Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczaną
Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przyglądamy się hreczanykom, czyli kotletom z kaszą gryczaną. Ta wywodząca się z kuchni podkarpackiej potrawa, jest często spotykana m.in. w restauracjach i gospodach na Południu Polski. Sprawdźmy więc, czy warto ją spróbować.
Hreczanyki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, kształtowanej głównie przez Łemków i Bojków. W czym tkwi sekret tego dania? Przede wszystkim w prostocie. Kotlety mielone z kaszą gryczaną i aromatycznymi przyprawami mogą być pożywnym i smacznym pomysłem na obiad. Na Podkarpaciu zazwyczaj dostaniemy je z zasmażaną kapustą lub sosami np. grzybowym. Co ciekawe, w kuchni kresowej znane jest podobne danie, hreczniaki. Są to kotlety z kaszy gryczanej, jednak zamiast mięsa dodaje się do nich twaróg. Nazwy obu potraw wywodzą się od staropolskiego określenia na kaszę gryczaną - "hreczka", czyli po prostu gryka.
Przepis na hreczanyki
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- tymianek
- cząber
- sól
- pieprz
Przygotowanie: wcześniej ugotowaną, wystudzoną kaszę mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, drobno posiekaną, zeszkolą cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy zioła i przyprawy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl