Soczewica, cotechino i zampone

Soczewica oraz zampone (nadziana farszem golonka wieprzowa) i cotechino (gruba gotowana kiełbasa) - te jedzone o północy dania to najważniejsze elementy kulinarnej włoskiej tradycji nocy sylwestrowej.

Soczewica, cotechino i zampone
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Soczewica oraz zampone (nadziana farszem golonka wieprzowa) i cotechino (gruba gotowana kiełbasa) - te jedzone o północy dania to najważniejsze elementy kulinarnej włoskiej tradycji nocy sylwestrowej.

Mimo oznak kryzysu i tendencji do oszczędzania wielu Włochów powita Nowy Rok w restauracjach, gdzie wydadzą około 450 milionów euro.

Winogrona dla pieniędzy

Soczewica, obowiązkowa na wszystkich stołach w noc sylwestrową, to zgodnie z włoskim zwyczajem symbol bogactwa, ponieważ przypomina małe monety. Nadmiar pieniędzy i szczęście symbolizują podawane razem z nią wyroby wieprzowe. Podobne znaczenie mają winogrona i suszone owoce, zamykające obfitą kolację. Zgodnie z włoskim powiedzeniem „ten, kto w Sylwestra je winogrona, cały rok liczy monety".

Kolejny sylwestrowy zwyczaj to wieszanie na drzwiach gałązki jemioły, by odpędzić od domu wszelkie złe duchy.

Ponadto w Italii powiada się, by nigdy nie odmawiać w ostatnim dniu roku pożyczki, bo pożyczone wówczas pieniądze powrócą „po stokroć większe".

Pyszny cały rok

Według zrzeszeń kupców, 5,5 miliona Włochów powita Nowy Rok w restauracjach. Średnia cena wielodaniowego posiłku sylwestrowego dla jednej osoby waha się około 80 euro, o prawie 7 procent mniej niż w zeszłym roku.

Wielu właścicieli lokali obniżyło ceny, by przyciągnąć jak najwięcej klientów mimo powszechnej tendencji do rezygnacji z wydatków.

Jak wynika z obliczeń, udało im się to; otwartych w całym kraju będzie ponad 60 tysięcy restauracji, więcej niż przed rokiem.

Dzięki temu dla branży restauracyjnej pożegnanie starego roku i przywitanie nowego nie będzie w żadnym razie „kryzysowe".

Sylwia Wysocka (PAP)

fot. rusvaplauke/CC

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać