Trwa ładowanie...

Smaki Polski: smażony ser. Rarytas z Wielkopolski

Chociaż taka forma sera występuje w kilku miejscach na świecie, to właśnie wielkopolski ser smażony uzyskał unijne oznaczenie geograficzne i jest chronionym produktem regionalnym. Uwielbiany w wielu wielkopolskich domach jest częstym dodatkiem do kanapek. Podawany jest też jako danie obiadowe w towarzystwie pyr. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" bierzemy pod lupę smażony ser.

Smaki Polski: smażony ser. Rarytas z WielkopolskiŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

W związku z tym, że ser był elementem codziennej diety mieszkańców Wielkopolski, smażenie sera było jedną z propozycji jego podania i zachowania ważności do spożycia na dłużej. Obecnie możemy kupić gotowy ser w sklepach spożywczych w regionie. Z łatwością możemy go także przyrządzić we własnej kuchni. Przy przygotowaniu smażonego sera warto zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego twarogu. Przede wszystkim nie powinien to być ser tłusty. Najlepiej, gdy nie będzie miał konserwantów, ponieważ mogą one wpłynąć na procesy gnilne, które zachodzą w serze. Klasyczna wersja tego charakterystycznego sera, z dodatkiem żółtek i kminku, podawana jest na ciepło lub krojona w plastry, jako dodatek do kanapek.

Przepis na wielkopolski smażony ser

Składniki: 500 g białego sera, 2 żółtka, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki kminku.
*Przygotowanie: *ser rozdrabniamy w misce, mieszamy z sodą oczyszczoną i przykrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ser powinien być gotowy do smażenia po 2-3 dniach, gdy jego zapach staje się ostry i bardziej intensywny. Można też zwrócić uwagę na jego konsystencję. Gdy ser zaczyna się ciągnąć nadaje się już do smażenia. Ser smażymy na małym ogniu, na maśle, aż do momentu, gdy nabierze gładkie konsystencji. Doprawiamy solą i kminkiem. Warto pamiętać, że nie można dopuścić do zagotowania składników. Ser odstawiamy, dodajemy do niego dwa wcześniej roztrzepane żółtka. Smażony ser możemy jeść jeszcze ciepły lub po schłodzeniu krojony w grube plastry.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj