Sekret pieczonych ziemniaczków. Masz ten składnik w kuchni

Pieczone ziemniaczki to doskonały dodatek do dania głównego. Jednak przygotowanie ich nie jest wcale proste. Ekspert radzi, co dodać, by ziemniaki z zewnątrz były rumiane i chrupiące, a w środku delikatne i miękkie.

Kluczem do uzyskania doskonałych ziemniaków jest oprószenie ich mąką.
Źródło zdjęć: © WP.PL
Katarzyna Gileta

Wkładasz do piekarnika surowe ziemniaki? Duży błąd. Ekspert z magazynu kulinarnego Good Housekeeping zdradza, by najpierw je ugotować. Obrane i pokrojone ziemniaczki wrzuć do osolonej wody i gotujemy przez na 12 minut. Nie dłużej. Ponieważ się rozgotują i będą niesmaczne. Obgotowane ziemniaki po upieczeniu będą bardziej chrupiące na zewnątrz. Po odcedzeniu potrząśnij nimi w durszlaku, a następnie dokładnie osusz.

Kluczem do uzyskania doskonałych ziemniaków jest oprószenie ich mąką. Pamiętaj również, by podgrzać olej, którym polejesz kartofle przed pieczeniem. Jeśli użyjesz zimnego, ziemniaki wchłoną go. Po upieczeniu będą tłuste i rozmoknięte. Warto również używać odmian o wysokiej zawartości skrobi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami