Śniadania naszych sąsiadów, czyli co jedzą Europejczycy o poranku

Kto jada śniadanie na słodko, a kto wybiera zupę na pierwszy posiłek?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Londyn i tradycyjne śniadanie angielskie

Obraz
© Shutterstock.com

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, wiedzą wszyscy. Z rana, po nocnej przerwie organizm potrzebuje paliwa do działania. Jeśli go nie dostanie, stajemy się rozdrażnieni, zmęczeni i brakuje nam koncentracji. Dlatego tak ważny jest ten pierwszy posiłek, który powinien być oczywiście odpowiednio zbilansowany. Specjaliści ds. żywienia wymieniają tu takie składniki odżywcze oraz produkty, jak pełnowartościowe białko, węglowodany, świeże owoce i warzywa. Jak wyglądają śniadania w innych krajach europejskich i czy każda nacja je zdrowo? Oto przegląd śniadaniowych talerzy Europejczyków.

Londyński typ śniadania jest bardzo popularny. Można go spotkać niemal w każdym hotelu na świecie. Kiedy mówi się o angielskim śniadaniu, oczami wyobraźni widzimy fasolkę w pomidorach, jajka w koszulkach, bekon lub kiełbaski, grillowanego pomidora, pieczarki plus tosty. Ten posiłek nasyci na długo, ale jest to istna bomba kaloryczna!

/ 7Sztokholm i (nie tylko) kanapki

Obraz
© Shutterstock.com

W Szwecji śniadanie to ważny moment dnia. Latem jada się je na zewnątrz w porannym słońcu, zimą przy świecach w przytulnej kuchni. Ważne jest, by usiąść razem przy stole. Chodzi o atmosferę i spokojne rozpoczęcie nowego dnia.

Szwedzi lubią kanapki. Serwują również jajka na miękko i ciepłą owsiankę. Często też na ich stołach goszczą pasty rybne, szynki, śledzie. Musli, bardzo popularne w wielu krajach, tutaj jada się głównie z jogurtem naturalnym i suszonymi owocami.

Szwedzkie śniadanie nie obyło by się też bez naleśników - pannkakor, które są cieniutkie i przyrumienione. Smaży się je lub piecze w piekarniku. Przypominają trochę francuskie crepes. Podawane są głównie z dżemami owocowymi, ale można spotkać także wytrawne wersje.

/ 7Moskwa i ołady

Obraz
© Shutterstock.com

Mieszkańcy stolicy Rosji chętnie na śniadanie jadają ołady, czyli rosyjskie naleśniki. Wyglądem przypominają one nieco polskie racuchy. Robi się je z mąki pszennej, jajek, kwaśnego mleka i drożdży. Można dodać do nich tarte jabłko. Rosjanie lubią je również z kawiorem (wówczas przygotowywane są bez dodatku jabłka). Popularne są też kanapki z wędzonym łososiem.

/ 7Madryt i śniadania na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Chocolate con churros to hiszpański specjał na śniadanie. Jest to gorąca czekolada w której moczy się churros, czyli tradycyjne, podłużne "ciastko". Robi się je z mąki pszennej, cukru, oleju. Ciasto wyciska się na głęboki olej i smaży w wysokiej temperaturze.

Poza taką słodką śniadaniową wersją popularne są również hiszpański omlet - ziemniaki zalewane jajkami i dodatkami. Na pierwszy posiłek w Hiszpanii możemy zjeść też pan con tomate - to ciepła bagietka nasmarowana czosnkiem z posiekanymi pomidorami. Proste i bardzo smaczne danie.

/ 7Rzym, kawa i słodkości

Obraz
© Shutterstock.com

Włosi o poranku jadają głównie poza domem. Najlepiej w ulubionym barze. Śniadania mają zdecydowanie mniejsze za to słodkie i niezapomniane. Czerwony sok ze świeżych sycylijskich pomarańczy, cornetto (rożek, może być z różnym nadzieniem), brioszka, croissant do tego aromatyczne cappuccino bądź latte macchiato. Istne Dolce Vita!

/ 7Paryż na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Francuzi również preferują słodkie rozwiązania. Bagietka z dżemem, croissant z rodzynkami, migdałami i czekoladą oraz drobny owoc. Do tego kubek kawy z mlekiem lub kawa w małej miseczce. Kiedy mają ochotę na coś ciepłego, wybierają jajecznicę, ciemny chleb, pomidory lub ogórki. Śniadanie w ich przypadku jest raczej szybkie i bez większej celebracji. To jednak nie dotyczy kolejnych posiłków w ciągu dnia.

/ 7Stambuł i nietypowe duety

Obraz
© Shutterstock.com

Tureckie śniadania to połączenie różnych smaków: słodkiego, kwaśnego. Metod przygotowania: surowego, gotowanego. Faktur: miękkiego, chrupiącego. Prawdziwa uczta! Jak to dokładnie wygląda? Na stole na pewno są różne rodzaje serów, smażone jajka z kiełbasą. Świeże warzywa: pomidory, ogórki, oliwki. Słodkie dodatki: miód, dżem, bułeczki, chałwa, miód. Turcy bardzo lubią wypieki, więc produktów z mąki jest tam naprawdę sporo.

Zimą zdarza się turecka zupa tarhana. Sposób przygotowania tej potrawy jest bardzo skomplikowany. Składa się z jogurtu, warzyw, pszenicy i etap fermentacji jest tu bardzo istotny. Do tego wszystkiego piją wspaniałą tradycyjną herbatę.

Magda Pałkus/Saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał