Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie to klasyka gatunku. Doskonały na co dzień i od święta. Oszczędność przypraw pozwoli wydobyć ze śledzi ich prawdziwy, naturalny smak.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Kategoria przepisów: Dania rybne
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.
 - Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.
 - Śmietanę wymieszaj z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
 - Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.
 - Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl