Tradycyjny żurek śląski. Wypróbuj sprawdzony przepis
Swój charakterystyczny kwaśny smak żurek zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej. W zależności od rejonu kraju, istnieją różne receptury przyrządzania tej tradycyjnej zupy. Wypróbujcie sprawdzony przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dag mięsa (np. żeberka)
- 50 dag białej kiełbasy
- włoszczyzna
- ok. 0,5 litra zakwasu z mąki żytniej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- majeranek
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka suszonych grzybków
- jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Przepis
- W 4 l wody gotujemy wywar z żeberek, kiełbasy i włoszczyzny i przypraw, dodajemy obraną cebulę w całości oraz pokrojony czosnek oraz grzyby.
- Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je z wywaru.
- Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok. 20 minut. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz doprawiamy do smaku. Wyciągamy włoszczyznę, cebulę i czosnek.
- Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo lub z chlebem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl