Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 55 g + 2 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 55g + 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko jajka, ugotowanego na twardo
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 310 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 240 ml półtłustego mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 3 żółtka
- 60 g cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie brandy)
- 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki
- 210 g świeżych malin
- 60 g dżemu jabłkowego
Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. Przeciśnij żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.
Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin).
Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce), tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Po schłodzeniu, dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.
Nadzienie: odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje - około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.
Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia.
Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.
Przepis poleca Anna Olson
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze