kuchni jak choćby Jamie Olivier.

/ 8Stolik dla singla

Obraz
© 123RF

Po erze lokali z długimi stołami, przy których wspólnie jedzą znajomi i nieznajomi, przyszedł czas na restauracje z pojedynczymi stolikami. Kilka lat temu w Holandii powstała pierwsza restauracja dla tych, którzy preferują jedzenie w samotności, bez konieczności interakcji z innymi. Podobne lokale otwierane są w kolejnych krajach.

/ 8Jedz oczami

Obraz
© 123RF

Oprócz tego, że smaczne i zdrowe, dania w 2019 roku mają być piękne, pełne kolorowych składników i efektownie podane, tak, by zachęcały nas do jedzenia. No i godnie prezentowały się na zdjęciach w mediach społecznościowych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany