Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczaną

Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przyglądamy się hreczanykom, czyli kotletom z kaszą gryczaną. Ta wywodząca się z kuchni podkarpackiej potrawa, jest często spotykana m.in. w restauracjach i gospodach na Południu Polski. Sprawdźmy więc, czy warto ją spróbować.

Smaki Polski: hreczanyki z kaszą gryczaną
Źródło zdjęć: © 123RF

Hreczanyki to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej, kształtowanej głównie przez Łemków i Bojków. W czym tkwi sekret tego dania? Przede wszystkim w prostocie. Kotlety mielone z kaszą gryczaną i aromatycznymi przyprawami mogą być pożywnym i smacznym pomysłem na obiad. Na Podkarpaciu zazwyczaj dostaniemy je z zasmażaną kapustą lub sosami np. grzybowym. Co ciekawe, w kuchni kresowej znane jest podobne danie, hreczniaki. Są to kotlety z kaszy gryczanej, jednak zamiast mięsa dodaje się do nich twaróg. Nazwy obu potraw wywodzą się od staropolskiego określenia na kaszę gryczaną - "hreczka", czyli po prostu gryka.

Przepis na hreczanyki

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: wcześniej ugotowaną, wystudzoną kaszę mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, drobno posiekaną, zeszkolą cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy zioła i przyprawy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów