Trwa ładowanie...

Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczaną

Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przyglądamy się hreczanykom, czyli kotletom z kaszą gryczaną. Ta wywodząca się z kuchni podkarpackiej potrawa, jest często spotykana m.in. w restauracjach i gospodach na Południu Polski. Sprawdźmy więc, czy warto ją spróbować.

Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczanąŹródło: 123RF
d3vasu5
d3vasu5

Hreczanyki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, kształtowanej głównie przez Łemków i Bojków. W czym tkwi sekret tego dania? Przede wszystkim w prostocie. Kotlety mielone z kaszą gryczaną i aromatycznymi przyprawami mogą być pożywnym i smacznym pomysłem na obiad. Na Podkarpaciu zazwyczaj dostaniemy je z zasmażaną kapustą lub sosami np. grzybowym. Co ciekawe, w kuchni kresowej znane jest podobne danie, hreczniaki. Są to kotlety z kaszy gryczanej, jednak zamiast mięsa dodaje się do nich twaróg. Nazwy obu potraw wywodzą się od staropolskiego określenia na kaszę gryczaną - "hreczka", czyli po prostu gryka.

Przepis na hreczanyki

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: wcześniej ugotowaną, wystudzoną kaszę mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, drobno posiekaną, zeszkolą cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy zioła i przyprawy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3vasu5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vasu5
Więcej tematów