Soczewica, cotechino i zampone

Soczewica oraz zampone (nadziana farszem golonka wieprzowa) i cotechino (gruba gotowana kiełbasa) - te jedzone o północy dania to najważniejsze elementy kulinarnej włoskiej tradycji nocy sylwestrowej.

Soczewica, cotechino i zampone
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Soczewica oraz zampone (nadziana farszem golonka wieprzowa) i cotechino (gruba gotowana kiełbasa) - te jedzone o północy dania to najważniejsze elementy kulinarnej włoskiej tradycji nocy sylwestrowej.

Mimo oznak kryzysu i tendencji do oszczędzania wielu Włochów powita Nowy Rok w restauracjach, gdzie wydadzą około 450 milionów euro.

Winogrona dla pieniędzy

Soczewica, obowiązkowa na wszystkich stołach w noc sylwestrową, to zgodnie z włoskim zwyczajem symbol bogactwa, ponieważ przypomina małe monety. Nadmiar pieniędzy i szczęście symbolizują podawane razem z nią wyroby wieprzowe. Podobne znaczenie mają winogrona i suszone owoce, zamykające obfitą kolację. Zgodnie z włoskim powiedzeniem „ten, kto w Sylwestra je winogrona, cały rok liczy monety".

Kolejny sylwestrowy zwyczaj to wieszanie na drzwiach gałązki jemioły, by odpędzić od domu wszelkie złe duchy.

Ponadto w Italii powiada się, by nigdy nie odmawiać w ostatnim dniu roku pożyczki, bo pożyczone wówczas pieniądze powrócą „po stokroć większe".

Pyszny cały rok

Według zrzeszeń kupców, 5,5 miliona Włochów powita Nowy Rok w restauracjach. Średnia cena wielodaniowego posiłku sylwestrowego dla jednej osoby waha się około 80 euro, o prawie 7 procent mniej niż w zeszłym roku.

Wielu właścicieli lokali obniżyło ceny, by przyciągnąć jak najwięcej klientów mimo powszechnej tendencji do rezygnacji z wydatków.

Jak wynika z obliczeń, udało im się to; otwartych w całym kraju będzie ponad 60 tysięcy restauracji, więcej niż przed rokiem.

Dzięki temu dla branży restauracyjnej pożegnanie starego roku i przywitanie nowego nie będzie w żadnym razie „kryzysowe".

Sylwia Wysocka (PAP)

fot. rusvaplauke/CC

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje