Smaki Polski: smażony ser. Rarytas z Wielkopolski

Chociaż taka forma sera występuje w kilku miejscach na świecie, to właśnie wielkopolski ser smażony uzyskał unijne oznaczenie geograficzne i jest chronionym produktem regionalnym. Uwielbiany w wielu wielkopolskich domach jest częstym dodatkiem do kanapek. Podawany jest też jako danie obiadowe w towarzystwie pyr. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" bierzemy pod lupę smażony ser.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W związku z tym, że ser był elementem codziennej diety mieszkańców Wielkopolski, smażenie sera było jedną z propozycji jego podania i zachowania ważności do spożycia na dłużej. Obecnie możemy kupić gotowy ser w sklepach spożywczych w regionie. Z łatwością możemy go także przyrządzić we własnej kuchni. Przy przygotowaniu smażonego sera warto zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego twarogu. Przede wszystkim nie powinien to być ser tłusty. Najlepiej, gdy nie będzie miał konserwantów, ponieważ mogą one wpłynąć na procesy gnilne, które zachodzą w serze. Klasyczna wersja tego charakterystycznego sera, z dodatkiem żółtek i kminku, podawana jest na ciepło lub krojona w plastry, jako dodatek do kanapek.

Przepis na wielkopolski smażony ser

Składniki: 500 g białego sera, 2 żółtka, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki kminku.
*Przygotowanie: *ser rozdrabniamy w misce, mieszamy z sodą oczyszczoną i przykrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ser powinien być gotowy do smażenia po 2-3 dniach, gdy jego zapach staje się ostry i bardziej intensywny. Można też zwrócić uwagę na jego konsystencję. Gdy ser zaczyna się ciągnąć nadaje się już do smażenia. Ser smażymy na małym ogniu, na maśle, aż do momentu, gdy nabierze gładkie konsystencji. Doprawiamy solą i kminkiem. Warto pamiętać, że nie można dopuścić do zagotowania składników. Ser odstawiamy, dodajemy do niego dwa wcześniej roztrzepane żółtka. Smażony ser możemy jeść jeszcze ciepły lub po schłodzeniu krojony w grube plastry.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita