Słodka dieta. Warto jeść gorzką czekoladę. Ma dobre właściwości
Delikatny smak to nie wszystko, czekolada ma wiele innych zalet. Pozytywnie wpływa na samopoczucie, zawiera sporo mikroelementów, a nawet może pomóc ci w diecie. Zdecydowanie należy dołączyć ją do jadłospisu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Czekolada czekoladzie nierówna
Prawdziwa czekolada składa się przede wszystkim z miazgi kakaowej, masła kakaowego oraz cukru. Do tego można doliczyć ewentualne dodatki w postaci bakalii czy orzechów. Czekoladą gorzką nazywamy wyroby, w których zawartość miazgi kakaowej stanowi minimum 70 proc. Mniejszym restrykcjom poddawana jest czekolada deserowa. Zawartość masy kakaowej wynosi tu 30-70 proc. Gotowy produkt jest również zauważalnie słodszy, przez co dla części smakoszy jest bardziej przystępny.
W opozycji do czekolady gorzkiej stoi wersja biała. Przez niektórych nie jest w ogóle zaliczana do grupy czekolad ze względu na to, że nie zawiera masy kakaowej. Jej brak rekompensuje sobie nieco większą zawartością tłuszczu kakaowego oraz dodatkiem cukrów i aromatów, które odpowiadają za charakterystyczny, śmietankowy posmak. Najlepsze czekolady białe zawierają maksymalnie 33 proc. masła kakaowego.
Między bielą, a czernią
Czekolada mleczna to produkt, który stoi pomiędzy czekoladą gorzką a białą. Z jednej strony zawiera bowiem około 25-50 proc. masy kakaowej, z drugiej dodatkowo wzbogacona jest o mleko, a także jest zauważalnie słodsza. Na granicy znajdują się wyroby czekoladopodobne – podobne do czekolady pod względem wyglądu i smaku, jednak zawierające inne składniki. Zawartość kakao nie przekracza w nich 8 proc., a zamiast tłuszczu kakaowego używa się tańszych zamienników.
Dobroczynny wpływ czekolady
Choć przyjmuje się, że czekolada jest największym wrogiem szczupłej sylwetki, to w rzeczywistości niektóre jej formy są źródłem wielu cennych składników, które odpowiadają za prawidłową pracę organizmu. Najlepiej będzie wybierać produkty o największej zawartości masy kakaowej, która jest źródłem magnezu, potasu czy żelaza.
Zastrzyk pozytywnej energii
Gorzka czekolada zawiera dużo węglowodanów oraz innych składników, które dodają organizmowi paliwa na dłuższy czas. Czekolada sprawdzi się więc zarówno jako szybka przekąska podczas pracy, jak i w trakcie lub po wyczerpującym wysiłku fizycznym. Samo spożycie czekolady wpływa na poziom serotoniny i endorfiny, przez co czujemy się bardziej odprężeni, a humor znacznie się poprawia.
Kwestia kalorii
Kaloryczność czekolady jest zależna od zawartości kakao w gotowym produkcie. Czekolada deserowa będzie więc miała zdecydowanie mniej kalorii niż prawdziwa czekolada gorzka z zawartością kakao na poziomie 70 proc. wzwyż. Nie oznacza to jednak, że podczas diety należy unikać jej jak ognia. Jedna lub dwie kostki pomogą w kryzysowej sytuacji, gdyż skutecznie likwidują poczucie głodu. W efekcie zmniejsza się ilość spożywanego jedzenia, co może mieć znaczny wpływ na poprawę sylwetki. Oczywiście nie należy przesadzać. Jedna kostka czekolady to wciąż około 30-40 kcal.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.