Trwa ładowanie...
d46pai0
d46pai0

Tarta jabłkowo-gruszkowa z orzechami

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
    • Nadzienie:
  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
Przepis

Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.

Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Robimy nadzienie: jabłka i gruszki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę jabłkowo-gruszkową na podpieczony spód tarty. 2 jabłka myjemy, kroimy w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół i układamy na nadzieniu w rozetę.

Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1
Share
d46pai0

d46pai0
d46pai0
d46pai0