Tarta jabłkowo-gruszkowa z orzechami

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
    • Nadzienie:
  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przepis

Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.

Przepis

Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta.

Przepis

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Przepis

Robimy nadzienie: jabłka i gruszki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę jabłkowo-gruszkową na podpieczony spód tarty. 2 jabłka myjemy, kroimy w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół i układamy na nadzieniu w rozetę.

Przepis

Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia