Sekret pieczonych ziemniaczków. Masz ten składnik w kuchni
Pieczone ziemniaczki to doskonały dodatek do dania głównego. Jednak przygotowanie ich nie jest wcale proste. Ekspert radzi, co dodać, by ziemniaki z zewnątrz były rumiane i chrupiące, a w środku delikatne i miękkie.
Wkładasz do piekarnika surowe ziemniaki? Duży błąd. Ekspert z magazynu kulinarnego Good Housekeeping zdradza, by najpierw je ugotować. Obrane i pokrojone ziemniaczki wrzuć do osolonej wody i gotujemy przez na 12 minut. Nie dłużej. Ponieważ się rozgotują i będą niesmaczne. Obgotowane ziemniaki po upieczeniu będą bardziej chrupiące na zewnątrz. Po odcedzeniu potrząśnij nimi w durszlaku, a następnie dokładnie osusz.
Kluczem do uzyskania doskonałych ziemniaków jest oprószenie ich mąką. Pamiętaj również, by podgrzać olej, którym polejesz kartofle przed pieczeniem. Jeśli użyjesz zimnego, ziemniaki wchłoną go. Po upieczeniu będą tłuste i rozmoknięte. Warto również używać odmian o wysokiej zawartości skrobi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl