Soczewica, cotechino i zampone
Soczewica oraz zampone (nadziana farszem golonka wieprzowa) i cotechino (gruba gotowana kiełbasa) - te jedzone o północy dania to najważniejsze elementy kulinarnej włoskiej tradycji nocy sylwestrowej.
Soczewica oraz zampone (nadziana farszem golonka wieprzowa) i cotechino (gruba gotowana kiełbasa) - te jedzone o północy dania to najważniejsze elementy kulinarnej włoskiej tradycji nocy sylwestrowej.
Mimo oznak kryzysu i tendencji do oszczędzania wielu Włochów powita Nowy Rok w restauracjach, gdzie wydadzą około 450 milionów euro.
Winogrona dla pieniędzy
Soczewica, obowiązkowa na wszystkich stołach w noc sylwestrową, to zgodnie z włoskim zwyczajem symbol bogactwa, ponieważ przypomina małe monety. Nadmiar pieniędzy i szczęście symbolizują podawane razem z nią wyroby wieprzowe. Podobne znaczenie mają winogrona i suszone owoce, zamykające obfitą kolację. Zgodnie z włoskim powiedzeniem „ten, kto w Sylwestra je winogrona, cały rok liczy monety".
Kolejny sylwestrowy zwyczaj to wieszanie na drzwiach gałązki jemioły, by odpędzić od domu wszelkie złe duchy.
Ponadto w Italii powiada się, by nigdy nie odmawiać w ostatnim dniu roku pożyczki, bo pożyczone wówczas pieniądze powrócą „po stokroć większe".
Pyszny cały rok
Według zrzeszeń kupców, 5,5 miliona Włochów powita Nowy Rok w restauracjach. Średnia cena wielodaniowego posiłku sylwestrowego dla jednej osoby waha się około 80 euro, o prawie 7 procent mniej niż w zeszłym roku.
Wielu właścicieli lokali obniżyło ceny, by przyciągnąć jak najwięcej klientów mimo powszechnej tendencji do rezygnacji z wydatków.
Jak wynika z obliczeń, udało im się to; otwartych w całym kraju będzie ponad 60 tysięcy restauracji, więcej niż przed rokiem.
Dzięki temu dla branży restauracyjnej pożegnanie starego roku i przywitanie nowego nie będzie w żadnym razie „kryzysowe".
Sylwia Wysocka (PAP)
fot. rusvaplauke/CC