Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczaną

Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przyglądamy się hreczanykom, czyli kotletom z kaszą gryczaną. Ta wywodząca się z kuchni podkarpackiej potrawa, jest często spotykana m.in. w restauracjach i gospodach na Południu Polski. Sprawdźmy więc, czy warto ją spróbować.

Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczaną
Źródło zdjęć: © 123RF
15

Hreczanyki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, kształtowanej głównie przez Łemków i Bojków. W czym tkwi sekret tego dania? Przede wszystkim w prostocie. Kotlety mielone z kaszą gryczaną i aromatycznymi przyprawami mogą być pożywnym i smacznym pomysłem na obiad. Na Podkarpaciu zazwyczaj dostaniemy je z zasmażaną kapustą lub sosami np. grzybowym. Co ciekawe, w kuchni kresowej znane jest podobne danie, hreczniaki. Są to kotlety z kaszy gryczanej, jednak zamiast mięsa dodaje się do nich twaróg. Nazwy obu potraw wywodzą się od staropolskiego określenia na kaszę gryczaną - "hreczka", czyli po prostu gryka.

Przepis na hreczanyki

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: wcześniej ugotowaną, wystudzoną kaszę mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, drobno posiekaną, zeszkolą cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy zioła i przyprawy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg