WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

Tarta jabłkowo-gruszkowa z orzechami

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
    • Nadzienie:
  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przepis

Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.

Przepis

Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta.

Przepis

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Przepis

Robimy nadzienie: jabłka i gruszki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę jabłkowo-gruszkową na podpieczony spód tarty. 2 jabłka myjemy, kroimy w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół i układamy na nadzieniu w rozetę.

Przepis

Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟