Śledziowa fantazja
Sprawdzony sposób na wigilijnego śledzika. Aby śledzie z tego przepisu miały dobry smak, należy układać je
w glinianym naczyniu - słoik nie jest wskazany. Dla lubiących eksperymenty można dodać pokrojoną w kostkę kolorową paprykę, groszek, kukurydzę, można też dodać ząbek czosnku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wymoczone śledzie pokroić w paseczki około 3 cm,
- cebulę drobno pokroić w półtalarki, sparzyć wodą (aż wystygnie).
- W naczyniu, w którym będą śledzie, na spód położyć ziarnka pieprzu, ziela angielskiego oraz kolendry lub gorczycy, a następnie cebulę, śledzie i tak na przemian.
- W przypadku dodawania papryki (sparzona, aż woda wystygnie) to układać 3 warstwy na wierzchu powinna się znaleźć cebula i wszystko zalać zalewą.
- Do wysokiego naczynia wlać ocet, olej dodać czubatą łyżkę curry, żeby były bardziej ostre można dodać też szczyptę pieprzu kajeńskiego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl