Szuba wigilijna
Szuba, czyli warstwowa sałatka ze śledziem, wywodząca się z radzieckiej kuchni, to jedna z najsmaczniejszych śledziowych sałatek. A na dodatek pięknie prezentuje się na stole.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Śledzie kroimy w grubsze kostki. Żółtka oddzielamy od białek, ścieramy na tartce od marchwi w oddzielne miseczki. Marchewki ścieramy na tartce o dużych oczkach. Wykładamy na pół misek śledzie, smarujemy śledzie majonezem, posypujemy białkami majonez. Następnie posypujemy marchewką, serem i żółtkami. Na koniec dekorujemy koperkiem. Smacznego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl