Trwa ładowanie...
dbvouus
26-01-2022 10:27

Tradycyjny żurek śląski. Wypróbuj sprawdzony przepis

Przepis

Swój charakterystyczny kwaśny smak żurek zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej. W zależności od rejonu kraju, istnieją różne receptury przyrządzania tej tradycyjnej zupy. Wypróbujcie sprawdzony przepis.

dbvouus
1.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Beata - stock.adobe.com
Składniki
  • 50 dag mięsa (np. żeberka)
  • 50 dag białej kiełbasy
  • włoszczyzna
  • ok. 0,5 litra zakwasu z mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • majeranek
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka suszonych grzybków
  • jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
Przepis
  • W 4 l wody gotujemy wywar z żeberek, kiełbasy i włoszczyzny i przypraw, dodajemy obraną cebulę w całości oraz pokrojony czosnek oraz grzyby.
  • Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je z wywaru.
  • Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok. 20 minut. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz doprawiamy do smaku. Wyciągamy włoszczyznę, cebulę i czosnek.
  • Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo lub z chlebem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjny żurek śląski. Wypróbuj sprawdzony przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
dbvouus

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvouus
dbvouus
dbvouus
dbvouus
Więcej tematów
dbvouus