Suszenie owoców w domu - w piekarniku czy w suszarce?
Owoce to oprócz słodkiego, orzeźwiającego smaku, cenne źródło witamin i składników odżywczych. W sezonie letnim mamy do nich swobodny dostęp, ale dobrze mieć je pod ręką także w czasie jesienno - zimowych chłodów. W okresie, gdy robi się zimno i spada nasza odporność, zapotrzebowanie na dużą ilość witamin wzrasta. Istnieje kilka sposobów skutecznej konserwacji owoców, a jednym z nich jest ich suszenie. Które owoce się do tego nadają? Ile trwa suszenie owoców i w jaki sposób to robić? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym artykule.
Które owoce możemy suszyć?
Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania owoców. Dzięki suszeniu odsączamy z nich od 60 do 75 proc. wody, dzięki czemu możemy na długo zachować ich świeżość i jakość. Większość nadaje się do zasuszenia, choć najpopularniejsze w Polsce suszone owoce to:
- śliwki;
- jabłka;
- brzoskwinie;
- morele;
- winogrona;
- truskawki;
- nektarynki.
Warto też spróbować bardziej egzotycznych owoców, takich jak:
Ciekawe w smaku mogą okazać się również suszone wiśnie, jagody i inne owoce lasu. Każdy z nich dostarczy nam cennych mikroelementów w okresie, gdy trudno będzie je dostać w świeżej postaci.
Jak suszyć owoce?
Sposobów suszenia owoców jest kilka, my skupimy się na możliwościach domowych. Niezależnie od tego, który ze sposobów wybierzemy, istnieje parę istotnych zasad, których zawsze warto przestrzegać:
1. Do suszenia wybieramy tylko owoce zdrowe i dojrzałe, ponieważ jeśli zaczęły się już psuć, to suszenie tego procesu nie zatrzyma, niedojrzałe zaś zostaną w takiej formie zasuszone i ich smak nie będzie tak wartościowy, jak dojrzałych owoców.
2. Przed suszeniem usuwamy gniazda nasienne i pestki, wszelkie ogonki i liście.
3. Gdy suszymy większe owoce, dobrze jest je pokroić na plasterki, co zmniejszy czas procesu. Jeśli owoce są niewielkie, możemy zasuszyć je w całości lub przekroić na połówki, lub ćwiartki.
4. Egzotyczne owoce, jak między innymi banany, arbuzy, kokosy czy ananasy koniecznie powinniśmy obrać ze skórki.
5. Aby nie doszło do utlenienia owoców, warto przed suszeniem je namoczyć, zależnie od rodzaju owocu w: wodorosiarczanie sodu, miodzie, kwasie octowym, kwasie cytrynowym, miodzie lub w kwasie askorbinowym. Po namoczeniu owoce powinniśmy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Jeśli w ten sposób przygotujemy owoce, możemy przejść do ich suszenia. Dawniej owoce były suszone na słońcu, co minimalizowało straty cennych mikroelementów. Metoda ta jednak była czasochłonna. Ten, kto dzisiaj decyduje się na takie suszenie, zwykle przyspiesza je, umieszczając owoce na kaloryferze lub w jego okolicy.
Jeśli taką metodę suszenia wybierzemy, powinniśmy pamiętać, aby owoce ułożyć na folii aluminiowej lub na pergaminie. Warto też je przykryć, aby uniknąć ewentualnych zanieczyszczeń. Tkanina przykrywająca je (gaza, moskitiera) nie powinna dotykać owoców, żeby nie spowalniać procesu suszenia.
Oprócz naturalnego sposobu istnieją także dwa inne.
Suszenie owoców w piekarniku
Suszenie owoców w ten sposób jest wygodne i sprawdzone. Krążące podczas pieczenia powietrze sprawi, że owoce będą chrupiące i równomiernie wysuszone. Piekarnik nagrzewamy na 50-70 stopni C i nie powinniśmy tej temperatury przekroczyć, aby nadmiernie nie wysuszyć owoców, lub ich nie przypalić.
W czasie suszenia dobrze jest zostawić nieco uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para wydobywająca się z owoców nie rozmiękczyła ich. Owoce ułożone obok siebie nie powinny się ze sobą stykać, aby się nie skleiły i równomiernie zasuszyły. Ponadto, owoce dobrze jest ułożyć na ruszcie, aby z każdej strony działało na nie gorące powietrze.
Czas suszenia owoców w piekarniku jest zależny od grubości i wielkości poszczególnych kawałków. Zwykle małe owoce, jak np. winogrono, ususzą się w dwie godziny, większe zaś, jak gruszki czy jabłka mogą schnąć do dziesięciu godzin. Jest to dobra opcja dla każdego, kto nie posiada suszarki do owoców, a zależy mu na dobrym, wartościowym suszu.
Suszenie owoców w suszarce
Dobrym i skutecznym sposobem na suszenie owoców jest korzystanie ze specjalnej suszarki. Dostaniemy ją w sklepach ze sprzętem RTV i AGD, lub w niektórych w hipermarketach. Suszarka znacząco skraca czas suszenia oraz reguluje odpowiednią temperaturę. Czas zależny jest od sprzętu, ale dobre suszarki mogą go skrócić nawet o połowę, w stosunku do czasu pieczenia owoców.
Cena suszarki do owoców to koszt od 7 zł do nawet 150 zł, w zależności od marki i jakości danego sprzętu. Warto jednak w nią zainwestować, bo taki sposób zapewnia idealnie zasuszone owoce, które z pewnością będą równie wyborne w smaku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl