Tarta jabłkowo-gruszkowa z orzechami
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 5-6 średnich jabłek
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.
Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Robimy nadzienie: jabłka i gruszki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę jabłkowo-gruszkową na podpieczony spód tarty. 2 jabłka myjemy, kroimy w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół i układamy na nadzieniu w rozetę.
Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze