Suszenie owoców w domu - w piekarniku czy w suszarce?

Owoce to oprócz słodkiego, orzeźwiającego smaku, cenne źródło witamin i składników odżywczych. W sezonie letnim mamy do nich swobodny dostęp, ale dobrze mieć je pod ręką także w czasie jesienno - zimowych chłodów. W okresie, gdy robi się zimno i spada nasza odporność, zapotrzebowanie na dużą ilość witamin wzrasta. Istnieje kilka sposobów skutecznej konserwacji owoców, a jednym z nich jest ich suszenie. Które owoce się do tego nadają? Ile trwa suszenie owoców i w jaki sposób to robić? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym artykule.

Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania owoców
Źródło zdjęć: © 123RF

Które owoce możemy suszyć?

Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania owoców. Dzięki suszeniu odsączamy z nich od 60 do 75 proc. wody, dzięki czemu możemy na długo zachować ich świeżość i jakość. Większość nadaje się do zasuszenia, choć najpopularniejsze w Polsce suszone owoce to:

Warto też spróbować bardziej egzotycznych owoców, takich jak:

Ciekawe w smaku mogą okazać się również suszone wiśnie, jagody i inne owoce lasu. Każdy z nich dostarczy nam cennych mikroelementów w okresie, gdy trudno będzie je dostać w świeżej postaci.

Jak suszyć owoce?

Sposobów suszenia owoców jest kilka, my skupimy się na możliwościach domowych. Niezależnie od tego, który ze sposobów wybierzemy, istnieje parę istotnych zasad, których zawsze warto przestrzegać:

1. Do suszenia wybieramy tylko owoce zdrowe i dojrzałe, ponieważ jeśli zaczęły się już psuć, to suszenie tego procesu nie zatrzyma, niedojrzałe zaś zostaną w takiej formie zasuszone i ich smak nie będzie tak wartościowy, jak dojrzałych owoców.

2. Przed suszeniem usuwamy gniazda nasienne i pestki, wszelkie ogonki i liście.

3. Gdy suszymy większe owoce, dobrze jest je pokroić na plasterki, co zmniejszy czas procesu. Jeśli owoce są niewielkie, możemy zasuszyć je w całości lub przekroić na połówki, lub ćwiartki.

4. Egzotyczne owoce, jak między innymi banany, arbuzy, kokosy czy ananasy koniecznie powinniśmy obrać ze skórki.

5. Aby nie doszło do utlenienia owoców, warto przed suszeniem je namoczyć, zależnie od rodzaju owocu w: wodorosiarczanie sodu, miodzie, kwasie octowym, kwasie cytrynowym, miodzie lub w kwasie askorbinowym. Po namoczeniu owoce powinniśmy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Jeśli w ten sposób przygotujemy owoce, możemy przejść do ich suszenia. Dawniej owoce były suszone na słońcu, co minimalizowało straty cennych mikroelementów. Metoda ta jednak była czasochłonna. Ten, kto dzisiaj decyduje się na takie suszenie, zwykle przyspiesza je, umieszczając owoce na kaloryferze lub w jego okolicy.

Jeśli taką metodę suszenia wybierzemy, powinniśmy pamiętać, aby owoce ułożyć na folii aluminiowej lub na pergaminie. Warto też je przykryć, aby uniknąć ewentualnych zanieczyszczeń. Tkanina przykrywająca je (gaza, moskitiera) nie powinna dotykać owoców, żeby nie spowalniać procesu suszenia.

Oprócz naturalnego sposobu istnieją także dwa inne.

Obraz
© 123RF

Suszenie owoców w piekarniku

Suszenie owoców w ten sposób jest wygodne i sprawdzone. Krążące podczas pieczenia powietrze sprawi, że owoce będą chrupiące i równomiernie wysuszone. Piekarnik nagrzewamy na 50-70 stopni C i nie powinniśmy tej temperatury przekroczyć, aby nadmiernie nie wysuszyć owoców, lub ich nie przypalić.

W czasie suszenia dobrze jest zostawić nieco uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para wydobywająca się z owoców nie rozmiękczyła ich. Owoce ułożone obok siebie nie powinny się ze sobą stykać, aby się nie skleiły i równomiernie zasuszyły. Ponadto, owoce dobrze jest ułożyć na ruszcie, aby z każdej strony działało na nie gorące powietrze.

Czas suszenia owoców w piekarniku jest zależny od grubości i wielkości poszczególnych kawałków. Zwykle małe owoce, jak np. winogrono, ususzą się w dwie godziny, większe zaś, jak gruszki czy jabłka mogą schnąć do dziesięciu godzin. Jest to dobra opcja dla każdego, kto nie posiada suszarki do owoców, a zależy mu na dobrym, wartościowym suszu.

Suszenie owoców w suszarce

Dobrym i skutecznym sposobem na suszenie owoców jest korzystanie ze specjalnej suszarki. Dostaniemy ją w sklepach ze sprzętem RTV i AGD, lub w niektórych w hipermarketach. Suszarka znacząco skraca czas suszenia oraz reguluje odpowiednią temperaturę. Czas zależny jest od sprzętu, ale dobre suszarki mogą go skrócić nawet o połowę, w stosunku do czasu pieczenia owoców.

Cena suszarki do owoców to koszt od 7 zł do nawet 150 zł, w zależności od marki i jakości danego sprzętu. Warto jednak w nią zainwestować, bo taki sposób zapewnia idealnie zasuszone owoce, które z pewnością będą równie wyborne w smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów