Sposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogron

Gołąbki w liściach winogron to przysmak wielu krajów. Skosztujemy ich m.in. w Grecji, Turcji i Gruzji. W czym tkwi ich sekret? Przede wszystkim w niepowtarzalnym smaku liści, które używane są do ich owijania. Możemy je przygotować w dwóch wersjach – mięsnej i jarskiej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis i sprawdźcie, za co kochają je kulinarni smakosze na całym świecie.

Sposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogronSposób na gołąbki. Grecki przysmak w liściach winogron
Luiza Nowak

Składniki

  • 500 g mielonej jagnięciny (lub innego mięsa mielonego)
  • 250 g ryżu
  • 100 g bułki tartej
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • cytryna
  • młode liście winogron
  • koper
  • natka pietruszki
  • cząber
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis

Cebule kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu do momentu, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy ją do mielonego mięsa, jajka, bułki tartej i ugotowanego wcześniej ryżu. Całość mieszamy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do owinięcia gołąbków najlepiej wykorzystać marynowane w solance lub kiszone liście. Jeżeli jednak są surowe należy sparzyć je wrzątkiem. Farsz szczelnie owijamy liśćmi i wkładamy do garnka. Gołąbki gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Możemy podawać je z plastrami świeżej cytryny lub naszym ulubionym sosem.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇