Surówka z białej kapusty
Jeśli macie ochotę na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu, musicie zrobić tę surówkę. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów!
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Surówki
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 0,5 kg białej kapusty
 - 2 marchewki
 - 2 duże jabłka
 - 1 cebula
 - zielona pietruszka lub szczypiorek
 - 1/2 cytryny
 - 1/2 szklanki śmietany (można dodać mniej)
 - sól i pieprz do smaku
 
Przepis
Kapustę i marchewkę poszatkować na tarce o grubych oczkach, posolić i pozostawić na chwilę. Następnie dodać sok z cytryny, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, pokrojoną cebulę, zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać. Na koniec (najlepiej przed podaniem) dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl