Smaki Polski: smażony ser. Rarytas z Wielkopolski

Chociaż taka forma sera występuje w kilku miejscach na świecie, to właśnie wielkopolski ser smażony uzyskał unijne oznaczenie geograficzne i jest chronionym produktem regionalnym. Uwielbiany w wielu wielkopolskich domach jest częstym dodatkiem do kanapek. Podawany jest też jako danie obiadowe w towarzystwie pyr. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" bierzemy pod lupę smażony ser.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W związku z tym, że ser był elementem codziennej diety mieszkańców Wielkopolski, smażenie sera było jedną z propozycji jego podania i zachowania ważności do spożycia na dłużej. Obecnie możemy kupić gotowy ser w sklepach spożywczych w regionie. Z łatwością możemy go także przyrządzić we własnej kuchni. Przy przygotowaniu smażonego sera warto zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego twarogu. Przede wszystkim nie powinien to być ser tłusty. Najlepiej, gdy nie będzie miał konserwantów, ponieważ mogą one wpłynąć na procesy gnilne, które zachodzą w serze. Klasyczna wersja tego charakterystycznego sera, z dodatkiem żółtek i kminku, podawana jest na ciepło lub krojona w plastry, jako dodatek do kanapek.

Przepis na wielkopolski smażony ser

Składniki: 500 g białego sera, 2 żółtka, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki kminku.
*Przygotowanie: *ser rozdrabniamy w misce, mieszamy z sodą oczyszczoną i przykrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ser powinien być gotowy do smażenia po 2-3 dniach, gdy jego zapach staje się ostry i bardziej intensywny. Można też zwrócić uwagę na jego konsystencję. Gdy ser zaczyna się ciągnąć nadaje się już do smażenia. Ser smażymy na małym ogniu, na maśle, aż do momentu, gdy nabierze gładkie konsystencji. Doprawiamy solą i kminkiem. Warto pamiętać, że nie można dopuścić do zagotowania składników. Ser odstawiamy, dodajemy do niego dwa wcześniej roztrzepane żółtka. Smażony ser możemy jeść jeszcze ciepły lub po schłodzeniu krojony w grube plastry.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇