Tarta jabłkowo-gruszkowa z orzechami

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
    • Nadzienie:
  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przepis

Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.

Przepis

Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta.

Przepis

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Przepis

Robimy nadzienie: jabłka i gruszki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę jabłkowo-gruszkową na podpieczony spód tarty. 2 jabłka myjemy, kroimy w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół i układamy na nadzieniu w rozetę.

Przepis

Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca