Smak wina z kartonu
Cienka warstwa aluminium uszczelniająca wino sprzedawane w kartonach pozbawia je nieprzyjemnego posmaku, określanego jako "smak biedronek" - informuje "New Scientist".
Cienka warstwa aluminium uszczelniająca wino sprzedawane w kartonach pozbawia je nieprzyjemnego posmaku, określanego jako "smak biedronek" - informuje "New Scientist".
Przyczyną dziwnego smaku wina są metoksypirazyny, częściowo pochodzące z samych winogron, a częściowo - z rozgniecionych biedronek, które wraz z winogronami trafiają do kadzi.
Naukowcy z Brock University w Ontario dodali identyczne ilości metoksypirazyn do czerwonego i białego wina, po czym przechowywali je przez 18 miesięcy w aseptycznych kartonach lub butelkach - zamkniętych korkiem plastikowym, zakrętką lub korkiem naturalnym. Okazało się, że wino w kartonach straciło 45 procent metoksypirazyn - prawdopodobnie z powodu ich reakcji z aluminium.
Niestety, na skutek utleniania umieszczone w kartonie wino traciło także inne składniki, wpływające na jego smak i zapach, toteż autorzy badań nie polecają kartonów do długotrwałego przechowywania. (PAP)
pmw/ yy/