Sernik korzenny z polewą krówkową
Sernik to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na polskich stołach. Trudno wyobrazić sobie święta bez tego pysznego, domowego wypieku. Istnieje jego wiele wersji - obok klasycznych przepisów, znajdziemy też takie, które wprowadzają różne innowacje. Możesz w tym roku zaskoczyć gości zupełnie nową odsłoną tego smakołyku. Masa serowa z dynią w połączeniu z ciasteczkami korzennymi i polewą z krówek stworzy niezwykle apetyczną kompozycję, której nikt się nie oprze.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego
- 3 jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel)
- 150 g cukru
- 20 g mąki pszennej (jedna czubata łyżeczka)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 400 g dyni (można zastąpić mrożoną)
- 2-3 krople aromatu waniliowego
Składniki na spód:
- 160 g ciastek korzennych
- 50 g masła
Składniki na polewę:
- 15-20 szt. krówek
- 40 g masła
- 150 ml mleka
Rekomendowana tortownica – śr. 22cm (w przypadku użycia większej, sernik wyjdzie niższy)
- Na początek przygotowujemy spód - ciastka korzenne mielemy w blenderze lub drobno kruszymy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy w 180 st. C przez 10 minut.
- Przygotowujemy puree z dyni – pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku lub na patelni do miękkości, a następnie blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do zmiksowanego na gładką masę sera dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, jajka, zimne puree z dyni, budyń, aromat waniliowy, mąkę. Cały czas mieszamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewamy ją na przygotowany spód.
- Ciasto pieczemy w funkcji góra-dół (nie włączamy termoobiegu!) najpierw przez 15 minut w 180 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez ok. 1,5 godz.
- Sernik musi dobrze ostygnąć, dlatego pozostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (nawet na całą noc).
- Przygotowując polewę, rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy krówki. Podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy aż krówki się rozpuszczą, a całość odpowiednio zgęstnieje (może to zająć kilkanaście minut).
- Polewę krówkową wylewamy na ostudzony sernik. Będzie się pięknie prezentowała udekorowany ciasteczkami i cukierkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze